Haberler

AB Türkiye'yi Hem Övdü Hem Eleştirdi

Türkiye'de Kadın Hakları ile İlgili Olarak Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda Kabul Edilen Bir Raporda, Türkiye'de Bu Konuda Gelinen Nokta Hem Övüldü Hem de Eleştirildi. Raporda, Türkiye'den Çeşitli Taleplerde de Bulunuldu.

Türkiye'de kadın hakları ile ilgili olarak Avrupa Parlamentosu Genel Kurulu'nda kabul edilen bir raporda, Türkiye'de bu konuda gelinen nokta hem övüldü hem de eleştirildi.

Türk asıllı Hollandalı milletvekili Emine Bozkurt tarafından hazırlanan Türkiye'de kadın hakları ve fırsat eşitliği konulu rapor, Avrupa Parlamentosu (AP) Genel Kurulu'nda kabul edildi. 522 evet, 15 hayır gibi ciddi bir destekle kabul edilen raporda, Türkiye'de kadın hakları konusundaki yasal düzenlemelerin "tatmin edici olduğu" vurgulanırken, "yasaların uygulamasındaki eksikliklerin giderilmesi" çağrısında bulunuldu.

"YASAL DÜZENLEMEDE ÖNEMLİ İLERLEMELER VAR"

ABHaber'e göre Bozkurt'un raporunda, Türkiye'de kadın haklarıyla ilgili yasal düzenlemelerin önemli ölçüde ilerleme gösterdiği ancak kadınların günlük hayatlarında henüz bu ilerlemeden tam anlamıyla faydalanamadıkları vurgulandı.

AP'de kabul edilen raporda, Türkiye'deki olumlu gelişmeler, "Yeni bir danışma kurulunun oluşturulması sonucunda bakanlıklar arasındaki koordinasyonun gelişmesi, Türk Hükümeti ve kadın sivil toplum kuruluşları arasındaki iletişimin artması, Daha fazla kız çocuğunun okula gitmesi, Kadına karşı şiddet, töre ve namus cinayetlerine karşı gösterilen kararlılığın bir işareti olarak Başbakanlık ve İçişleri Bakanlığı tarafından yayınlanan resmi genelgeler ve Hükümetin görünür ve açık bir şekilde kadın hakları konusuna eğilmesi ve konuyla ilgili kamusal tartışmaların artması" şeklinde sıralandı.

"2007 SEÇİMLERİNDE DAHA FAZLA KADIN OLSUN"

Aynı raporda, Türkiye'ye şu uyarılar yapıldı:

"-Kadına karşı şiddet, töre ve namus cinayetleri emniyet güçleri ve adli makamlar tarafından bir öncelik olarak ele alınmalıdır. Hükümet şiddet mağduru kadınlar için daha fazla sığınma evi açmalı.

-Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde daimi bir Kadın Hakları ve Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu'nun kurulmasına dair verilen sözler henüz tutulmadı.

-Kadınların Türkiye'deki durumlarıyla ilgili; kadınların okur-yazarlık oranı, kadına karşı şiddet oranı ve başörtülü kadınların işgücü piyasasına erişimleri de dahil olmak üzere ayrımcılıkla ilgili objektif veri eksiği var. Bu konu, kadınları başörtüsü takmalarından dolayı işe almayı reddetmenin (başörtüsü takan kadınlar için) fiilen bir ayrımcılık olup olmadığı sorusuyla ilgili.

-Kadınların eğitime, iş gücü piyasasına ve siyasi görevlere tam olarak erişimlerini sağlamak için ayrımcılık karşıtı kesin bir tutum benimsenmeli

-2007 yılında gerçekleşecek genel seçimlerde kadınların adil bir şekilde temsilini sağlamak için, seçim listelerine daha fazla kadın aday eklenmeli".

Raporu hazırlayan Emine Bozkurt da kadın hakları konusunun, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne katılım surecindeki en önemli konular arasında yer aldığını söyledi.

Bozkurt, "Türkiye'de kadın haklarının gelişmesi konusunda, özellikle yasal çerçevede önemli gelişmeler yaşandı. Kadın hakları konusundaki değişen ve ilerleyen yasal düzenlemeler genel anlamda bir başarı sağlamıştır. Ancak kadınlar günlük hayatlarında henüz bu ilerlemeden tam anlamıyla faydalanabilmiş değiller" dedi.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Dün gece deprem oldu mu? İzmir'de, İstanbul'da, Ankara'da deprem mi oldu? 25 Nisan dün gece deprem mi oldu? ALES 1 ne zaman açıklanacak 2024? Bade İşcil kimdir? Bade İşcil kaç yaşında, nereli? Özgür Özel yabancı dil biliyor mu, Almana biliyor mu, hangi dilleri biliyor? Motorine indirim mi geldi? SON DAKİKA! Güncel motorin fiyatları! Dahiliye neye bakar, hangi hastalıklara bakar? 25 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 25 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 25 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 25 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 25 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 25 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 25 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Süper Loto sonuçları açıklandı mı? 25 Nisan Süper Loto kazanan numaralar neler? Süper Loto sonuçlarına ne zaman, nereden bakılır? 25 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title