Haberler

AB Troykası-afganistan Toplantısı

Afganistan Dışişleri Bakanı Rangin Dadfar Spanta, Ülkesinde İnsan ve Kadın Hakları Konusunda İlerleme Kaydedildiğini Söyledi.

Afganistan Dışişleri Bakanı Rangin Dadfar Spanta, ülkesinde insan ve kadın hakları konusunda ilerleme kaydedildiğini söyledi.

Afganistan Dışişleri Bakanı Spanta, Almanya'nın başkenti Berlin'de yapılan AB troykası sonrası yaptığı konuşmada, ülkesinin uyuşturucu ticaretiyle mücadele, terörle mücadele ve yeniden yapılanma konusunda yalnız bırakılmadığı için şükranlarını sundu. Spanta ayrıca, insan hakları ve kadın hakları konusunda da bu destek sayesinde ilerleme kaydedildiğine vurgu yaptı. 5 yıllık Taliban rejimi sonrası Afganistan Parlamentosu'nun yüzde 28'inin kadın olduğunu aktaran Spanta, 7 milyon Afgan üniversite öğrencisinin yüzde 38'inin bayan olduğuna dikkat çekti. Spanta, Afganistan'ın terörle mücadelede stratejiye ihtiyacı olduğunu da aktararak, Afganlılar olarak Avrupa'ya teşekkür etti. Yardımların devamını talep eden Spanta, "5 yıllık Taliban rejimi sonrası büyük ilerleme kaydettik. Buna tüm dünya tanık oldu. Taliban döneminde kız çocukları okula bile gidemiyordu" dedi.

Almanya Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier ise, Afganistan'ı AB troykasının ilk toplantısına alarak bir sinyal vermek istediklerini kaydetti. Steinmeier, "Afganistan Dışişleri Bakanı'nı Berlin'de selamlıyor olmaktan memnunum. Bu Berlin'de gerçekleştirdiğimiz ilk AB troykası. İlk AB troykasını Afganistan ile hayata geçirdik. Bu yaklaşımla AB dönem başkanı Almanya olarak bilinçli bir sinyal vermek istedik. Yoğun ve 3 saate yakın bir toplantı oldu. Afganistan ile ilgili güncel hemen her türlü konuda görüş alışverişinde bulunduk" diye konuştu.

Afganistan'daki güvenliğin giderek olumsuz yöndeki gelişimi üzerinde durduklarını belirten Steinmeier, "Ülkedeki durumun ehemmiyeti konusunda muhakeme yapıp, sık sık bu konu üzerinde çalışmak durumundayız. Okullardaki eğitim durumu, içme suyunun alt yapısı, özellikle de hastaların ve onların tedavi olanaklarını detaylı bir şekilde ele almak ve çözüm yolları üretmek zorundayız" şeklinde konuştu. Öte yandan Steinmeier, yakında Afganistan'a yollanması düşünülen 'Tornado' adlı uçakla ilgili bakanlar kurulunda karara varacaklarını açıkladı.

AB Dış Politika Şefi Javier Solan da, Almanya'ya Bonn'da başlattığı, Afganistan yardım toplantısı için teşekkür etti ve polislerin eğitimine destek vermeye devam edeceklerine vurgu yaptı. AB Dışişleri Komiseri Benita Ferrero Waldner ise, Afganistan'daki terörle ve yolsuzlukla mücadeleye devam edileceğinin altını çizdi.

(SE-OYK-OYK-RO-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title