Haberler

AB Zirvesi'nde Genişleme Kararları Aynen Onaylandı

AB devlet ve hükümet başkanları, AB dışişleribakanlarının hafta başında genişleme konusunda aldığı kararları değiştirmeden onayladı.

AB Zirvesine hazırlık kararları almak için 10 aralıkta toplanan AB dışişleri bakanları, genişlemeye ilişkin kararlarda, Fransa'nın ısrarı nedeniyle ''katılım konferansı'' yerine ''hükümetler arası konferans'' ifadesini tercih edilirken ''müzakerelerin amacının üyelik olduğu'' ifadesini kullanmaktan kaçınmışlardı.

AB dışişleri bakanlarını buluşturan Genel İşler Konseyi kararlarında, ''genişleme stratejisi'' başlığı altında Batı Balkanlar için kuvvetli ifadeler kullanılırken Türkiye'ye yer verilmiyor.

''Teknik hazırlıkları tamamlanan fasılların, Müzakere Çerçeve Belgesi'ne uygun şekilde mevcut prosedürler uyarınca açılması gereği hatırlatılır'' denilen kararlarda, AB Konseyinin Türkiye ve Hırvatistan'la ''bu ay içinde düzenlenecek Hükümetler Arası Konferanslarla'' yeni fasılların açılmasını beklediği dile getiriliyor.

Belgede Türkiye başlığı altında, ''bu yıl daha önce karşılaşılan siyasi ve anayasal krizin çözülmesinden'' memnuniyet duyulduğu vurgulanarak, Türkiye'nin bu süreçten ''demokrasisini güçlendirerek'' çıktığı kaydediliyor.

Türkiye'deki son seçimlerden ''yüksek katılım oranı'' ve ''TBMM'de daha geniş temsil imkanı sunması'' nedeniyle övgüyle bahsedilen belgede, Türk halkının ''demokrasi, istikrar ve ilerleme'' iradesini gösterdiği belirtiliyor.

Türkiye'nin reform sürecini yenileyerek yoğunlaştırması zamanının geldiği vurgulanan kararlarda, ''taahhütlerin somut ve elle tutulur eylemlere dönüşmesinin'' beklendiğinden bahsediliyor.

Yeni anayasa çalışmalarına da değinilen belgede, Türkiye'nin bütünüyle Avrupa standartlarında bir anayasaya kavuşması için bunun çok önemli bir fırsat olduğu vurgulanıyor.

Anayasa çalışmaları nedeniyle acil reformların geciktirilmemesi de istenen belgede, ''yargı reformu, yolsuzlukla mücadele, azınlık hakları, kültürel hakların güçlendirilmesi, kadın hakları, çocuk hakları, sendikal haklar ve ordu üzerindeki sivil kontrol'' hala daha fazla çaba gösterilmesi gereken konular arasında sayılıyor.

Belgede, ''Doğu ve Güneydoğu için AB Konseyi, bölgenin ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasını garanti altına alacak kapsamlı bir stratejinin hızla geliştirilerek uygulanması gereğini hatırlatır'' deniliyor.

Türkiye'deki terör saldırılarının kınandığı ve Türk halkıyla dayanışma içinde olunduğu vurgulanan belgede, ''Türkiye'nin, insan haklarına, temel özgürlüklere, uluslararası hukuka saygı göstererek ve bölgesel barış ve istikrarı koruyarak vatandaşlarını koruma ve terörle mücadele çabasına destek verildiği'' ifade ediliyor.

Türkiye'nin Ek Protokol yükümlülüklerini yerine getirmediği ve Kıbrıs Rum kesimiyle ilişkilerini normalleştirme yolunda adım atmadığı ileri sürülen belgede, bu konularla ilgili ''hızlı ilerleme beklentisinden'' bahsediliyor.

AB Konseyi kararlarında ayrıca, Kıbrıs sorununun BM önderliğinde kapsamlı çözümü için Türkiye'ye 8 temmuz sürecine aktif destek vermesi çağrısı yapılıyor.

AB'nin geçen yıl Aralık Zirvesinde onaylanan genişleme kararlarındaysa ''AB Konseyi'nin Müzakere Çerçeve Belgesi doğrultusunda katılım müzakerelerinin ilerletilmesi, Türkiye'nin üyeliğe hazırlanmasına yol göstermeyi sürdürecek'' denilerek Türkiye'nin AB'ye katılımı ve üyeliği çok daha güçlü ifadelerle vurgulanmıştı.

Bu arada Portekiz dönem başkanlığı kaynakları, Türkiye ile müzakerelere açılacak Trans-Avrupa şebekeleriyle tüketicinin ve sağlığın korunması fasılları için 19 aralıkta hükümetler arası konferans toplanmasının planlandığını bildirdiler.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title