Haberler

AB Bakanları 'Türkiye Krizi'ni Çözmeye Çalışacak

Brüksel'de 14 Aralık'ta yapılacak AB Zirvesi'ne dört gün kala yarın toplanacak olan AB Dışişleri Bakanları, Türkiye'nin AB üyeliği karşıtı Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Türkiye konusunda yarattığı son "krizi" çözmeye çalışacak.

AB Dönem Başkanı Portekiz'in başkanlığında toplanacak olan AB Dışişleri Bakanları düzeyindeki Genel İşler Konseyi, AB devletlerinin daha önce attığı imzaları görmezlikten gelerek Türkiye için ısrarla "imtiyazlı ortaklık" isteyen Sarkozy'nin zirve bildirgesinde Türkiye ile katılım müzakerelerinin devam ettiğine ilişkin bir gönderme yapılmasına itirazı yeni bir sorun yarattı.

Geçen hafta Brüksel'de teknik düzeyde yapılan zirveye hazırlık çalışmalarında Fransa, taslak bildirgesinde Türkiye ile üyelik müzakerelerine atıf yapan bir cümlenin konulmasına karşı çıktı. Paris, böyle bir ifadenin müzakere sürecinin hedefinin üyelik olduğunu ima ettiğini öne sürdü.

Fransa'nın bu itirazı, zaten Sarkozy'nin, Türkiye'nin üyelik yolunu tıkama çabası olarak görülen "Akil Adamlar" Komitesi önerisine ilişkin görüş ayrılıklarının gidirilmesi için çaba gösteren AB ülkelerinin önemli bir bölümünde rahatsızlık yarattı.

-FRANSA'NIN İTİRAZI KABUL EDİLEMEZ-

ANKA'ya konuşan bir AB Büyükelçisi, Fransa'nın son çıkışından duyduğu rahatsızlığını "kabul edilemez" tepkisi ile dile getirdi. Büyükelçi, zaten Türkiye'nin müzakere sürecine ilişkin Müzakere Çerçevesi belgesinde "müzakereler sürecinin ucu açık olduğu"nun net bir biçimde ifade edildiğine dikkat çekti.

Fransa Cumhurbaşkanı Sarkozy'nin, Türkiye konusunda sık sık engel çıkartması, özellikle Türkiye yanlısı AB ülkeleri arasında giderek artan bir tepki yaratıyor.

Nitekim, AB Dışişleri Bakanları, yarın Brüksel'de başlayacak iki günlük Genel İşler Konseyi toplantısında ayrıca geçen hafta AB Daimi Temsilcileri'ni meşgul eden Sarkozy'nin "Akil Adamlar" önerisinin yol açtığı soruna da çözüm bulmaya çalışacaklar.

Sarkozy'nin, Türkiye'nin AB üyeliğini engelleyici diğer bir girişimi olarak değerlendirilen "Akdeniz Birliği" önerisine hiç de sıcak bakmamakla birlikte Fransa gibi büyük bir AB devleti ile kriz önlemek isteyen AB devletleri, Genel İşler Konseyi toplantısında "Akil Adamlar" konusunda görüş birliğine varmaya çalışacaklar.

Şimdiye kadar yapılan pazarlıklar, ilerleme sağlandığı, "Düşünce Grubu" olarak adlandırılması beklenen komitenin üyelerinin sayısı ve yetkisinin süresi konusunda mutabakata varıldığı ancak grubun el alacağı konulara ilişkin anlaşmazlığı sürdüğü ifade ediliyor. Bakanlar, bu pürüzü de gidermeye çabalacak. Sonuç alınmazsa, iş zirveye kalacak.

Nicolas Sarkozy'nin, Türkiye ile tüketici korunması ve trans Avrupa ağları olmak üzere, iki yeni başlığın açılmasına Avrupa'nın sınırlarını ele alacak bir "Akil Adamlar" komitesinin oluşturulmasına şart koşmuştu. (ANKA)

(CN/ÇAĞ)

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title