Haberler

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle: 1- Diyarbakır'daki terör saldırısı Diyarbakır Valiliği, Çınar Emniyet Amirliğine yönelik saldırının terör örgütü mensuplarınca bomba yüklü araçla düzenlendiğini, saldırıda 5 kişinin yaşamını yitirdiğini, 39 kişinin yaralandığını açıkladı.

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Diyarbakır'daki terör saldırısı

Diyarbakır Valiliği, Çınar Emniyet Amirliğine yönelik saldırının terör örgütü mensuplarınca bomba yüklü araçla düzenlendiğini, saldırıda 5 kişinin yaşamını yitirdiğini, 39 kişinin yaralandığını açıkladı.

(07.27)

Saldırıda hayatını kaybedenlerin sayısı 6'ya yükseldi. Sivillerin de hedef alındığı saldırıda ölenler arasında 5 aylık bir bebek ile 4 ve 12 yaşında iki çocuk bulunuyor.

(11.33)

Saldırıyla ilgili 2 şüpheli gözaltına alındı. Hastanedeki yaralılar arasında bulunan bir çocuğun sağlık durumunun ağır olduğu öğrenildi.

(13.59)

- Çınar ilçesinde teröristlerin bombalı saldırısında Emniyet Amirliği ve emniyet lojmanlarının yanı sıra çevredeki çok sayıda ev ve iş yeri zarar gördü

(10.11) (Fotoğraflı-Görüntülü)

2- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Arena Spor Salonu'nda gerçekleştirilen "Kamu- Özel Sektör Tarafından Tamamlanan 99 Baraj ve Hidroelektrik Santrali'nin Toplu Açılış Töreni"ne katıldı. Erdoğan'ın törende yaptığı konuşmanın satır başları şunlar:

- "Maalesef ülkemizde bedeni bu topraklarda yaşayan ama ruhu bu coğrafyanın, bu milletin tüm birikimine, değerlerine düşman, sayıca az fakat sesi çok çıkan bir kesim var. Bunlar buldukları her fırsatta içlerindeki kini, husumeti, çirkinliği ortaya saçıyorlar, dışa yansıtıyorlar. İşte son örneğini pazartesi günü hep birlikte yaşadık. Kendilerine akademisyen diyen bir grup, bir güruh çıkıp alenen terör örgütü yanında saf tutarak devletine ve milletine kin kustu"

- "Bu mandacı zihniyeti biz çok iyi tanıyoruz. 100 yıl önce, bu topraklar dört bir yandan düşman işgaline uğradığında da aynı zihniyet benzer taleplerle arzıendam etmişti. Milletimizin istiklaline ve istikbaline sahip çıkması sayesinde bu mandacı zihniyet hüsrana uğramıştır"

- "(Akademisyenlerin bildirisi) Şimdi buradan ben ilgili kurumlarımıza sesleniyorum, dün seslendim, bugün de sesleniyorum: İlgili kurumlarımızın da anayasamıza ve yasalarımıza göre açık suç teşkil eden bu ihanet karşısında, anayasal ve yasal gereklerini yapacaklarına inanıyorum. Buradan asla taviz verilemez"

- "Avrupa menşeli basın yayın kuruluşlarının Paris ve İstanbul saldırıları karşısında sergiledikleri çifte standardı da gördük, kaydettik. Bundan sonra kimse bizim karşımıza objektiflik, tarafsızlık, insan hakları, terör karşısında ilkeli tutum gibi argümanlarla gelmesin. Paris'te ölenlerin haklarıyla İstanbul'da ölenlerin haklarını aynı görmeyen bu zihniyetin çirkin yüzüne biz yıllardır pek çok konuda sayısız defa şahit olduk"

(12.57-14.22-14.26-14.35) (Fotoğraflı-Görüntülü)

3- TBMM Başkanı İsmail Kahraman, Diyarbakır'da meydana gelen terör saldırısına ilişkin, "Bu tür saldırılarla Türkiye'nin devlet ve milletçe izlemekte olduğu politikaları etkileyebileceğini umanlar geçmişte olduğu gibi hüsrandan başka bir şey elde edemeyeceklerdir" değerlendirmesinde bulundu.

