Haberler

AB'yi Yetkili Anka'ya Açıkladı: "Türkiye Koşulsuz Ama Beklentisini Gündeme Getirerek Bir Limanını Açmayı Önerdi"

Üst Düzey Bir AB'li Yetkili Türkiye'nin Kıbrıslı Rumlara "Koşulsuz Olarak" Bir Limanını Açmayı Önerdiğini Açıkladı.

Üst düzey bir AB'li yetkili Türkiye'nin Kıbrıslı Rumlara "koşulsuz olarak" bir limanını açmayı önerdiğini açıkladı. Yetkili, Türkiye'nin koşul öne sürmediğini vurgularken iki beklentisini gündeme getirdiğini aktardı. Bu beklentileri "Kıbrıslı Türklere izolasyonun kaldırılması ve BM sürecinin yeniden canlandırılması" olarak aktaran yetkili, Türkiye'nin limanı Rumlara 1 yıl boyunca açık tutmayı önerdiğini de kaydetti. Aynı yetkili, açılacak liman konusunda Türkiye'nin "Akdeniz'de ve önemli bir liman" garantisini de verdiğini sözlerine ekledi.

ANKA'ya konuşan üst düzey bir AB'li yetkili, Türkiye'nin müzakere sürecini sorunsuz olarak yürütmek amacıyla AB'ye ilettiği Kıbrıs önerisi hakkında bilgi verdi. AB'li yetkili Türkiye'nin COROPER toplantısında görüşülen önerisini şöyle sıraladı:

- Türkiye bir limanını 2007 yılı sonuna kadar koşulsuz olarak Kıbrıslı Rumlara açacak.

-Ankara bununla birlikte BM çözüm sürecinin yeniden canlandırılması, Kıbrıslı Türklere yönelik izolasyonların kaldırılması ve Ercan Havalimanı'nın açılması yönünde güçlü beklenti içersinde olduğunu kaydetti.

AKDENİZDE ÖNEMLİ BİR LİMAN

AB'li yetkili Türkiye'nin açmayı önerdiği limanın ismini vermediğini ve herhangi bir tarih belirtmediğini kaydetti. Bununla birlikte yetkili, "Finlandiya Dönem Başkanlığı'na Türkiye Rumların kullanmasına izin verilecek limanın Akdeniz'de ve önemli bir liman olacağı garantisi verildi" diye konuştu.

Türkiye'nin bu öneri karşılığında müzakerelerin yumuşatılmasını isteyip istemediği konusunda AB'li yetkili şunları kaydetti:

"Hayır. Türkiye AB'ye müzakere koşullarının değiştirilmesine ilişkin bir beklentisini aktarması. Ama bu zaten uygun olmazdı. Türkiye haklı olarak önerinin müzakere sürecine ilişkin AB'de somut ve güçlü adımların atılmasını beraberinde getirmesini bekliyor."

NASIL YANKI BULDU?

Coroper toplantısında Türkiye'nin önerisine "şüpheli" bakıldığına işaret eden kaynaklar "Son dakikada bir gelişme. Türkiye liman ve havalimanlarını 2004 yılında açmayı taahhüt etmişti ancak yapmadı. Şimdi bazı ülkeler Türkiye'nin bu manevrayı 15 Aralık liderler zirvesini geçiştirmek için yaptığını sanıyor" görüşünü aktardı. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Bugün hangi maçlar var? Bugün maç var mı? 20 Nisan Bu akşam hangi maçlar var, hangi kanalda? Bugün hangi sınav var? Bugün ne sınavı var? 20 Nisan Cumartesi hangi sınav yapılacak? İşte ÖSYM Sınav Takvimi Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title