Haberler

AB Rerefandumuna Kraliyet Müdahalesi Tartışması

AB üyeliğini referanduma götürmeye hazırlanan İngiltere'de tahtın 2. sıradaki varisi Prens William'ın, diğer uluslarla işbirliğinin İngiltere'nin güvenliğinin ve refahının temeli olduğu yönündeki sözleri, "monarşinin siyasete müdahalesi" tartışmasına yol açtı.

AB üyeliğini referanduma götürmeye hazırlanan İngiltere'de tahtın 2. sıradaki varisi Prens William'ın, diğer uluslarla işbirliğinin İngiltere'nin güvenliğinin ve refahının temeli olduğu yönündeki sözleri, "monarşinin siyasete müdahalesi" tartışmasına yol açtı.

İngiltere Dışişleri Bakanlığının Diplomasi Akademisi'nin ödül töreninde diplomatlara hitap eden William, "Gitgide çalkantılı hale gelen dünyada, diğer uluslar ile ortak eyleme geçme kabiliyetimiz temel önem taşıyor. Bu, ülkemizin güvenliğinin ve refahının temel taşıdır ve sizin işinizin merkezidir" dedi.

Saraydan yapılan açıklamada konuşmanın Avrupa ile ilgili olmadığı ve siyasi nitelik taşımadığı söylense de William'ın sözleri, AB üyeliğini referanduma götürmeye hazırlanan İngiltere'de, monarşinin siyasete müdahalesi olarak yorumlandı.

İngiliz basınında William'ın konuşması Kraliçe 2. Elizabeth'in önceki yıl İskoçya'da yapılan bağımsızlık referandumu öncesinde kullandığı "Geleceği çok iyi düşünün" sözleri ile karşılaştırıldı.

Elizabeth, İskoçya bağımsızlık referandumundan birkaç gün önce bu ülkeye yaptığı ziyarette, bir kiliseden çıkarken kalabalıktan birinin "Elbette size referandumu sormayacağız" diye seslenmesi üzerine "Umarım gelecekleri hakkında iyice düşünürler" demişti.

Elizabeth'in sözleri basında, "İskoç referandumuna kraliyetin siyasi müdahalesi" olarak yorumlanmış, monarşi karşıtlarının tepkisini çekmişti.

Kraliçe'nin rolü sembolik

Anayasal Monarşi ile yönetilen İngiltere'de parlamentonun iki kanadını teşkil eden Avam Kamarası ve Lordlar Kamarası'ndan geçen yasalar son aşamada Kraliyet onayı alıyor. Devlet Başkanı konumundaki Kraliçe'nin sistemdeki rolünün sembolik olduğu söylense de başbakanlarla düzenli görüşmeleri ve 600'den fazla üyeye sahip bir tür milli güvenlik kurulu olan "Gizli Konsey"e başkanlık etmesi, ülkedeki cumhuriyetçilerin tepkisini çekiyor.

Kraliyet ailesi İngiltere'de en mahrem yapılardan biri. 2010'da çıkarılan bir yasa sayesinde, bilgi özgürlüğü yasasının kapsamı dışında bırakılan Kraliyet ailesi, aile üyelerinin özel hayatlarını da sıkı koruma altında tutuyor.

Yaklaşık 64 yıldır tahtta oturan İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, geçen eylülde Kraliçe Victoria'nın rekorunu kırarak İngiltere'nin en uzun süre tahtta bulunan monarkı unvanını almıştı.

Winston Churchill'den David Cameron'a toplam 13 başbakan gören 2. Elizabeth'in en büyük oğlu 66 yaşındaki Galler Prensi Charles da en uzun süredir tahta çıkmayı bekleyen veliaht oldu.

İngiltere'de Prens Charles'ın çok yaşlandığı gerekçesi ile 2. Elizabeth'in ardından normalde taht sırasında ikinci varis olan Cambridge Dükü William'ın doğrudan kral olmasını savunanlar var.

İngiltere Başbakanı David Cameron ülkesinin AB üyeliğini referanduma götürmeden önce AB üyesi ülkeler ve AB kurumları ile üyelik koşullarını değiştirmeye yönelik müzakere yürütüyor.

İngiliz hükümeti, ülkenin 1973'ten bu yana sürdürdüğü AB üyeliğini en geç 2017 sonuna kadar referanduma götürecek.

Kaynak: AA / Güncel

David Cameron Prens William Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Bein Sports CANLI izle! (HD) Bein Sports kesintisiz donmadan canlı yayın izleme linki! Diyarbakır Belediyesi bayrak olayı ne? Belediye meclisinden kaldırıldı mı? Beşiktaş Ankaragücü maçı CANLI izle! 19 Nisan BJK Ankaragücü Konferans Ligi maçı canlı yayın nereden ve nasıl izlenir? 21 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 21 Nisan Pazar burç yorumları nedir? Gaddar 14. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Gaddar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kızılcık Şerbeti 68. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kızılcık Şerbeti yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Sarı kod uyarısı nedir? İşte MGM Sarı kod uyarısının anlamı Yalı Çapkını 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Yalı Çapkını yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Arka Sokaklar 671. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Arka Sokaklar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Ateş Kuşları 52. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Ateş Kuşları yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kara Ağaç Destanı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 19 Nisan Kara Ağaç Destanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? 19-20 Nisan Akaryakıt Fiyatları: Benzine ve motorine indirim veya zam var mı? NO Pelicans Sacramento Kings NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! Miami Heat Chicago Bulls NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 19 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! 19-20 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title