Haberler

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle: 1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ataşehir Mimar Sinan Camisi'nde kıldığı cuma namazının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ataşehir Mimar Sinan Camisi'nde kıldığı cuma namazının ardından gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtladı. ABD Başkanı Barack Obama ile bugün saat 17.00'de görüşeceği açıklayan Erdoğan'ın sözlerinin öne çıkan başlıkları şunlar:

"Peki bu kişi kimdir, canlı bomba? Kesinlikle bir defa hiç tereddüdümüz yok, YPG. O zaten PYD'nin silahlı gücü, malum. Olayın örgüt olarak şu anda faili her ne kadar üstlenmeseler de YPG ile PYD. Bunlar bu işin faili konumundalar. Bu bizim artık yaptığımız, hükümetimizle güvenlik güçlerimizle istihbaratımızla yaptığımız çalışmalarda geldiğimiz nokta burası"

"Batı'nın anlamamakta direnmesi bizi üzmektedir. Çünkü birçok belgeleri, bilgileri biz kendilerine aktardığımız halde, örneğin bir PKK'yı Avrupa Birliği, Avrupa, terör örgütü olarak ilan etmiştir ama şu olayda dahi, dikkat edin terör örgütlerinin adını vermemektedir. Sadece terör örgütü olarak geçiştirmektedir"

- "Rusya şu anda ne yapıyor? Oradaki katil rejimle, Esed'le beraber hareket ediyor. Kiminle hareket ediyor? PYD ile YPG ile hareket ediyor. Onlara alan açıyor. Açtığı o alana işte bütün o PYD'lileri, YPG'lileri, onları yerleştirmek suretiyle bizim güneyimizde bir koridor oluşturmanın şu anda gayreti içindeler. Biz bu koridorun oluşturulmasına müsaade etmeyeceğiz. Onun için de bu Azez'de yaşananlar şu anda bunun gerekçesidir. Bütün bizim top atışlarımız buna yöneliktir. Bu devam edecektir. Türkiye olarak biz sınırlarımızda böyle bir gayrimeşru oluşumun asla tribünden izleyicisi olmayacağız"

(15.09-15.28) (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- Ankara'daki terör saldırısı

- Ankara'daki terör saldırısında hayatını kaybeden 28 kişinin kimlikleri belli oldu. Saldırıda, Ertan Akgül, Mustafa Haliloğlu, Erkan Tümer, İbrahim Baran, Meryem Yılmaztürk, Uğur Fatih Özdemir, Fatma Berna Atmaca, Cumali Akman, Yıldız Demirtaş, Cüneyt Sertel, Mehmet Kutlu, Feyyaz İlhan, Mevlüt Öksüzoğlu, Mehmet Yener, Figen Gündüz, Filiz Koçak, Eren Ördek, Ayşegül Pürnek, Gülşen Yıldız, Mustafa Küçük, Sedat Durgun, Mehmet Koray Pınar, Güner Altınok, Özgür Orçun Munyas, Recep Gülen, Fevziye Kayış, Muammer Kosacı ve Ali Öztaş yaşamını yitirdi.

(10.14)

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, saldırıda yaralanan vatandaşlardan 5'i yoğun bakımda olmak üzere, 12 kişinin tedavisine devam edildiğini bildirdi.

(14.32)

Ankara Cumhuriyet Başsavcısı Kodalak, saldırıya ilişkin, "Olayı hemen hemen çözmüş durumdayız. Yakın zamanda gerekli açıklamalar devlet büyüklerimiz tarafından yapılacaktır" dedi.

(10.47)

Terör saldırısına ilişkin soruşturmada gözaltına alınanların sayısı 17'ye yükseldi.

(10.40)

3- Şehitlerimizi uğurluyoruz

Ankara'daki terör saldırıda şehit olanlar için Gülhane Askeri Tıp Akademisinde tören düzenlendi. Törene Başbakan Ahmet Davutoğlu, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ile şehit yakınları, gaziler ve çok sayıda vatandaş katıldı. Şehitlerden 8'i için Kocatepe Camisi'nde düzenlenen cenaze törenine Başbakan Davutoğlu'nun yanı sıra CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile Başbakan Yardımcıları Numan Kurtulmuş ve Mehmet Şimşek de katıldı.

(11.07-14.11) (Fotoğraflı-Görüntülü)

4- Başbakan Ahmet Davutoğlu, terör saldırısının gerçekleştirildiği alana 28 şehit anısına 28 karanfil bıraktı ve saldırıda şehit olanlar için dua etti.

(11.01) (Fotoğraflı-Görüntülü)

5- Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ile dün telefonda görüştüklerini hatırlatarak, "Kendisinin de YPG'nin güvenilmez olduğunu söylemesinden memnun olduk. Sonuçta Amerika'dan da her ne kadar çelişkili açıklamalar gelse de bu konuyu anlamaya başlaması önemli bir gelişmedir" dedi.

(11.11) (Fotoğraflı-Görüntülü)

6- CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'ın anayasa masasını dağıttığını, bir daha kurulmasının mümkün olmadığını savunarak, "Yeni bir masa kurulabilir. Ama sarayın tarifine göre başkanlık yemeğini pişirip servis edecek bir masada ne aşçı oluruz, ne de o yemeği bir an önce pişirip saraya servis etmek için koşturmak isteyen Sayın Meclis Başkanı'na seyirci kalırız" dedi.

