Haberler

AB Bakanı ve Başmüzakereci Çelik: (2)

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, "Türk halkı şu mesajı verdi; Demokrasime sahip çıkacak güce sahibim, demokrasi konusunda bana ders verenler, demokrasinin nasıl korunacağını gelsin burada öğrensinler.

Avrupa Birliği (AB) Bakanı ve Başmüzakereci Ömer Çelik, "Türk halkı şu mesajı verdi; Demokrasime sahip çıkacak güce sahibim, demokrasi konusunda bana ders verenler, demokrasinin nasıl korunacağını gelsin burada öğrensinler. Dolayısıyla Ankara'ya gelerek bu büyük devrimi gerçekleştirmiş halkın gündelik yaşantısının görülmesinin değerli olduğunu düşünüyorum." dedi.

Bakan Çelik, Anadolu Ajansı (AA) Editör Masası'nda gündeme ilişkin açıklamalarda bulunarak soruları yanıtladı.

"9 Eylül siyasi diyalog toplantısından ne gibi sonuçlar bekleniyor? Önceden Brüksel'de planlanan bu toplantının Ankara'da yapılacak olmasının nedeni nedir?" sorusuna Çelik, söz konusu toplantıyı Ankara'da yaparak, Türkiye ile dayanışma gösterilmek istendiğini ifade etti.

Çelik, AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin de toplantıya katılacağı bilgisini paylaşarak, Türkiye'nin tezlerini anlatmak açısından toplantının Ankara'da yapılacak olmasının çok önemli olduğunu vurguladı.

Türkiye'ye gelerek ülkede hayatın nasıl olağan şekilde devam ettiğinin görülmesinin de çok önemli olduğunu ifade eden Çelik, darbe girişiminin 12 saat içinde bertaraf edildiğini, 16-18 saatte de toplumsal hayatın normale döndüğünü söyledi.

Fransa'da olağanüstü hal ilan edildiğinde sınırların kapatıldığını hatırlatan Çelik, Türk halkının gündelik hayatında olağanüstü hal durumunda bir sıkıntı çıkmadığını dile getirdi.

Çelik, "Çok net belirtmek isterim ki Türk halkı şu mesajı verdi; Demokrasime sahip çıkacak güce sahibim, demokrasi konusunda bana ders verenler, demokrasinin nasıl korunacağını gelsin burada öğrensinler. Dolayısıyla Ankara'ya gelerek bu büyük devrimi gerçekleştirmiş halkın gündelik yaşantısının görülmesinin değerli olduğunu düşünüyorum." değerlendirmesinde bulundu.

Erdoğan'ın "otoriter ve diktatör" olduğu iddiaları üzerinden uzun süredir kara propaganda yürütüldüğünü kaydeden Çelik, diktatörlerin en belirgin özelliğinin tankların arkasına saklanması, tanklara karşı halklarıyla beraber yürümemesi olduğunu söyledi.

Çelik "Dolayısıyla bu sözlerin ne kadar boş bir propaganda olduğu, Sayın Cumhurbaşkanımızın ne kadar halkın gücüne dayalı bir demokrat olduğu ortaya çıkmıştır." diye konuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan hakkındaki kara propagandayla Türkiye ile ilgili bir kara propagandanın hesapladığını vurgulayan Çelik, "Cumhurbaşkanı ve Türkiye'nin ayrı olduğunu söyleyerek, aslında Cumhurbaşkanı ve halkı arasındaki gücü bertaraf etmeye çalışıyorlardı. Biz bunu darbe girişiminde daha rahat gördük. Toplumda büyük infial yaratacak hangi olaylar oldu. Toplumun bir kesimini kendi hükümetiyle uzaklaştıracak ya da bir kesimi ile diğer kesimi arasında fay hattı oluşturacak hangi olaylar oldu. Bunların arkasında bunlar çıkıyor ve çıkacaktır." dedi.

"Gümrük Birliği haksız uygulamalara yol açıyor"

AB ve ABD arasında müzakereleri devam eden Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı (TTIP) anlaşmasının, Türkiye ekonomisine olumsuz etkilerinin bertaraf edilmesi için yürütülen temaslardaki son durum hakkındaki soruya Çelik, anlaşmanın taraflarının, başarılı olunamayacağı görüşlerini dile getirmeye başladığını hatırlattı.

Çelik, Türkiye'nin, Gümrük Birliği'nin güncellenmesiyle TTIP'in gerçekleşme sürecinde veya sonrasında anlaşmaya dahil olmak şeklinde bir yol haritasının bulunduğunu belirtti.

Türkiye'nin yükümlülüklerini yerine getiren bir Gümrük Birliği üyesi olarak, üye olmayan ülkelerle aynı muameleyi görmek istemediğinin altını çizen Çelik, hem TTIP anlaşması ve Gümrük Birliği'nin güncellenmesi hem de AB'nin geleceği açısından İngiltere'nin AB'den ayrılması sürecinin (Brexit) iyi izlenmesi gerektiğini vurguladı.

Gümrük Birliği'nin güncellenmesinin hem Türkiye hem de AB için iyi olacağını dile getiren Çelik, "Şu haliyle Gümrük Birliği haksız uygulamalara yol açıyor, bizi daraltıyor." diye konuştu.