(11.04)

4- Başbakan Ahmet Davutoğlu, TÜBİTAK'ta düzenlenen Ar-Ge Reform Paketi tanıtımı programında konuştu. Davutoğlu'nun konuşmasının öne çıkan başlıkları şöyle:

- "İnsanlık olarak terörün her türlüsüne karşı ortak bir tavır göstermemiz, teröre karşı birlikte mücadele etmemiz artık bir zarurettir. Türkiye olarak kimden gelirse gelsin, kime yönelirse yönelsin, nerede gerçekleşirse gerçekleşsin, hangi gerekçeye dayanırsa dayansın terörün her türlüsüne karşı mücadelemizi sürdüreceğiz"

- "Tasarım faaliyetlerini destekleme kapsamına alıyoruz. Ar-Ge yatırımlarını ve nitelikli üretimi arttıracak adımlar atıyoruz. Ar-Ge personelinin niteliğini ve istihdamını artırıyoruz. Bu faaliyetlerin ticarileşmesini sağlayacak eylemleri hayata geçiriyoruz. Üniversite-sanayi işbirliğini güçlendiriyoruz. Ar-Ge ve yenilik desteklerinin koordinasyonunu daha etkin bir hale getiriyoruz"

- "Aydın olmak, demokrasiyi savunmak önce demokratik yöntemleri savunmakla olur. Tekrar soruyorum. Daha bugün gece yarısı emniyet lojmanlarını ve lojmanların etrafındaki evleri hedef alan, biri 5 aylık olan 5 sivil ve bir emniyet görevlisi vatandaşımızın katledilmesine sebebiyet veren bir terör örgütünün arkasında niçin hizalanıyorsunuz? Niçin bu terör örgütüne dönüp, bütün o bildiride, altına imza koyduğunuz bildiride bir eleştiri getirmiyorsunuz"

- "Her türlü eleştiriyi dinlemeye hazırım ama bu ülkeyi, birtakım silahlı örgütlerin karşılıklı etki alanlarına bölmeye yönelen hiç bir eyleme izin vermedik, bu yönde bize gelecek hiç bir eleştiriyi de bu anlamda objektif olarak görmüyoruz"

(11.57-12.44-13.11-13.41) (Fotoğraflı-Görüntülü)

5- CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM Başkanı İsmail Kahraman'a kurulacak Anayasa Uzlaşma Komisyonu'na ilişkin mektup göndererek, "Halkımızın daha demokratik bir Türkiye için umutla beklediği Anayasa çalışmaları ile darbe hukukundan arınma sürecini, başkanlık sistemi adı altında, diktatörlüğe giden yolu açmak için kullanacak odaklara CHP'nin kesinlikle karşı duracağını bilgilerinize sunmak isterim" ifadelerini kullandı. Bu arada CHP, Anayasa Uzlaşma Komisyonu için Balıkesir Milletvekili Namık Havutça, Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan ve Genel Başkan Yardımcısı Bülent Tezcan'ın isimlerini bildirdi.

(15.11-13.56)

6- Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş, "Diyarbakır'da gece yarısı meydana gelen hain saldırıyı lanetliyorum. Emniyet Amirliği ve emniyet mensuplarının ailelerinin bulunduğu lojmanlara düzenlenen bu terör saldırısı kalleşçedir" ifadesini kullandı.

(09.24)

7- Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, askerliğin üç aya indirilmesiyle ilgili bakanlıkta bir çalışmanın söz konusu olmadığını bildirdi

(14.52)

8- Sultanahmet'teki terör saldırısı

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Bu alçakça saldırının DEAŞ tarafından yapıldığının tespit edilmesini müteakip, Silahlı Kuvvetlerimize verdiğimiz talimatla o andan bugüne kadar yaklaşık 48 saat içinde DEAŞ mevzilerine Suriye'de ve Irak'ta 500'e yakın kara atışı vasıtasıyla top ve tank atışıyla taarruzda bulunulmuş ve DEAŞ mevzileri, sığınakları hem Başika'da, Irak'ta hem de Suriye'de sınır boyumuzda bütün imkanlarımızla vurulmuş, 200'e yakın DEAŞ mensubu, bunlar tek tek tespit edilen, aralarında bazı sözde bölge yöneticilerinin de olduğu DEAŞ mensubu son 48 saat içinde etkisiz hale getirilmiştir" dedi.

