Haberler

"AB'den de Aynı Siyasi Niyeti Görmek İstiyoruz"

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın, Avrupa Birliği'nin (AB) Ankara'daki Büyükelçilerine, Türkiye'nin, Katılım Müzakerelerine İlişkin Reformlara Aynı Hızla Devam Edeceği, Aynı Siyasi Niyeti AB'den de Görmek İstediklerini İfade Ettiği Öğrenildi.

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan'ın, Avrupa Birliği'nin (AB) Ankara'daki büyükelçilerine, Türkiye'nin, katılım müzakerelerine ilişkin reformlara aynı hızla devam edeceği, aynı siyasi niyeti AB'den de görmek istediklerini ifade ettiği öğrenildi.

Alınan bilgiye göre, AB Dönem Başkanı Almanya'nın Ankara Büyükelçisi Eckart Cuntz, Ankara'daki AB üyesi ülkelerin büyükelçilerine konutunda bir yemek verdi. Babacan, ''onur konuğu'' olarak katıldığı yemekte, Türkiye ile AB arasındaki ilişkilere ve Türkiye'nin beklentilerine değindi.

Babacan, AB'nin, Türkiye'nin katılım müzakerelerine ilişkin kararıyla, Türk halkının, katılım müzakerelerinin ortalık ruhu ile ileriye gitmesi gereken bir zamanda neden duraksadığını anlamakta zorluk çektiğini söyledi.

Edinilen bilgiye göre, AB'nin, Türkiye'nin katılım müzakerelerine ilişkin kararının ardından ortaya çıkan moral bozucu iklimin giderilmesi ve sürece taze bir ivme kazandırılması gerektiğini vurgulayan Babacan, müzakerelerin pürüzsüz devam etmesini istediklerini ifade etti.

Müzakerelerin pürüzsüz bir şekilde sürdürülmesinin hem Türkiye hem de AB'nin yararına olduğunu ifade eden Babacan, müzakerelerin pürüzsüz şekilde devam etmesinin, katılım sürecinin rayında gittiğinin ve AB'nin de iyi niyetle hareket ettiğinin bir kanıtı olacağını söyledi.

Katılım sürecinin teknik bir süreç olduğunun altını çizen Babacan, siyasi konuların bu süreçte yer almaması gerektiğini, siyasi konuların, katılım müzakereleri sürecinden ayrı bir platformda ele alınması gereken bir unsur olduğunu ifade etti.

Türkiye'nin tam üyeliğinin hemen gerçekleşecek bir konu olmadığını, bunu bazı ülkelerin kısa dönemli olarak değerlendirdiklerini ifade eden Babacan, tam üyelik zamanı geldiğinde, Türkiye'nin siyasi ve ekonomik olarak bugünden çok farklı olacağını kaydetti.

Hazır olan fasıllarda fiili müzakerelere başlamak istediklerini vurgulayan Babacan, askıya alınan sekiz müzakere başlığında da ilerleme görmek istediklerini ifade etti.

Babacan'ın, Kıbrıs Rum Kesimi'nin, Türkiye'nin katılım sürecini tıkamasına da izin verilmemesini istediği öğrenildi.

Ali Babacan, KKTC üzerindeki ekonomik izolasyonların kaldırılması konusunda daha önce verilen kararların onaylanması gerektiği görüşünü de aktardı.

Babacan, 2013 yılına kadar Türkiye'nin gerçekleştireceği yasal düzenlemelere ilişkin ayrıntılı bir yol haritasının da seçimlerden önce tamamlanacağını vurguladı.

Kaynak: AA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title