"Aşırılığa pirim verirseniz, aşırılık sizi yutar"

"İngiltere'nin AB'den ayrılması birliğe darbe vurur mu? İngiltere'nin birlikten ayrılışını diğer ülkelerin takip etmesi hangi etkenlere bağlı?" sorusuna Çelik, İngiltere'nin AB'den ayrılmasının arkasında ülkede yükselen aşırı sağın olduğunu söyledi.

Çelik, "Eğer siz aşırılığa prim verirseniz, aşırılık sizi yutar. Siz aşırılıktan bir şey kapamazsınız. Bu yüzden ana akım siyasilerin her zaman dikkat etmesi gerekir. Hiçbir aşırılığı, ona pirim vererek yönetemezsiniz. Aşırılığa prim vererek onu zayıflatamazsınız." dedi.

İngiltere'deki sürecin, AB'de aşırı sağın güçlendiği diğer ülkeleri birlikten ayrılmaya sürükleyebileceğini dile getiren Çelik, Brexit'in birlikteki aşırı sağı yükseltebileceğine dikkati çekti.

Avrupalı liderlerin aşırı sağcı söylemleri çok fazla kullandıklarını ve aşırı sağı dengeleyebileceklerini düşündüklerini anlatan Çelik, Fransa'da Müslümanlara yönelik tartışma ve yasakların, Almanya'dan Türkiye'nin AB sürecine yönelik olumsuz açıklamaların, aşırı sağın etkisinden kaynaklandığını belirtti.

Çelik, AB'de aşırı sağ yanlısı açıklamaların artmasının ileride birliğin geleceği için tehlike oluşturacağını kaydederek, AB'nin içine kapanması ve İngiltere gibi birlikteki diğer ülkelerin ayrılması durumunda Balkanlar'da da yeni çatışmaların tetikleneceği uyarısında bulundu.

Türkiye'nin tutumu net ve açık

Kıbrıs müzakereleri ve sürecin Türkiye-AB ilişkilerine olası etkileri konusunda da Çelik, Bürgenstock'taki referandum sürecinin, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın çabalarıyla ivme kazandığını, referandum sürecinde Güney Kıbrıs'ta kiliselerin "hayır" oyu için kampanyalar yürüttüğünü anımsattı.

Güney Kıbrıs Rum Kesimi'nin süreci doğru okuyamadığını dile getiren Çelik, Rum tarafının olaylara çok duygusal reaksiyon verdiğini, Güney Kıbrıs'ta çıkan bir yangına Türk tarafının yardım götürmeyi arzuladığını ancak Rum tarafının yangını söndürmek için kullanılacak suyun Güney tarafından alınmasını istediğini söyledi.

Sürecin başından bu yana Türkiye'nin tutumunun açık ve net olduğunu ifade eden Çelik, "Türkiye, iki toplumlu, iki egemen güce dayalı, iki eşit siyasi iradeye dayalı, eşitlik temelinde bir çözümden yanadır." ifadelerini kullandı.

Çelik, Türkiye'nin çözüm sağlanabilmesi için hep bir adım önde olduğunu, Güney Kıbrıs'ın, Türkiye'nin AB ile yürüttüğü üyelik müzakerelerinde Kıbrıs ile ilişkili fasılları bloke ettiğini hatırlatarak, Akdeniz'de enerji alanından farklı konulara kadar yapılması gereken birçok işin olduğunu, Akdeniz'in zenginliklerinin her iki taraf için kazanıma dönüştürülmesi gerektiğini dile getirdi.

"Konuşmanızda, Cumhurbaşkanı'nın, daha önce Başbakan sıfatıyla Suriye gittiğinde Suriyeli Kürtler için statü talebinde bulunduğunu söylemiştiniz. Nedir bu statü?" sorusuna Çelik, bunun vatandaşlık olduğunu kaydetti.

Kürtlerin nüfus kayıtlarının olmadığını dile getiren Çelik, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başbakanlığı döneminde Esed ile yaptığı görüşmelerde Türkmenlerin, Kürtlerin ve diğer grupların sorunlarını, siyasi tutukluların serbest bırakılması ve siyasi partilere izin verilmesi meselelerini gündeme getirdiğini yineleyerek, "Hatırlarsınız o zaman da bir ilerlemede sağlandı, buradan ekipler gitti, dönüşümü sağlamak için. Şimdi eleştiriyorlar, 'bir günde Esad ile konuşuyordunuz, bir günde nasıl düşman oldunuz'. Bir günde düşman olunmadı. Bir gün kavramı çok geniş. Oradaki bütün enstrümanlar ve süreç tüketildi. Maalesef bu duruma gelindi." diye konuştu.

(Bitti)

Kaynak: AA / Güncel

Avrupa Birliği Ömer Çelik Türkiye Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

FACEBOOK CUMA MESAJLARI 2024: Resimli, en iyi, en yeni Facebook Cuma mesajları! Cuma mesajları, resimli Cuma mesajları! Kısa Cuma mesajları Fenerbahçe'de kimler penaltı kaçırdı, kaç penaltı kaçtı? Livakoviç kaç penaltı kurtardı? 19 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? Fenerbahçe elendi mi? Fenerbahçe Avrupa'dan elendi mi (UEFA Konferans Ligi 19 Nisan Cuma)? (Fenerbahçe -Olympiakos) 19 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 19 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 19 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 19 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 19 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 19 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 19 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 19 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 19 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu? 19 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? Fenerbahçe turu geçti mi, maç uzadı mı, penaltılara mı gitti?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title