Haberler

AB Yüksek Temsilcisi Borrell, Balkanlar'da sınır değişikliğiyle ilgili "hayalet" belgeyi görmediğini söyledi

Güncelleme:

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Slovenya Başbakanı Janez Jansa'nın, AB Konseyi Başkanı Charles Michel'e gönderdiği iddia edilen Balkanlar'da sınır değişikliğiyle ilgili "resmi olmayan belgeyi" duyduğunu ama görmediğini belirterek, "Bu...

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Slovenya Başbakanı Janez Jansa'nın, AB Konseyi Başkanı Charles Michel'e gönderdiği iddia edilen Balkanlar'da sınır değişikliğiyle ilgili "resmi olmayan belgeyi" duyduğunu ama görmediğini belirterek, "Bu benim için konu bile değil." dedi.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ile Brüksel'de görüşmesinden sonra ortak basın toplantısında konuşan Borrell, Slovenya'nın hazırladığı ileri sürülen resmi olmayan belge (non-paper) hakkındaki soruyu yanıtladı.

Borrell, "Bu belgeyi hayalet olarak adlandırıyorsunuz. Belki de hayalettir. Ben bu belgeyi görmedim ama hakkında konuşulanları duydum. Eğer bu resmi olmayan bir belgeyse benim için konu bile değil." diye konuştu.

Bosna Hersek ve Balkanlar'daki tüm ülkelerin toprak bütünlüğüne ve egemenliğine, AB'nin saygı duyduğunu vurgulayan Borrell, Bosna Hersek Başkanlık Konseyi üyelerini de bugün veya yarın arayarak, bu mesajı ileteceğini aktardı.

Sırbistan Cumhurbaşkanı Vucic ise Bosna Hersek'in toprak bütünlüğünü desteklediklerini belirterek, bunun 26 yıl önce imzalanan Dayton Anlaşması gereği Sırbistan'ın yükümlülüğü olduğunu söyledi.

Vucic, "Ben hiçbir belge görmedim. Kimse bana belge sunmadı, böyle bir belgeden bahsetmedi." diye konuştu.

Slovenya medyasındaki haberlerde içeriği yayımlanan belgede, Bosna Hersek'in parçalanması, Bosna Hersek'in iki entitesinden biri olan Sırp Cumhuriyeti'nin (RS) Sırbistan'a bağlanması ve Kosova'nın Arnavutluk ile birleşmesi maddelerinin yer aldığı ortaya çıkmıştı.

İngilizce "Batı Balkanlar-Daha ileriye" başlığıyla hazırlanan belgenin, Slovenya'nın resmi tutumu olmadığı ifade edilirken, eski Yugoslavya'nın karşılaştığı sorunlara bir "çözüm" olduğu ileri sürülmüştü.

Bosna Hersek'in AB üyeliğinin reddedilmesi gerektiği vurgulanan belgede, Türkiye'nin bölgedeki boşluktan faydalandığı iddia edilirken; özellikle Bosna Hersek ve Kuzey Makedonya'da son derece etkili olduğu maddesi yer almıştı.

AB'den Sırbistan'daki ulaştırma projelerine destek

Vucic, AB'nin Sırbistan'daki bazı ulaştırma projelerini destekleyeceğini, AB ile Sırbistan'ın önce Belgrad ile Niş kenti arasında, oradan Kuzey Makedonya sınırına kadar hızlı tren yolu inşa edeceğini aktardı.

"Bu oyun değiştirici olacak." diyen Vucic, yeni hattın Viyana, Münih, Zagreb'den Atina, Sofya ve İstanbul'a kadar ulaşımda önemli bir yer edineceğini dile getirdi.

Niş ile Kosova'nın başkenti Priştina arasında "barış otoyolu" yapılacağını da belirten Vucic, temel atma törenine AB Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen'i davet ettiğini söyledi.

Vucic, AB'nin, Sırbistan'daki ulaştırma projelerine yüz milyonlarca avroluk destek vereceğini vurgulayarak, "Bunun için ne kadar teşekkür etsem az." ifadesini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Charles Michel Slovenya Güncel Haberler

Bakmadan Geçme

20 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 20 Nisan 2024 Resmi Gazete ATAMA KARARLARI! Bugünün kararları neler? 20 Nisan Resmi Gazete yayımlandı! 32266 sayılı Resmi Gazete atamalar listesi! 20 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 20 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! 22 Nisan Pazartesi günü okullar tatil mi, yarım gün mü? 20 Nisan Cumartesi Sayısal Loto çekiliş sonuçları açıklandı mı? Sayısal Loto sonuçları saat kaçta açıklanacak? Sayısal Loto CANLI izle! Sadettin Saran kimdir, serveti ne kadar? Sadettin Saran aday mı? Sadettin Saran Fenerbahçe başkanlığına aday oldu mu? Tövbe duası: Tövbe istiğfar duası okunuşu ve yazılışı nedir? Arapça Tövbe duası ve Türkçe meali! Tövbe nasıl edilir? Nasuh Tövbe duası nasıl okunur? Baby Shower nedir, ne demek? Baby Shower patisi nedir? Baby Shower pastaları! Baby Shower partisine katılmak caiz mi? Diyanet'in açıklaması ne? Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın 2023-2024 sezonu Avrupa gelirleri Bilmeceler ve Cevapları 2022: En Zor Bilmece Soruları Nelerdir? Zor, Kolay, Komik, İlginç, Eğlenceli, Yeni, Uzun, Kısa Bilmeceler ve Cevapları! 1 Ekim hangi burç? Ekim'in 1'i hangi burçtur? 1 Ekim burç özellikleri, sembolü ve gezegeni nedir? 1 Ekim hangi burca ait? Halving ne demek? Kriptoda halving anlamı nedir? İstanbul'da Pazar günü trafiğe kapatılacak yollar! Hafta sonu hangi yollar trafiğe kapalı olacak?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title