Haberler

AB Üyesi Ülkelerin Bakanları Irak'a Çağrıda Bulunacak

AB Üyesi Ülkelerin Dış İşleri, Savunma ve Kalkınma Bakanları Yarın Brüksel'de Bir Araya Gelecek.

AB üyesi ülkelerin dış işleri, savunma ve kalkınma bakanları yarın Brüksel'de bir araya gelecek.

AB dışişleri bakanlarını buluşturan Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyinin Türkiye-Irak sınırına saygı gösterilmesini güvence altına alacak önlemler alınması hususunda Irak makamlarına çağrıda bulunması bekleniyor.

Toplantıyla ilgili dönem başkanı Portekiz'in hazırladığı bilgi notunda, AB dışişleri bakanlarının İstanbul'da bu ay başında düzenlenen Irak'a komşu ülkeler toplantısı başta olmak üzere Irak ile ilgili gelişmeleri gözden geçirerek, ''terörizmle mücadelede Irak ile Türkiye arasındaki diyalog ve işbirliğinin sürmesinin önemini vurgulayacakları'' kaydedildi.

Dönem başkanı belgesinde, ''Türkiye sınırına saygıyı güvence altına alacak önlemleri almaları için'' Irak ve kuzeydeki bölgesel yönetime çağrı yapılacağı ifade ediliyor.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyer Zebari'nin de kısa bir süre toplantıya katılarak AB tarafını bilgilendirmesi bekleniyor.

AB'nin güvenlik durumunun iyileşmesinin ardından Irak'ta özellikle yeniden inşa çalışmalarında daha çok etkin olmak istediği belirtiliyor.

Toplantıda, AB üyesi ülkelerin hala görüş birliği sağlayamadıkları Kosova konusu da tartışılacak, Sırbistan ile Kosova arasında anlaşma sağlanması için raporunu 10 Aralıkta BM'ye sunacak ABD, Rusya ve AB troykasına şans verilmesi istenecek.

AB dışişleri bakanları ayrıca Gürcistan, Pakistan ve Bosna'daki siyasi gelişmeleri, İran'ın nükleer programını ve Orta Doğu barış sürecini tartışacak.

Öte yandan, AB dışişleri ve savunma bakanlarının ortak toplantısında Avrupa Güvenlik ve Savunma Politikası (AGSP) gözden geçirilerek, Çad'ın doğusuna yerleştirilecek barış gücüyle ilgili hazırlıklar ele alınacak.

Daha sonra bir araya gelecek olan AB savunma ve kalkınma bakanları, AB'nin savunma ve kalkınma politikalarının birbiriyle nasıl daha fazla uyumlu hale getirilebileceğini tartışarak, AB'nin yeni Afrika stratejisini belirlemeye çalışacak.

Toplantının ardından AB Troykası, AB üyesi olmayan Avrupalı NATO müttefikleri ve AB'ye aday ülkelerle bir araya gelecek.

Türkiye'yi Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül'ün temsil edileceği toplantıda AB tarafının alınan kararlarla ilgili bilgilendirme yaparken Türk tarafının görüş ve beklentilerini dile getirmesi bekleniyor.

AB Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi kapsamında Salı günü de Dışişleri Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın katılımıyla Türkiye-AB Troyka toplantısı gerçekleştirilecek.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title