Haberler

Abant Platformu Toplantısı Sonuç Bildirisi Yayımlandı

Abant Platformu Tarafından Abant Palace Otel'de 2 Gün Süren ve 3 Oturum Yapılan 'Demokratikleşme: 12 Eylül'den AB'ye Siyasi Partiler' Konulu Toplantının Ardından Sonuç Bildirisi Yayımlandı.

Abant Platformu tarafından Abant Palace Otel'de 2 gün süren ve 3 oturum yapılan ''Demokratikleşme: 12 Eylül'den AB'ye Siyasi Partiler'' konulu toplantının ardından sonuç bildirisi yayımlandı.

Bildiride, askeri darbeler ve demokratik siyasal sürece karşı gerçekleştirilen müdahalelerin, Türkiye'nin siyasal, toplumsal ve ekonomik gelişmesine büyük zararlar verdiği bildirildi. ''Darbe ve müdahalelerle yerleşen vesayet rejiminin'' Türkiye'de demokrasinin gelişip yerleşememesinin, güç ve derinlik kazanamamasının en önemli nedeni olduğu ifade edildi.

Toplantıya katılan müzakereciler arasından belirlenen 5 kişilik komisyon tarafından hazırlanan taslak bildiri, müzakereciler tarafından yaklaşık 2 saat tartışıldı.

Tartışmaların ardından hazırlanan 10 maddelik sonuç bildirisi şöyle:

- Askeri darbeler ve demokratik siyasi sürece karşı gerçekleştirilen müdahaleler, Türkiye'nin siyasal, sosyal ve ekonomik gelişmesine büyük zararlar vermiştir. Demokrasimizin gelişip yerleşememesinin güç ve derinlik kazanamamasının en önemli sebebi bu darbe ve müdahalelerle yerleşen vesayet rejimidir.

- Türkiye'nin demokratikleşmesinin önündeki en büyük engellerden biri toplumsal çoğulculuğu kucaklayan, geniş bir meşruiyet zemininden yoksun 12 Eylül Anayasası'dır. 1987'den günümüze birçok değişiklik geçirmesine rağmen bu anayasa hala otoriter ve yasakçı bir düzeni sürdürmektedir.

- Halkın iradesinin tecelli ettiği TBMM'nin ve ona karşı sorumlu olan hükümetin bütün idari bürokratik kurumlar üzerindeki hakimiyet ve denetim hakkı demokratik hukuk devleti ilkeleriyle uyumlu olarak pekiştirilmelidir. Bunun yanında, başta anayasa yargısı olmak üzere, yargı organının evrensel hukukun üstünlüğünü ve demokratik meşruiyeti esas alan bağımsız ve tarafsız bir biçimde işlemesini sağlayacak düzenlemeler gerçekleştirilmelidir.

- Türkiye, en kısa zamanda mümkün olan en geniş toplumsal uzlaşmayla yeni bir anayasa yapmalı, demokrasi standartlarını yükseltmeli, uluslararası antlaşmalardan doğan yükümlülüklerini eksiksiz biçimde yerine getirerek Avrupa Birliği perspektifini takip etmelidir.

- Siyasi özgürlükleri, evrensel standartlarda içeren yeni bir siyasi partiler kanunu yapılmalı, seçim sistemi temsilde adalet ilkesine daha fazla ağırlık verecek şekilde yeniden düzenlenmelidir.

- Parti içi demokrasinin geliştirilmesi, aday belirleme sürecinde önseçim sisteminin uygulanması esas alınmalıdır.

- Siyasetin finansmanında ve özellikle seçim harcamalarında gelirler, edinimler, harcamalar ve usuller bakımından şeffaf, adil ve denetlenebilir hukuki bir çerçeve oluşturulmalıdır.

- Siyasi partilerin kapatılmasında Venedik Komisyonu İlkeleri benimsenmeli, Cumhuriyet Başsavcısı'nın kapatma davası açma yetkisini dengeleyecek biçimde siyasi denetim mekanizmaları oluşturulmalıdır.

- Siyasi sürece ilişkin hukuk kurallarının evrensel hukuka, özellikle temel hak ve özgürlüklere, demokrasiye ve hukukun üstünlüğü ilkesine uygun, adil ve tarafsız bir şekilde işlemesi sağlanmalıdır.

- Bütün bu hususlar partilerüstü bir anlayışla ele alınmalı ve bir an önce gerçekleştirilmelidir.''

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title