Haberler

AB'den Diyarbakırlı Arıcılara Destek

Diyarbakır'da, Avrupa Birliği'nin 125 Bin Euro'luk Projeye Onay Vermesiyle Arıcılık Sektörü Canlandı. Diyarbakır Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Fahri Saylak, Kırsal Kesimin Rahatlamasıyla Birlikte Arıcılığı Yapmak İsteyenlerin Arttığını, Geçen Yıl 2 Bin Ton Bal Üretimi Sağladıklarını Söyledi.

Diyarbakır'da, Avrupa Birliği'nin 125 bin euro'luk projeye onay vermesiyle arıcılık sektörü canlandı. Diyarbakır Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Fahri Saylak, kırsal kesimin rahatlamasıyla birlikte arıcılığı yapmak isteyenlerin arttığını, geçen yıl 2 bin ton bal üretimi sağladıklarını söyledi.

1990'lı yıllarda terör olayları yüzünden güvenlik gerekçesiyle yasaklanan Diyarbakır'ın Lice, Kulp, Hani, Hazro ilçeleri kırsal kesimine geçen yıldan itibaren geri dönüşlere izin verilmesi, son yıllarda kan kaybeden arıcılık sektörünün canlanmasına neden oldu. Güvenliğin sağlanmasıyla birlikte Diyarbakır kent merkezinde oturan 60 aile, eski meslekleri olan arıcılığa geri döndü.

Diyarbakır Arı Yetiştiriciliği Birliği Başkanı Fahri Saylak eskiden bu yana arıcılık yapanların yanı sıra bu işi yeni yapmak isteyenlerin de çoğaldığını belirterek, arıcılığın artık eski günlerine dönmee başladığını söyledi. Saylak, ''1993 yılında Diyarbakır balının en iyi üretildiği bölgelerin bulunduğu Bingöl il sınır kesimindeki kırsal kesim yasaklandı. Arıcılık yapan bir çok aile kent merkesine göç ettiği için bu mesleği bırakmak zorunda kaldı. Ancak 2006'da geri dönüşlere izin verilince eski arıcılar tekrar köylerine gitti. Diyarbakır'da şu anda 357 üretici var. Geçen yıl 2 bin ton bal üretimi yapıldı'' dedi.

AB'DEN 125 BİN EURO

2004 yılında Avrupa Birliği'ne gönderdikleri, 'Arıcılıkta ırk ıslahı, kaliteli bal ve üretimin arttırılması' projesinin kabul edildiğini belirten Fahri Saylak, ''Bu projenin yüzde 10 finansmasını birliğimiz, yüzde 90'ını ise AB karşıladı. 125 bin 510 euroluk bu proje sayesinde Diyarbakır'da kaliteli bal ve üretim miktarı arttırılacak'' dedi.

Diyarbakırlı arıcıların bugüne kadar Suriye menşeli arıları kullandığı için kaliteli bal ve üretim artışı sağlayamadığını belirten Fahri Saylak, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Bu projeyle birlikte daha kaliteli olan 7 bin Kafkas F1 melezi ırkı dağıtacağız. Ayrıca arıcılarımızı üretimin arttırılması ve kaliteli bal nasıl elde edilir diye sürekli eğitime alıyoruz. Bir kovandan elde edilen ortalama 17 kilo bal miktarını bu projeyle 35-40 kiloya çıkaracağız.''

Ramazan YAVUZ

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title