Haberler

Abant Gölü'ne 30 Bin Abant Alası

Bolu'nun Doğa Harikası Abant Gölü'nde Nesli Tükenme Tehlikesi Yaşayan Abant Alası'nı Korumak Amacıyla Göle 30 Bin Yavru Balık Bırakıldı. Çevre Ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma Ve Milli Parklar Genel Müdürü Mustafa Kemal Yalınkılıç, 2006 Yılı İçinde Abant Gölü'ne Toplam 120 Bin Yavru Abant Alası Bır...

Bolu`nun doğa harikası Abant Gölü`nde nesli tükenme tehlikesi yaşayan Abant Alası`nı korumak amacıyla göle 30 bin yavru balık bırakıldı. Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürü Mustafa Kemal Yalınkılıç, 2006 yılı içinde Abant Gölü`ne toplam 120 bin yavru Abant Alası bıraktıklarını belirterek, ``Amacımız, Abant Gölü`ne özgü Abant Alası`nın neslinin tükenmesini önlemek ve korumaktır`` dedi.

Çevre ve Orman Bakanlığı Doğa ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Abant Gölü`nde kirlilik, avlanma ve diğer etkenler nedeniyle nesli tükenme tehlikesi ile karşı karşıya olan Abant Alası`nı korumak amacıyla, Trabzon Maçka`daki balık üretme çiftliğinden getirilen 30 bin yavru balığı göle bıraktı. Kamyonetin kasasında taşınan özel tank ile Abant Gölü`ne getirilen yavru balıklardan bir kısmı, Bolu Vali Yardımcısı Hüseyin Doğan ile Doğa ve Milli Parklar Genel Müdürü Mustafa Kemal Yalınkılıç tarafından plastik kova ile göle atıldı. Diğer balıklar, tanka bağlanan plastik boru yardımıyla göl ile buluşturuldu.

2006 yılı başında Yedigöller`deki üretme çiftliğinde üretilen 90 bin, bugün de Trabzon Maçka`daki üretme çiftliğinden getirilen 30 bin yavru balığın Abant Gölü`ne bırakıldığını belirten Yalınkılıç şöyle konuştu:

``Abant Gölü, bu yıl içinde bugün 120 bininci Abant Alası ile tanıştı. Maçka`daki 1 milyon yavru balık kapasiteli üretme çiftliğimizde Abant Alası`na ayrı bir önem verdik. Çünkü Abant Alası, Abant Gölü`ne özgü endemik bir balık türü. Bu çalışma Abant Alası`nın çoğalması için önemli dev bir adımdır. Bir yıl içinde bir göle 120 bin yavru balık atılması Türkiye`nin başka bir yerinde görülmeyen bir olaydır. Bizim asıl amacımız doğal türlerimizin çoğalmasıdır. Abant Alası da Abant Gölü`ne özgü endemik bir türdür. Abant Alası`nın neslinin tükenmesini önlemek, korumak ve çoğalmasını sağlamak için bu çalışmalarımız gelecek senelerde de yapacağız.``

Abant Gelişme Planı kapsamındaki projleri de adım adım uyguladıklarını ifade eden Yalınkılıç, ``İlk olarak otoparkın yapılması, Abant Gölü`nün etrafındaki yolun araç trafiğine kapatılması için yolların düzenlenmesi, yaya yolları, bisiklet yolları, günübirlik piknik alanları, açık hava spor tesislerinin yapılması için büyük çaba sarfedildi. Bunlardan en önemlisi yayla evleri konusu. Bolu Mimarlar Odası ile birlikte Abant`ın çevresindeki 120`ye yakın yöresel yayla evini tek tek ölçüp biçtik ve 6 tip yayla evi projesi çıktı. Beton ve taştan yapılmış mevcut yayla evleri bu 6 tip yaylaevine uyarlanacak. Umarım bu yayla evleri projesi Türkiye`nin diğer yaylalarına da örnek olur`` diye konuştu.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Spor

Haberler

Bakmadan Geçme

ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 25 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 25 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title