Haberler

AB'de "Türkiye Kavgası" Son Aşamasına Giriyor

Dışişleri Bakanları Düzeyindeki AB Genel İşleri Konseyi Toplantısı Yarın Brüksel'de Başlıyor. İki Günlük Toplantı Sırasında Bakanlar, Avrupa Komisyonu'nun Türkiye'ye İlişkin Tavsiyesini Ele Alarak Bir Uzlaşıya Varmaya Çalışacaklar.

Avrupa Birliği, Ek Protokol'den kaynaklanan yükümlülüklerini tam olarak yerine getirmediğini düşündüğü Türkiye'ye uygulanacak yaptırımda bir uzlaşıya varılması konusunda "zorlu" ve "kritik" bir haftaya giriyor. AB Dışişleri Bakanları, yarın başlayacak iki günlük toplantıda Türkiye konusunda "ortak pozisyon"u bulmaya çalışacak. Çabalar başarısız ise karar 14-15 Aralık'taki AB Zirvesine kalacak.

Dışişleri Bakanları düzeyindeki Genel İşler ve Dış İlişkiler Konseyi, yarın Brüksel'de toplanıyor. İki gün sürecek çalışmalar sırasında AB bakanları, Avrupa Komisyonu'nun, Türkiye'ye yaptırım olarak 8 başlığın askıya alınmasına ilişkin tavsiyesi temelinde bir karar almaya çalışacak.

Toplantı sırasında AB Dönem Başkanı Finlandiya'nın Dışişleri Bakanı Erkki Tuomioja, Ankara'nın son günlerde çok tartışılan, bir limanı ve bir havaalanını açma yönündeki "sürpriz" önerisini anlatacak. Türkiye'yi destekleyen, İngiltere gibi AB ülkelerinin, Komisyon'un tavsiyesini "sert" olduğunu belirterek yumuşatılmasını isterken, Ankara'nın önerisinin "iyi niyet" ifadesi olarak değerlendirilmesi gereğine vurgulayacakları kaydediliyor.

Ancak, AB'den gelen çağrılara karşı Türkiye'nin önerisini yazılı olarak vermediği için Bakanların, öneri konusunda müzakere yapmayacağı düşünülüyor. Finlandiya Başbakanı Matti Vanhanen, geçen hafta Türkiye'nin önerilerini "yetersiz" olarak nitelendirirken başka AB yetkilileri, önerilerin "net ve açık olmadığı"nı söylemişlerdi.

Bu durumda, Bakanların, Avrupa Komisyonu'nun tavsiyesi üzerinde bir karara varmak için çaba göstermeleri bekleniyor. Ancak gözlemciler, Bakanların anlaşmalarının hiç de kolay olmayacağını düşünüyorlar. Türkiye ile ilgili kararın büyük bir olasılıkla 14-15 Aralık Zirvesi'nde AB liderlerince alınacağı sanılıyor.

COREPER ÜÇ TOPLANTIDA ANLAŞMAYA VARAMADI

Türkiye'de de büyük tartışmalara yol açan, Cumhurbaşkanı ve Genelkurmay'a danışılmadan AB'ye iletildiği belirtilen önerinin AB'yi karıştırdığı, çatlağı derinleştirdiği yorumları yapılıyor. Nitekim, 25 AB devletinin Brüksel'deki Daimi Temsilciler Komitesi'nin (COREPER) geçen hafta Türkiye konusunda yaptığı üç toplantıda bir ortak pozisyona varamadığına dikkat çekiliyor.

Bu arada, Türkiye sorunu, AB çerisinde sadece devletleri değil, aynı zamanda koalisyon hükümetleri ortaklarını da böldü. Nitekim, Almanya'daki iktidardaki koalisyonun iki kanadı, çok farklı bir yaklaşım sergiliyor. Bu nedenle, Almanya'nın bu haftaki iki önemli AB toplantısı, Dışişleri Bakanları ve liderler zirvesinde nasıl bir tutum benimseneceği merakla bekleniyor.(ANKA)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title