Haberler

Ab'den Microsoft'a 280 Milyon Euroluk Tekelcilik Cezası

Avrupa Komisyonu, Yazılım Devi Microsoft'u Firmanın 2004 Yılındaki Ab'nin Aldığı Tekelcilikle Mücadele Kararlarına Uymadığı Gerekçesiyle 280.5 Milyon Euro Para Cezasına Çarptırdı. Microsoft Komisyonun Taleplerini Yerine Getirmeye Devam Etmediği Takdirde 31 Temmuz'dan İtibaren Her Gün İçin 2-3 Mil...

Avrupa Komisyonu, yazılım devi Microsoft`u firmanın 2004 yılındaki AB`nin aldığı tekelcilikle mücadele kararlarına uymadığı gerekçesiyle 280.5 milyon euro para cezasına çarptırdı. Microsoft komisyonun taleplerini yerine getirmeye devam etmediği takdirde 31 Temmuz`dan itibaren her gün için 2-3 milyon euro ek ceza ile de karşı karşıya.

AB, 2004 yılında adil rekabet sağlamak üzere işletim sistemi ile ilgili bazı bilgileri rakipleri ile paylaşmasını istemişti. Avrupa Birliği bünyesinde oluşturulan bir komite, geçtiğimiz günlerde Microsoft`un 2004 yılındaki tekelcilikle mücadele kararlarına uymadığı görüşünü açıklamıştı. Bugün Belçika`nın başkenti Brüksel`de bir basın toplantısı düzenleyen Avrupa Komisyonu`nun rekabetten sorumlu üyesi Neelie Kroes, yazılım devinin Komisyonun taleplerini karşılamadığı gerekçesiyle 280.5 milyon euro para cezasına çarptırıldığını açıkladı. ¨Microsoft yasalara uymamaya devam ettiği için para cezası vermekten başka bir alternatifimiz yoktu. Hiçbir şirket kanunların üzerinde değildir¨ diyen Kroes, bu kararın AB içinde faaliyet gösteren tüm şirketlere de kanunlara uymaları yönünde verilmiş bir mesaj olduğunu da ifade etti.

Microsoft ile AB arasındaki anti-tekel davasının temelinde Microsoft`un bazı ticari sırlarını rakipleriyle paylaşması yolundaki talep var. Avrupa Komisyonu 2004 yılında alınan bir kararla Microsoft`un tekelleşmemek üzere işletim sistemleri ile ilgili bazı bilgileri rakipleriyle paylaşmasını istemişti. Bu şekilde rakip firmaların, dünyanın en yaygın kullanılan Windows işletim sistemi ile uyumlu çalışabilecek yazılımlar üreterek, Microsoft`un yan ürünleri ile rekabet etmesi hedefleniyordu.

AB Komisyonu 2004 yılında aldığı kararla Microsoft`a 497 milyon euroluk rekor bir ceza vermişti. Ayrıca şirketin multimedya programı Media Player`ın Windows işletim sistemiyle beraber satma uygulamasından vazgeçmesi istenmişti. Microsoft bu kararı adil olmadığı gerekçesiyle birliğin en yüksek ikinci yargı kurumu olan Asliye Hukuk Mahkemesi`ne götürmüştü. Duruşmaları biten davada kararın, 2007 başlarında açıklanması bekleniyor.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title