Haberler

AB Liderler Zirvesi Başladı (2)

Avrupa Birliği'nin (AB) 28 liderini sığınmacılar, ABD'yle ilişkiler, savunma ve güvenlik iş birliği, Brexit, ekonomik ve parasal birlik gibi konuları görüşmek için bir araya getiren iki günlük zirve Brüksel'de başladı.

Avrupa Birliği'nin (AB) 28 liderini sığınmacılar, ABD'yle ilişkiler, savunma ve güvenlik iş birliği, Brexit, ekonomik ve parasal birlik gibi konuları görüşmek için bir araya getiren iki günlük zirve Brüksel'de başladı.

Zirve girişinde basına açıklamalarda bulunan AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, Kuzey Afrika ülkelerinde "bölgesel tahliye merkezleri" kurulması tartışmasına ilişkin, "Biz Brüksel'den Kuzey Afrika ülkeleri adına karar alamayız. Bu, sömürgecilik yapıyormuşuz gibi yanlış bir mesaj gönderir." değerlendirmesinde bulundu.

AB'nin 2016 yılında sığınmacı sorununu çözmek için önemli kararlar aldığına işaret eden Juncker, diğer yandan halihazırda ciddi sorunlarla karşı karşıya olduklarını kaydetti.

Merkel ve Macron'dan dayanışma çağrısı

İç siyasetteki gelişmeler nedeniyle sığınmacı sorununa en fazla çözüm bulma ihtiyacı duyan Almanya Başbakanı Angela Merkel de sığınmacıların Afrika'da toplanması konusunu ele alabileceklerini ancak bunun öncelikli olarak bölgedeki ülkelere danışılması gerektiğini söyledi.

Merkel, yüksek sayılarda sığınmacı kabul eden ülkelere destek verilmesi gerektiğini belirterek "Sığınmacı konusunda dayanışma göstermeliyiz." dedi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise sığınmacı sorununun iş birliği sağlanmadan, ulusal yaklaşımlarla çözülemeyeceğini ifade ederek "Ortak çözüm Avrupa düzeyinde ve iş birliği yürütülerek olmalı. Sınırlarımızı korumalıyız ve daha fazla dayanışma göstermeliyiz." diye konuştu.

"Egemen" ve "koruma" sağlayan bir Avrupa'nın inşa edilmesi gerektiğini kaydeden Macron, savunma konusunda doğru yönde ilerlediklerini dile getirdi.

"Her sığınmacı Avrupa'ya giremeyecek"

Sığınmacıları birlik dışında "kamplarda" toplanması fikrine büyük destek veren Avusturya Başbakanı Sebastian Kurz, "Varış merkezi, koruma merkezi ya da güvenli liman, adı her ne olursa olsun benim için isminden ziyade arkasındaki düşünce önemli. Akdeniz de kurtarılan herkes otomatik olarak Orta Avrupa'ya girişi izni alamayacak." ifadelerini kullandı.

"Türkiye'yle yapılan anlaşma Afrika ülkeleriyle yapılabilir"

Hollanda Başbakanı Mark Rutte de sığınmacı sorununu tam olarak çözmenin mümkün olmadığına işaret ederek "Sığınmacı akınını kontrol altına almamız gerekiyor. Bunun için Afrika'daki ülkelerle Türkiye'yle yapılan sığınmacı mutabakatına benzer anlaşmalar yapılabilir." dedi.

Yasa dışı sığınmacı akınına sayılar daha fazla artmadan müdahale edilmesi gerektiğinin altını çizen Rutte, "Yeni bir sığınmacı krizine hazır değiliz." diye konuştu.

İtalya faaliyet bekliyor

İtalya Başbakanı Giuseppe Conte, "İtalya'nın sığınmacı konusunda yeni laflara değil faaliyete geçilmesine ihtiyacı var." açıklamasında bulundu.

İtalya'nın zirvede sığınmacı sorununu çözmek için kendi önerisini sunacağını belirten Conte, "Artık karar almak zorundayız. Eğer bu zirvede bir karar alınmazsa, sorunu kendimiz çözmek durumunda kalacağız." diye konuştu.?

Zirvede sığınmacı konusunda alınacak kararları veto edebileceğine işaret eden Conte, "Bu ihtimali değerlendirmek istemiyorum ancak zirve sonunda ortak bir sonuca ulaşamayabiliriz." ifadesini kullandı.

İtalya'nın engel olmaması durumunda, sonuç bildirgesinde Türkiye'deki Suriyeli sığınmacılara ikinci 3 milyar avronun aktarılması kararının alınması bekleniyor.

Polonya ve Macaristan sığınmacı istemiyor

Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, ülkesinin sığınmacıları yeniden yerleştirmeye ilişkin tüm önerilere karşı çıkacağını belirtti.

Morawiecki, "Herkes Almanya'da durumun ne kadar zor olduğunun farkında. Sınırlarımızın güvenliği ve Polonya'nın egemen politika yürütme yeteneğinin korunması gerekiyor." dedi.

Macaristan Başbakanı Viktor Orban da "İnsanlar daha fazla sığınmacının içeri girmemesini ve içeridekilerin dışarı çıkartılmasını istiyor. Bence Avrupa'da demokrasinin restorasyonu için bu yönde ilerlemeliyiz." diye konuştu.

Polonya ve Macaristan, AB Komisyonunun sığınmacıların zorunlu olarak üye ülkelere yerleştirilmesini öngören kota sistemine uymayarak sığınmacı kabul etmeme politikalarıyla tanınıyor.

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Brüksel Politika Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

Irak'taki Şii Milis Gücü Haşdi Şabi'ye Hava Saldırısı Düzenlendi E Devlet çöktü mü Son Dakika? E Devlet'te sorun mu var 20 Nisan Cumartesi 2024 20 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 20 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 20 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 20 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title