(14.26) (Fotoğraflı-Görüntülü)

9- İçişleri Bakanı Efkan Ala, Sultanahmet'teki terör saldırısıyla ilgili gözaltına alınanların sayısının 7'ye çıktığını bildirdi.

(12.27)

10- Sultanahmet Meydanı'nda 2 gün önceki patlamada ölenlerin anısına terör saldırısının gerçekleştiği yere karanfiller bırakılıyor.

(10.48) (Fotoğraflı-Görüntülü)

11- Mardin'in Kızıltepe ilçesinde önceki gün 4 teröristin etkisiz hale getirildiği operasyon ile ilgili detaylar ortaya çıktı. Etkisiz hale getirilen teröristlerden Cengiz Erdem'in belediyeye ait kiralık araçla "yeğenim kayıp" bahanesiyle gittiği polis merkezinde saldırı için keşif yaptığı belirlendi. Polisin Erdem'den şüphelenerek takibe alması sayesinde teröristlerin bulunduğu ev tespit edilirken, saldırı organize etmek için dağdan gelen örgütün sözde "bölge sorumlusu" Fatma Yüksel'in de bulunduğu 4 terörist operasyonda etkisiz hale getirildi.

(13.37)

12- Diyarbakır'ın Sur ile Şırnak'ın Cizre ve Silopi ilçelerinde terör örgütü PKK mensuplarının tuzakladığı patlayıcılar, operasyonun ardından evlerine dönecek vatandaşları tedirgin ediyor. Sokaktaki rögardan, evlerdeki soba ve tencerenin içine kadar çok sayıda noktaya yerleştirilen patlayıcıların, sokağa çıkma yasağının kaldırılmasının ardından evlerine dönecek vatandaşlara zarar vermemesi için güvenlik güçlerince titiz çalışma yürütülüyor.

(13.09) (Fotoğraflı-Görüntülü)

13- Van'ın Erciş ilçesinde, sözde "öz yönetim" ilanına ilişkin soruşturma kapsamında aralarında eski DBP İl Eş Başkanı Münir Aras'ın da bulunduğu 6 kişi gözaltına alındı.

(13.44)

14- HDP Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın Danışmanı Sıtkı Güngör'ün, PKK terör örgütünün, Çınar İlçe Emniyet Amirliği'ne yaptığı saldırıya ilişkin, "bahar erken geldi… cemreler düşüyor sanki #Çınar" paylaşımı tepki çekti. Gelen tepkiler üzerine paylaşımlarını silen Güngör, hesabın kendisine ait olduğunu kabul ederken, mesajları kendisinin atmadığını ileri sürdü.

(11.29)

15- Uşak'taki Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında, örgüte finans sağlanması iddialarına ilişkin operasyonda gözaltına alınan 9 şüpheli, adliyeye sevk edildi.

(09.16)

16- MİT tırlarının durdurulması ve aranmasında görev alan cumhuriyet savcıları Süleyman Bağrıyanık, Ahmet Karaca, Aziz Takçı, Özcan Şişman ve Yaşar Kavalcıklıoğlu, HSYK 2. Dairesince meslekten ihraç edildi.

(12.43)

17- Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı, "Barış İçin Akademisyenler İnisiyatifi" olarak kendilerini tanımlayan ve başsavcılığın yargı çevresinde bulunan üniversitelerde görev yapan bazı akademisyenler hakkında soruşturma başlattı.

(11.04)

18- Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç, "Yeni yükseköğretim yasamız, eşitlik, akademik ve bilimsel özgürlük, hesap verilebilirlik, kurumsal özerklik, liyakat ve ehliyet, çeşitlilik ve ihtisaslaşma, kalite odaklı rekabet ilkeleri esaslı gelişimi içerecek. Yapacağımız bu çalışma, yeni yükseköğretim mevzuatımızın da bir uygulaması niteliğinde olacaktır. Bu toplantının sonuçlarını yarın Sayın Başbakanımızla da paylaşacağız" dedi.

