Haberler

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle: 1- Başbakan Ahmet Davutoğlu, 29-31 Ocak tarihlerinde Suudi Arabistan'a ziyarette bulunacak.

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Başbakan Ahmet Davutoğlu, 29-31 Ocak tarihlerinde Suudi Arabistan'a ziyarette bulunacak. Davutoğlu'nun 3 gün sürecek Suudi Arabistan ziyareti kapsamında, başkent Riyad ile Cidde'de temaslarda bulunması planlanıyor.

(12.57)

2- Türkiye - Avrupa Birliği (AB) Siyasi Diyalog Toplantısı

Ankara Palas'ta düzenlenen toplantıya Türkiye'yi temsilen Avrupa Birliği Bakanı (AB) ve Başmüzakereci Volkan Bozkır ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB heyeti adına da AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile AB Komisyonu'nun Genişleme Müzakereleri ve Komşuluk Politikasından Sorumlu Üyesi Johannes Hahn katıldı.

(10.56) (Fotoğraflı-Görüntülü)

Toplantıda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Cenevre toplantısının ertelenmesine ilişkin bazı ülkelerin muhalefeti sulandırmaya yönelik çabaları olduğunu belirterek, "Biz buna karşıyız. Özellikle YPG gibi terör örgütlerinin de muhalefetin içinde yer almasını istemek bu süreci akamete uğratmaktır. Bunun son derece tehlikeli olduğunu söylememiz lazım" dedi.

(13.41)

3- Tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren eski CHP Milletvekili Genç'in cenazesi Nazımiye Cemevi'nde düzenlenen törenin ardından Ramazan köyünde toprağa verildi. CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Kamer Genç için Tunceli Hacı Bektaşı Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği Cemevi'nde düzenlenen törene katıldı.

(15.18-12.40)

4- HDP; İstanbul Milletvekili Garo Paylan, Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ve Mardin Milletvekili Mithat Sancar'ı, TBMM Anayasa Uzlaşma Komisyonunda çalışmak için görevlendirdi.

(11.11)

5- Hürriyet gazetesinin internet sitesinde yer alan bir fotoğrafta Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a hakaret edildiği iddiasıyla ilgili 2 kişi hakkında, 5 yıl 4 aya kadar hapis cezası istemiyle iddianame hazırlandı.

(13.24)

6- Genelkurmay Başkanlığından, devam eden terör operasyonlar kapsamında Şırnak'ın Cizre ilçesinde 6, Diyarbakır'ın Sur ilçesinde bir teröristin etkisiz hale getirildiği bildirildi.

(13.27)

7- Şırnak'ın Cizre ilçesinde "Şehit Jandarma Astsubay Kıdemli Çavuş Burak Demirci" operasyonu sürüyor. PKK'lı teröristlerce tuzaklanan el yapımı patlayıcılar, güvenlik güçlerince yapılan aramalar sonucunda ortaya çıkarıldıktan sonra etkisiz hale getiriliyor. Teröristler, insansız hava araçlarından elde edilen görüntülerden izlenirken, birlikler de buna göre yönlendiriliyor.

(10.38)

8- Başkentte, sabah saatlerinde terör örgütü DAEŞ'e yönelik düzenlenen operasyonda gözaltına alınan şüpheli sayısı 11'e yükseldi. Bu arada, DAEŞ'e katılmak üzere Adana'ya geldiği ileri sürülen biri Suudi Arabistan, 3'ü Endonezya vatandaşı 4 kişi gözaltına alındı.

(13.22-12.33)

9- Mardin'in Midyat ilçesinde terör mağduru 500 öğrenciye telafi eğitimi verilmesine başlandı.

(14.18)

10- Tokat'ın Reşadiye ilçesinde 28 gün önce kaybolan 5 yaşındaki Dursun Kaan Taşcı ile 8 yaşındaki Bayram Erol'un annesi gözyaşları içerisinde çocuklarından gelecek haberi bekliyor. Arama çalışmalarını acı içerisinde takip eden ve umudunu korumaya çalışan anneler, fotoğraflarıyla avundukları çocuklarının bir an önce bulunmasını istiyor.

(15.05)

11- "Sultan-ı Yegah" şarkısının bestecisi Ergüder Yoldaş, İzmir'de tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

(09.59)

12- Perakende ticaret sektörü güven endeksi ocakta, 2015 Aralık'a göre yüzde 3,6 artarken, inşaat sektörü güven endeksinde yüzde 1,4, hizmet sektörü güven endeksinde ise yüzde 6,6 gerileme görüldü.

(10.30)

13- Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE), ocakta bir önceki aya göre 1,1 puan artarak 103,3 seviyesine yükseldi.

(15.16)

14- Küresel piyasalarda yaşanan pozitif hava gelişmekte olan ülke para birimlerinin dolar karşısında değer kazanmasını sağlarken, dolar/TL, 2,9991 ile son iki haftanın en düşük seviyesini gördü.

(10.11)

15- Rusya'da Gayri Safi Yurtiçi Hasıla (GSYH) 2015'te yüzde 3,7 küçüldü.

