Haberler

ABD Başkanı Trump Çin'de

ABD Başkanı Donald Trump, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Kuzey Kore ve Afganistan meselelerine ilişkin fikir birliğine vardıklarını söyledi.

ABD Başkanı Donald Trump, Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile Kuzey Kore ve Afganistan meselelerine ilişkin fikir birliğine vardıklarını söyledi.

Trump, dün başladığı üç günlük resmi Çin ziyareti kapsamında bugün Devlet Başkanı Şi ile yaptığı görüşmenin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Çin lideriyle görüşmesinde, Kore yarımadasının nükleerden arındırılması konusunu masaya yatırdıklarını belirten Trump, Şi ile Kuzey Kore'ye karşı Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarının etkin şekilde uygulanması konusunda hemfikir olduklarını dile getirdi.

ABD Başkanı, Afganistan sorununda da Şi ile iş birliği içerisinde hareket etme kararı aldıklarının altını çizerek, "Teröristler tüm insanlık için tehdittir ve biz radikal terörizmi durduracağız." dedi.

Güvenlik konularının yanı sıra Başkan Şi ile ikili ekonomik ilişkilerin geliştirilmesi ve ABD-Çin arasındaki ticaret dengesinin sağlanması konularını değerlendirme fırsatı bulduklarını anlatan Trump, "Çin ile canlı bir ticari ilişkimiz var. Bununla birlikte adil ve karşılıklı ticari ilişki istiyoruz." diye konuştu.

Trump, "Çin ile ABD arasındaki kronik ticaret dengesizliğinin aşılması için somut adımlar atılması gerektiğinin" altını çizerek, "ABD, işçilere istihdam sağlayan Amerikan şirketlerinin mülkiyet haklarını korumaya bağlıdır. ABD şirketlerinin adilce rekabet etmeleri için Çin pazarına serbest şekilde erişim sağlanması gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Kuzey Kore

"Tüm sivil dünya Kuzey Kore'ye karşı tek cephe olmalıdır." diyen Trump, bölgesel güvenlik ve istikrarı korumak için kişisel hakların ve hukukun destekçisi olmayı sürdüreceklerini vurguladı.

Trump, Çinli mevkidaşı ile Kore Yarımadası'nın nükleerden arındırılması konusunda aynı görüşlere sahip olduklarını yineleyerek, Pyongyang yönetimi üzerindeki ekonomik baskıyı artırmak için Pekin ile ortak hareket edecekleri mesajını verdi.

ABD ve Çin'in, diğer ülkelerle dünyada barış ve istikrarı sağlamak için birlikte çalıştığına dikkati çeken Trump, "Gelecek yıllarda Çin ile ABD arasında daha güçlü ikili ilişkiler, iki halk arasında daha yakın dostluk ve arkadaşlık inşa etmek istiyorum." şeklinde konuştu.

Trump, 13 günlük Asya turu çerçevesinde önce Japonya ve Güney Kore'deki temaslarda bulunmuş, dün Pekin'e gelmişti. Trump, Devlet Başkanı Şi'nin ikinci dönem liderliğe seçildiği Çin Komünist Partisi (ÇKP) 19. Ulusal Kongresi'nden sonra bu ülkeyi ziyaret eden ilk lider oldu.

Kaynak: AA / Güncel

Amerika Birleşik Devletleri Çin Halk Cumhuriyeti Donald Trump Kuzey Kore Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title