(15.32)

7- Diyarbakır'ın Sur ilçesinde devam eden terör operasyonunda iki asker ve iki polis şehit oldu.

(09.26-12.08)

8- Şırnak'ın İdil ilçesinde terör örgütü PKK'ya yönelik operasyonda, 4 terörist etkisiz hale getirildi.

(09.38)

9- Diyarbakır'ın Dicle ilçesinde, jandarma kontrol noktası yakınlarında güvenlik güçlerine ateş açtıktan sonra kaçan 2 teröristin terk ettiği araçtaki yaklaşık 500 kilogram patlayıcının etkisiz hale getirildiği bildirildi.

(12.16)

10- Diyarbakır'ın Sur ilçesinde PKK'lı teröristlere yönelik operasyonu sürdüren güvenlik güçleri, dar bir alana sıkışan örgüt mensuplarının saldırılarından endişe duyarak evlerinden çıkmak isteyen vatandaşların güvenli şekilde tahliyesi için zırhlı araçlardan anons yapıyor. Çemberin daraldığı bölgede örgüt üyelerine de "teslim olun" çağrısı yapan güvenlik güçleri, vatandaşların tahliyesi ve teröristlerin teslim olma ihtimaline karşı her türlü tedbiri alarak operasyonlara kısa süreyle ara veriyor.

(15.10) (Görüntülü)

11- Sivas Cumhuriyet Başsavcılığının, yaklaşık 2 ay önce Sivas merkezli 4 ilde düzenlediği Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik operasyonda haklarında yakalama kararı çıkartıldıktan sonra gözaltına alınan 2 kişi tutuklandı.

(15.01)

12- Anadolu Ajansı (AA) ile Türk Dünyası Belediyeler Birliği (TDBB) arasında, ajansın "Türk Dünyası Haber Paketi" kapsamında, bölge amaçlı gerçekleştirilecek organizasyon ve eğitimlerde ortaklaşa adımlar atmak amacıyla iş birliği protokolü imzalandı.

(15.10)

13- Tüketici güven endeksi, şubatta geçen aya göre yüzde 7 düşüş gösterdi. Ocakta 71,62 olan endeks, bu ay 66,64 oldu.

(10.20)

14- Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), ocak ayına ilişkin kurulan-kapanan şirket istatistiklerini açıkladı. Buna göre Ocak ayında 6 bin 835 şirket kuruldu, bin 915 şirket kapandı.

(10.07)

15- ABD'nin New York kentinde yaşayan bir grup Türk, şehitler için dua edip, terörü lanetlemek için bir araya geldi. Grup, PYD'nin terör örgütü olmadığını ifade eden ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'a hitaben, "Bay Biden, hala PYD'nin bir terör örgütü olduğunu düşünüyor musun?" pankartı açtı.

(07.18)

16- Rusya Devlet Başkan'ı Vladimir Putin ile Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdulaziz Al Suud, Ortadoğu ve Kuzey Afrika'daki gelişmeleri değerlendirdi.

(12.55)

17- Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR) Rusya'nın Suriye'de işlediği insan hakları ihlalleri ve 30 Eylül'den bu yana 27 sağlık merkezini vurmasına ilişkin "Grozni Katliamı" isimli raporunu yayımladı. Raporda, "Savunmasız sivillerin kasten veya rastgele hedef alındığı birçok saldırı oldu. Dolayısıyla en temel insan haklarından olan yaşam hakkını koruma hükmünü ihlal eden Rus yönetimi, uluslararası olmayan silahlı bir alanda savaş suçu işlediğine dair tüm unsurları gerçekleştirmiştir" ifadesi kullanıldı.

(13.10)

18- AB Konseyi Başkanı Donald Tusk, AB Liderler Zirvesi'nin ilk gününün sonunda düzenlenen basın toplantısında, AB ve Türkiye arasında mart ayı başında sığınmacı kriziyle ilgili özel bir zirve yapmayı planladıklarını söyledi.

(04.17)

19- Muhalefetin Putin'e yönelecek tepkilerini kendi üzerine çekme rolünü üstlenen Kadirov, bu görevi kısmen de olsa başardı. Bu stratejiyle yapay kavgaların içine çekilen muhalefet kanadı, Rusya'daki ekonomik krizin ortaya çıkardığı asıl sorunlarla bir türlü ilgilenemez hale geldi. Çeçenistan'da bu sene yapılması öngörülen başkanlık seçimlerinde Putin'in Kadirov'u aday olarak kabul edeceği ve göstermelik seçimler yaparak yine Çeçenistan'ın başına geçireceği genel beklenti. Ancak, Rus iç siyasetini de etkileyecek hale gelen Kadirov'la ilgili başka senaryolar da konuşuluyor.

(14.18) (Analiz)

20- Rusya'nın, İsrail'e 'Türkiye ile son dönemlerde yürüttüğü görüşmelerden rahatsız olduğu" mesajı ilettiği bildirildi.

(15.31)

21- Eski NATO Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı emekli Orgeneral Wesley Clark, ABD yönetiminin, Esed Suriye'de kimyasal silah kullandığında dahi harekete geçmediğini ve bunun da bölgede Rusya için bir fırsat yarattığını söyledi.

(12.17)

22- İtalyan basını, UEFA Avrupa Ligi son 32 turunda dün oynanan Galatasaray-Lazio maçında, galibiyeti hak eden tarafın Lazio olduğunu yazdı.

(10.26)

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Avrupa Birliği Ataşehir Türkiye Politika Güncel Haberler

title