Haberler

ABD Adana Konsolosu Green: "PKK'yı Her Zaman Terör Örgütü Olarak Gördük"

ABD'nin Adana Konsolosu Eric Green, ABD ile Türkiye Arasında İlginç Bir İttifak Olduğunu Belirterek, "PKK'yı Her Zaman Terör Örgütü Olarak Gördük" Dedi.

ABD'nin Adana Konsolosu Eric Green, ABD ile Türkiye arasında ilginç bir ittifak olduğunu belirterek, "PKK'yı her zaman terör örgütü olarak gördük" dedi.

Green, bir yerel televizyonda yayınlanan programda yaptığı açıklamada, ABD ile Türkiye arasında ilginç bir ittifak bulunduğunu, ülkelerin sürekli olarak kendi çıkarlarını düşünmesi gerektiğini ifade etti. Green, "İlişkilerde mükemmel bir uyum mümkün değil. Ama ABD ile Türkiye arasında hem bölgesel hem küresel açıdan ilişkiler var. Tabii diplomat olarak benim görevlerimden biri gazeteciler ve yetkililerle görüşüp, ABD çıkarlarını anlatmak ve karşı tarafı dinlemektir. ABD'nin Türkiye'deki terör konusunda yanlış anlaşıldığına yönelik kamuoyunda görüşler var. Ancak biz PKK'yı her zaman bir terör örgütü olarak gördük" diye konuştu.

Türkiye'nin, gerçekten gelişen ve canlı demokrasisi olan bir ülke olduğunu belirten Green, "Ben bu konuda gerçekten çok şanslıyım. Çünkü bu bölgede ve Türkiye genelinde yapılan seçimleri izleme ve siyasilerle seçmenlerle konuşma imkanı buldum. ABD'de olduğu gibi demokrasinin canlı örneklerini gördüm. İnsan hakları konularıyla ilgili olarak da sürekli Türkiye ve ABD arasında görüşmeler yapılmakta. 301. madde konusunun da sürekli ön planda olduğunu görüyorum. İfade özgürlüğüne anlam atfeden bir ülke olan ABD'den geldiğimden dolayı ben de bu ifade özgürlüğüne çok önem veriyorum. Umut ediyorum bu maddeler değişir" şeklinde konuştu.

ABD ile Türkiye'nin Irak'ta da ortak stratejik çıkarları olduğunun altını çizen Green, şöyle devam etti:

"Demokratik ve komşuları ile barış içinde birleşik, bütünlük içerisinde olan bir Irak istiyoruz. Irak'ın, Türkiye de dahil, komşu ülkelere yönelik terörist faaliyetlerin yürütüldüğü bir ülke olmasını istemiyoruz. Hukuki olarak ABD askeri Birleşmiş Milletler (BM) kararı çerçevesinde Irak'ta bulunmaktadır. Tabii ki bu tasarılar yenilenmekte ve bu tasarılar hem BM Üyelik Konseyi hem de Irak tarafından da kabul edilmektedir. Siyasi olarak da Irak hükümeti bizim orada kalmamızı istemektedir. Irak'a komşu ülkeler de orada kalmamızı istiyor. Aynı zamanda ahlaki anlamda sorumluluklarımız var. Biz bu operasyonu başlattığımızdan dolayı, artık operasyon sonuçlanana kadar da orada kalmamız gerekir diye ahlaki sorumluluk taşıyoruz. Irak'tan çıkma tarihi konusu ABD'de ciddi tartışmalara konu olan bir husus. Özellikle de seçim kampanyaları sırasında çok hızlı bir şekilde devam ediyor. ABD'de birçok aday belli bir tarih vererek seçmenden oy alabileceğini düşünüyor. Ama hükümet olarak bizim tutumumuz Irak'tan, gerekli olan güvenliği ve istikrarı sağladıktan sonra ayrılmaktır." ABD ile Türkiye arasındaki istihbarat paylaşımının aylardır sürdüğünü belirten Green, "Bu süreç geçen yıl sonunda anlam buldu. Sayın Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kasım ayında Başkan Bush'u ziyaretiyle daha da önemli bir boyut kazandı. Bu da bizim işbirliğimizi yeni bir seviyeye taşıdı. Burada üçlü bir ilişkiden bahsetmek lazım. Türkiye, ABD ve Irak'la işbirliğinden bahsediyoruz. Ve sonuçta PKK Irak'ta bulunmakta. O nedenle Türkiye'nin Irak'la ortak hareket etmesi, ABD ile ortak hareket etmesi en doğru yoldu. ABD bu operasyonlarla ilgili olarak Türkiye ile temas halinde. Biz Türkiye'den bu operasyonu mümkün olduğu kadar kısa tutmasını ve belli noktalara yapmasını istedik" dedi.

(FK-MT-ÖZ-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title