(11.56) (Fotoğraflı-Görüntülü)

19- Harry Potter filmlerindeki "Profesör Snape" rolüyle tanınan İngiliz aktör Alan Rickman, 69 yaşında hayatını kaybetti.

(15.24)

20- Rusya ile yaşanan uçak krizinin ardından Türk turizmi, Avrupa pazarına açılmaya hazırlanıyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mahir Ünal, Avrupalı tur operatörleri ile görüşmek için bu ay içerisinde Almanya, İngiltere, İspanya ve İsveç'i ziyaret edecek Ünal, ziyaretlerde Türk turizminin 2016 hedeflerini anlatacak ve turistlerin Türkiye'ye güvenle gelebileceğine vurgu yapacak.

(14.36)

21- Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, 2016 yılında gelişen piyasalarda ülke, şirket ve banka notlarının riskler karşısında baskı altında olmaya devam edeceğini açıkladı.

(13.53)

22- Kısa vadeli dış borç stoku, kasım ayında 116,1 milyar dolarla 32 ayın en düşük seviyesine geriledi.

(10.29)

23- Uluslararası Yatırımcılar Derneği'nin (YASED) önerileri, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan "Ar-Ge Reform Paketi"ne dahil edildi.

(13.39)

24- Muhalifler, Halep'in güneybatısındaki Haraş bölgesinde stratejik öneme sahip 6 kontrol noktasını ele geçirdi, milislerin de içerisinde yer aldığı 25 rejim askerini öldürdü

(13.09)

25- Suriye'de rejim güçleri, Rus savaş uçaklarının desteğiyle Türkmendağı'ndan sonra bölgenin güneybatısında muhaliflerin elindeki Salma tepesi ve çevresini hedef alıyor. Rejimin hedefi, Türkmendağı'nı topyekün kuşatmaya almak ve muhaliflerin elindeki İdlib'i tehdit etmek.

(11.36) (Grafikli)

26- Rusya'nın Suriye'de düzenlediği hava saldırılarında sivilleri hedef alması, daha önce Çeçenistan'da uyguladığı "sivil seyreltme" taktiğini akla getiriyor. Çeçen savaşçıları kara gücüyle alt edemediği için hedefi sivillere yönelten Rusya, katliam ve korkutma yoluyla sivilleri yerlerinden ediyor. Tüm Suriye'yi savaş alanına dönüştürmek isteyen Rusya, Esed'in kara saldırılarına havadan destek sağlayarak sivillerin muhaliflere verdiği desteği kırmaya çalışıyor.

(12.06) (Analiz)

27- Rus savaş uçaklarının Suriye'nin kuzeyindeki Halep kentinde bulunan Anjara beldesindeki bir okula pazartesi günü düzenlediği hava saldırısında ölen öğrencilerin yakınları ve olayın tanıkları yaşadıklarını anlattı.

(12.17)

28- Esed güçlerinin ülkenin başkenti Şam'ın batısındaki Muaddamiyye'ye uyguladığı ablukayı artırması ikinci bir Madaya faciası yaşanması endişesini gündeme getiriyor.

(12.41)

29- Almanya Savunma Bakanlığı tarafından, Irak Kürt Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) yer alan Erbil kentinde Peşmerge güçlerine askeri eğitim vermek üzere kurulacak çok amaçlı askeri üssün temeli atıldı.

(14.03)

30- Real Madrid'in Portekizli oyuncusu Cristiano Ronaldo'nun, Yahudi yerleşimcilerin saldırısında ailesi yanarak can veren, kendisinin de vücudunun yüzde altmışı yanan dört yaşındaki Filistinli Ahmet Devabişe ile buluşacağı bildirildi.

(14.19)

31- FIFA, reşit olmayan futbolcu transferinde kural ihlali yapan İspanya'nın Real Madrid ve Atletico Madrid kulüplerine 2 dönem transfer yasağı getirdi.

(14.56)

Kaynak: AA / Güncel

Diyarbakır Valiliği Türkiye Suriye Rusya Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title