Haberler

AB Global Isınma Konusunda Uzlaşma Arıyor

Avrupa Birliği (AB) Liderleri, Brüksel'de Yarın Başlayacak Zirve Toplantısında Global Isınma Konusunda Ortak Politika Belirlemek İçin Bir Araya Gelecek.

Avrupa Birliği (AB) liderleri, Brüksel'de yarın başlayacak zirve toplantısında global ısınma konusunda ortak politika belirlemek için bir araya gelecek.

İki günlük AB zirvesinde iklimin korunması ve enerji konuları en önemli gündem maddeleri olarak ele alınacak. Almanya, AB Konseyi Dönem Başkanı olarak katılacağı ilk AB devlet ve hükümet başkanları zirvesinde, iklimin korunmasına ilişkin önlemler konusunda bağlayıcı kararlar alınmasını amaçlıyor.

AB'nin iklimin korunması alanında dünyada öncü bir rol oynaması gerektiğini belirten Almanya Başbakanı Angela Merkel, iklim değişimine neden olan sera gazı emisyon oranının yüzde 20 oranında düşürülmesine çabalayacaklarını belirtiyor. AB'ye üye olmayan ABD, Çin ve Hindistan gibi ülkelerin AB'nin alacağı önlemleri kabul etmesi durumunda bu oranın yüzde 30'a çıkarılmasının söz konusu olacağı ifade ediliyor.

Sera gazı salınımının azaltılması konusunda AB içerisinde ekonomisi zayıf ülkelerin daha az, İngiltere, Almanya ve Fransa gibi güçlü ekonomilerin daha çok katkıda bulunması öngörülüyor. Ayrıca yenilenebilir enerji kaynaklarının oranı, 2020 yılına kadar tüm enerji kaynaklarının yüzde 20'sini kapsaması hedefleniyor ve Almanya bu konunun da zirvede karara bağlanmasını umuyor.

Bu arada AB, sadece iklimin korunması açısından değil dış ülkelere bağımlılıktan kurtulmak için de fosil yakıtların kullanım oranının azaltılmasını istiyor. Fakat AB üyesi ülkeler bu konuda farklı yaklaşım içinde. Başta Fransa, AB'nin yenilenebilir enerji konusunda bağlayıcı kararlar getirmesine muhalefet ediyor.

Pazartesi günü düzenlenen AB dışişleri bakanları toplantısında bu konuda yaşanan anlaşmazlık yeniden su yüzüne çıktı. Enerjisinin büyük bir kısmını nükleer enerjiden sağlayan Fransa, yenilenebilir enerjilerin payı artırılırken atom enerjisinin de göz ardı edilmemesi konusunda ısrarını bir kez daha dile getirdi.

AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Günter Verheugen ise atom enerjisinin yenilenebilir enerjiler kapsamında ele alınmaması gerektiğini savundu. Atom enerjisi konusunda AB içinde ciddi görüş ayrılıkları yaşandığına dikkat çeken diplomatik gözlemciler, bu fikir ayrılıklarının alışmasının kolay olmadığını, zirvede bu konunun sonucuna bağlanmasının zor olduğunu belirtiyor. Fakat bu görüş ayrılıklarına rağmen Berlin'de iyimser bir hava hakim. Alman hükümeti, zirvenin sonuç bildirisinde iklim ve enerjiye ilişkin kararlar 'bağlayıcı' ibaresini taşımasa da, alınacak karaların AB'ye üye ülkelerin bu alanda politikalarını etkileyeceğine inanıyor.

Tüm dünyanın AB'nin iklim konusunda atacağı adımları merakla beklediğini dile getiren AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso da zirveden bağlayıcı sonuçlar çıkması durumunda AB Komisyonu'nun da bunların bir an önce hayata geçirilmesi için çalışacağını belirtti.

(DW-İB-İB-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title