(13.00)

16- Suriye Türkmen Meclisi Başkanı Abdurrahman Mustafa, "Toprak namustur, kanımızın son damlasına kadar mücadelemiz devam edecektir. Ancak durum kritik. Türkmendağı'nda Rabia dediğimiz Gebelli, çok stratejik bir bölgedir. Burası 2 gün önce rejimin eline geçti" dedi.

(15.35)

17- Rusya ve ABD'nin Suriye müzakerelerine muhalif örgüt olarak dahil etmeye çalıştığı PYD, rejimle güçlü ilişkiler içinde. Terör örgütü PKK'nın Suriye uzantısı PYD, iç savaşın başından bu yana rejimle neredeyse hiç çatışmadı. İki müttefik, Halep'teki muhaliflere karşı ortak operasyon odasından hareket ediyor. PYD, rejimle kurduğu özel ilişki sayesinde ülkenin kuzeyinde büyük toprak parçaları ele geçirdi. Haseke'deki çatışmalarda PYD ile ittifak yapan rejim, DAEŞ'in çekildiği yerleri örgüte veriyor.

(15.08) (Analiz)

18- Suriye'nin başkenti Şam'ın kuzeybatısında yer alan ve 7 aydan bu yana rejim güçleri ile Hizbullah milislerinin kuşatması altında yer alan Madaya beldesinde bir kişinin açlıktan hayatını kaybettiği, 10 kişinin ise durumunun ciddi olduğu bildirildi. Madaya kasabası halkı adına bir grup çocuk, çektikleri 10 saniyelik görüntü ile Türkiye'den ablukanın kaldırılması için çaba sarf etmesini istedi.

(14.34-13.24)

19- Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'ne bağlı (IKBY) Peşmerge güçlerinin elindeki silah ve askeri teçhizatların çoğu terörle mücadele çerçevesinde Almanya tarafından gönderildi.

(11.01)

20- Terör örgütü DAEŞ, 13 Kasım 2015 Paris saldırılarına ilişkin bir video yayınladı. Örgüt arafından yayınlanan 17 dakikalık videoda, 13 Kasım saldırılarını gerçekleştiren 9 terörist yer alıyor.

(12.03)

21- Mısır'da 25 Ocak 2011 devriminin ardından ülke, yakın geçmişindeki birçok aktörün öngöremediği tarihi olaylara sahne oldu. Tunuslu genç seyyar satıcı Muhammed Buazizi'nin kendini yakarak tetiklediği "Arap Baharı" diye isimlendirilen süreç Mısır sokaklarına 25 Ocak tarihinde ulaştı. Ülkedeki 30 yıllık cumhurbaşkanı Hüsnü Mübarek yönetiminin sonunu getiren ayaklanmalar, aradan geçen beş yıl içinde ülke ve bölgenin geleceğinde izler bırakacak önemli birçok birçok olayın başlangıcı oldu. İsrail savaş uçakları, Gazze'de Hamas'ın askeri kanadı. İzzeddin el-Kassam Tugayları'na ait bir mevziyi bombaladı.

(13.39) (Grafikli)

22- İran, halk tarafından seçilen bir meclisin varlığı ve kuvvetler ayrılığı ilkesine dayalı yönetim görüntüsü vermesine rağmen aslında devlet idaresinin tüm alanlarında son sözü her türlü yetkiye sahip lider Ayetullah Ali Hamaney söylüyor.

(12.05) - (Grafikli Analiz)

23- ABD'nin doğusunda etkili olan kar fırtınası nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı 30'a yükseldi.

(10.04)

24- Kamerun'un kuzey sınırındaki bir çarşıda Boko Haram örgütü tarafından düzenlenen üçlü saldırıda en az 20 kişi öldü.

(15.22)

25- Portekiz'de demokrasi tarihinin 9. Cumhurbaşkanlığı seçimini "profesör" lakaplı bağımsız aday Marcelo Rebelo de Sousa'nın kazanması resmileşti.

(14.39)

26- Spor Toto Süper Lig'de devre arasının ardından oynanması planlanan iki maçı kar yağışı sebebiyle ertelenen Beşiktaş, şubat ayında 6 lig maçına çıkma durumuyla karşı karşıya kaldı.

(12.14)

27- UEFA Finansal Fair Play Kriterlerini yerine getirmediği gerekçesiyle gelecek iki sezonda Avrupa kupalarından men edilme riski bulunan Galatasaray'ın son 6 sezonda transfere harcadığı rakam adeta dudak uçuklatıyor. Sarı-kırmızılı kulüp, son 6 sezonda yapılan 67 transfer için yaklaşık 150 milyon avro bonservis bedeli ödedi

(13.29)

28- Sezonun ilk grand slam tenis turnuvası Avustralya Açık'ta, tek kadınların 21 numaralı seribaşı Ekaterina Makarova'yı 2-1 yenen Johanna Konta, 1984 Wimbledon'dan bu yana bir grand slamde çeyrek finale çıkan ilk Büyük Britanyalı kadın tenisçi oldu.

(12.29) (Grafikli)

Kaynak: AA / Güncel

Ahmet Davutoğlu Suudi Arabistan Türkiye Suriye Politika Güncel Haberler

title