Haberler
BBC

AB Komisyonu'ndan Google'a 5 Milyar Dolar Ceza

Avrupa Komisyonu'nun Google'a Android işletim sisteminin piyasada haksız hakimiyet kurması nedeniyle 5 milyar dolar ceza vereceği bildirildi.

Avrupa Birliği Komisyonu'nun Google'a Android işletim sisteminin piyasada haksız hakimiyet kurması nedeniyle 5 milyar dolar ceza vereceği bildirildi.

BBC'nin aldığı bilgilere göre 5 milyar dolarlık ceza, Brüksel'de düzenlenecek bir basın toplantısıyla kamuoyuna duyurulacak.

Avrupa komisyonu'nun cezası, Google'ın mobil cihazlardaki stratejisiyle, haksız bir şekilde aramalardaki hakimiyetini güçlendirdiği iddiaları konusunda üç yıl süren bir araştırmadan sonra verildi.

Para cezası, piyasa düzeneyicisi bir kurumun tek bir firmaya verdiği en büyük miktar.

Ancak Google, ceza kararını temyize götürebilir.

AB Komisyonu'nun Rekabetten Sorumlu Üyesi Margrethe Vestager, daha önce Google'ın bir alışveriş kıyaslama hizmetine 2,8 milyar dolar ceze kesilmesine karar vermişti. Ancak şirket, kararı temyiz etmişti.

Vestager ve ekibi, Google'ın reklam verme sistemi Adsense konusunda da üçüncü bir soruşturma yürütüyor.

Pazarın lideri Avrupa Komisyonu, o dönem üyeleri arasında Microsoft, Nokia ve Oracle'ın da bulunduğu Fairsearch (Adil arama) adlı bir ticari grubun şikayeti üzerine Anroid işletim sistemi konusundaki soruşturmasına başlamıştı.

Araştırma şirketi Statcounter'a göre o dönem, Android Avrupa cep telefonu pazarında yüzde 64'lük bir paya sahipti. Sistemin pazar payı daha sonra yüzde 74'e yükseldi.

Komisyon daha sonra Google'ın rekabet kurallarını ihlal ettiğini savunan üç farklı iddiada bulunmuştu;;

The commission subsequently made of anti-competitive behaviour, saying Google was:

Google ise, cihaz üreticilerine herhangi bir uygulamayı önceden yüklemelerini şart koştuğu suçlamasını reddetti.

Şirket, Google arama motoru ve Playstore'u birlikte sunmalarının, hizmetlerini bedava sunmalarını mümkün kıldığını iddia eti.

Google ayrıca, Apple ve rakip iOS işletim sisteminin kullanıcılara her durumda bir alternatif sunduğunu savundu. Rusya'da benzer soruşturma

Google, rekabet düzenleme kurulunun benzer şikayetleri soruşturduğu Rusya'da bu konuda bazı ödünler vermişti.

Rusya'daki Android kullanıcılarına, Chrome internet tarayıcısını ilk açtıklarında Google, Yandex ve Mail.ru arama motorları arasında bir seçim yapma fırsatı sunuluyor.

Statcounter'a göre bu değişikliğin yapılmasının ardından Yandex mobil arama motoru pazarındaki payını yüzde 34'ten yüzde 46'ya çıkarttı.

Ancak bir hukuk uzmanı AB'yle olan anlaşmazlığın çözümünün çok daha uzun sürebileceğini syöledi.

Avukat Suzanne Rabb BBC'ye yaptığı açıklamada "Google geçmişte yasal haklarını korumak için harekete geçmeye hazır olduğunu gösterdi. Konuyu AB mahkemelerine taşıyabilir ve karar alınması yıllar sürebilir" dedi.

BBC

Avrupa Birliği Google Dünya Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title