Haberler

AB Dışişleri Bakanları Toplantısı Sona Erdi

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın İlk Gününde Darfur Krizine Askeri Müdahale Kararı Alınırken, Sırbistan'a da AB'ye Girişi İçin Kapıların Açık Olduğu Mesajı Verildi.

Avrupa Birliği (AB) Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın ilk gününde Darfur krizine askeri müdahale kararı alınırken, Sırbistan'a da AB'ye girişi için kapıların açık olduğu mesajı verildi.

AB Dışişleri Bakanları Toplantısı sonrası düzenlenen basın brifinginde, Sudan'ın Darfur bölgesindeki sorunların çözümüne yönelik 3 bine yakın askerin Çad'a gönderilmesi kararının alındığı açıklandı. Genel seçimlere hazırlanan Sırbistan'a da AB'ye üyelik yolunda kapıların açık olduğu mesajı verildi. Sırbistan'ın bugünkü işbirliğine devam etmesi halinde bu ülkeyle gümrüksüz ticaret, vizede kolaylık ve eğitim alanlarında destek gibi konularda antlaşmalar yapılacağını açıklayan AB Dönem Başkanı Slovenya

Dışişleri Bakanı Dimitri Rupel, Hırvatistan'la ilgili sürecin ardından Sırbistan'ın AB üyesi olabileceğini söyledi. Basın mensuplarının, Rusya'nın alternatif enerji hattı oluşturması ile ilgili sorusuna cevap veren Rupel, "Rusya, serbest pazarda iş yapan bir şirket gibi hareket ediyor. Bizim yapmamız gereken daha sıkı çalışmak ve Rusya ile ilişkilerimizde daha çok işbirliğine gitmek. Herhangi bir sıkıntı çıkacağını sanmıyoruz" dedi.

Sırbistan ile ilk antlaşmanın 7 Şubat'ta imzalanacağını ifade eden AB Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Sırp halkının doğru geleceği seçmesi gerektiğini söyleyerek, üstü kapalı olarak Sırbistan seçimlerinden ulusalcıların galip çıkmaması gerektiğini ifade etti. Solana, Afrika'ya gönderilecek askerlerle ilgili, "AB'de bugüne kadar alınmamış bir karar alınmıştır. 3 binin üzerindeki AB asker gücünü Afrika Birliği ile işbirliği halinde Çad ve Sudan'da konuşlandıracağız. Sadece Afrika'nın değil, BM'nin de

önemli sorunlarından biri olan Darfur için, AB olarak çok önemli bir yükümlülüğü üzerimize almış bulunmaktayız" diye konuştu. Gazze'deki gelişmelerle ilgili açıklamalarda da bulunan Solana, İsrail'in nefsi müdafaa hakkı olduğunu, ancak her halükarda yaşanan şiddetin durdurulması gerektiğini belirtti. Solana, İsrail ile Filistin arasında Anapolis sürecinin işlemeye başlaması gerektiğini de sözlerine ekledi.

AB'nin Genişlemeden Sorumlu Üyesi Olli Rehn ise, seçime giden Sırbistan'la ilgili açıklamalarda bulundu. Rehn, "Sırbistan halkı, milliyetçi geçmişi ile Avrupa geleceği arasında bir seçimle karşı karşıya. Sırbistan halkına AB perspektifi dahilinde somut, makul mesajlar ilettik. Avrupa geleceğini seçecekleri konusunda Sırplar'a güvenim tam" dedi.

Son olarak Avrupa Komisyonu Dış İlişkiler Komiseri Benita Ferrero Waldner, Pakistan'daki seçimlere gözlemci göndereceklerini açıkladı.

(SA-OYK-OYK-OK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title