Haberler

AB'nin Gaz Keyfi Türkiye'nin Başına Dert Oldu

Enerji Bakanı Hilmi Güler, ABD'nin İran ile Enerjide Yeni Projeler Gerçekleştirmemeleri Karşılığında Yeni Yatırım Sözü Verdiği İddiasını Yalanladı.

-Enerji Bakanı Hilmi Güler, ABD'nin İran ile enerjide yeni projeler gerçekleştirmemeleri karşılığında yeni yatırım sözü verdiği iddiasını yalanladı. Türkiye'nin İran gazını Avrupa'ya aktarmasının AB'nin isteğinden doğduğunu vurgulayan Güler, "Bizimki reaksiyon hareketi değil, ihtiyaçtan doğuyor. AB bu gazı istemese gaz niye gitsin" dedi. Güler, ramazandan sonra İran ile tekrar masaya oturacaklarını da açıkladı.

ANKARA (ANKA) - Enerji Bakanı Hilmi Güler, ABD'nin İran ile enerjide yeni projeler gerçekleştirmemeleri karşılığında yeni yatırım sözü verdiği iddiasını yalanladı. Türkiye'nin İran gazını Avrupa'ya aktarmasının AB'nin isteğinden doğduğunu vurgulayan Güler, "Bizimki reaksiyon hareketi değil, ihtiyaçtan doğuyor. AB bu gazı istemese gaz niye gitsin" dedi. Güler, Ramazandan sonra İran ile yeniden masaya oturacaklarını da açıkladı.

Güler, verdiği iftar sonrası gerçekleştirdiği sohbet toplantısında, Türkiye'ye gelen ABD Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Nicholas Burns'ün İran ile iş yapılmaması gerektiği sözlerini değerlendirdi. ABD'nin, Türkiye'ye, İran ile yeni enerji yatırımına girmemeleri karşılığında, Irak başta olmak üzere çeşitli alanlarda yeni enerji yatırımları sözü verdiği iddialarını yalanlayan Güler, ABD Büyükelçisi Ross Wilson ile görüşmelerinin de sorulması üzerine, şöyle konuştu:

"Wilson geldi. hatta sık sık görüşüyoruz öteden beri. Değişik konuları; Nabucco, Şahdeniz de dahil olmak üzere değişik projeleri görüşüyoruz. Böyle bir teklif olmadı. koşulla birşey görüşmedik. Olağandışı bir görüşme veya gelişme olmadı. ABD'den farklı, karşı teklif yok. karşı teklif denecek durum yok. Bütün halinde projeleri görüşüyoruz. Görüşmelerimiz içinde Azeri, Türkmen kaynakları, Şahdeniz, Yunanistan bağlantısı var. Karşı teklif, şart olarak nitelendirilebilecek bir durum olmadı."

-İRAN İLE PROJE YÜRÜYECEK-

İngiltere'nin enerjiden sorumlu Devlet Bakanı Malcolm Wicks ile bu hafta bir görüşme yaptığını anımsatan Hilmi Güler, İran ile yeni enerji işbirliği konusunda, "İngiliz Bakanla bunu konuştuk. Onun da, 'normal bir gelişme, takdir ettiğimiz bir durum' gibi hareket ettiğini hatırlıyorum. Bizimki reaksiyon hareketi değil, ihtiyaçlardan doğuyor. AB bu gazı istiyor. AB istemese bu gaz niye gitsin? bizim de zaten boru hattımız var" diyerek, İran ile işbirliğinin AB'nin taleplerine dayandığının altını çizdi.

Güler, ramazan ayından sonraki bir dönemde İran ile, Türkiye'nin İran gazını çıkarıp avrupa'ya aktarmasını içeren yeni anlaşma için tekrar masaya oturacaklarını, görüşmenin Türkiye'de gerçekleştirileceğini de açıkladı.

Türkiye'nin girişimde bulunduğu yeni yurtdışı projelerinin Rusya'yı rahatsız edip etmediğinin sorulması üzerine, "Rusya bize şu veya bu şekilde bu olaylar içinde hiçbir şekilde dahatsızlık yansıtmadı. Çünkü projelerin her biri ayrı bir durum. Projelerin birbirine rakip olma durumu da yok. Onun için böyle bir durum olmadı" dedi.

Enerji Bakanı, Nabucco projesindeki ortak ülkelerin durumu ve Macaristan'ın bazı olumsuz yaklaşımlarının sorulması üzerine de, "Bizim Nabucco konusundaki duruşumuz bir an evvel gerçekleşmesi. Pozisyonumuz bu. Bu projeye, öneminden dolayı, ortaklar gelmek istiyor. Görüşme süreci devam ediyor. Beş ortak var. Gaz kaynağı, tüketen ve ayrıca komşu ülkeler var. Balkanlar gibi yararlanmak isteyenler var. Bunlar değerlendiriliyor. mevcut ortakların durumunda değişme yok. Kararlılar. Macaristan gibi bazen tavırlarında değişmeler oluyor ama şu anda istiyorlar" diye konuştu. (ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

25-26 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Zaha neden yok? Adana Demirspor maçında Zaha neden yok, sakat mı, cezalı mı, yedek mi? Orlando Magic Cleveland Cavaliers NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! LA Lakers Denver Nuggets NBA maçı CANLI izleme linki var mı, maç nereden nasıl izlenir? 26 Nisan Basketbol NBA CANLI İZLE! BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda 30. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Hudutsuz Sevda yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? İnci Taneleri 13. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan İnci Taneleri yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Aldatmak 67. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Kül Masalı 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 25 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Survivor kim kazandı? 25 Nisan Perşembe Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor CANLI izle! 24 Nisan Perşembe TV8 Survivor HD izleme linki! Euro ne kadar, 1 Euro kaç TL? Euro yükseliyor mu? 25 Nisan Euro kaç lira? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 25-26 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title