Haberler

Aa Günün

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle: 1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin arasında bugün bir telefon görüşmesi gerçekleşti.

Günün öne çıkan gelişmeleri saat 16.00 itibarıyla şöyle:

1- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya Federasyonu Başkanı Vladimir Putin arasında bugün bir telefon görüşmesi gerçekleşti. Putin, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Suriye Devlet Başkanı Beşar Esed'in dün Moskova'ya yaptığı ziyaret hakkında bilgi verdi.

(15.06)

2- Milli Güvenlik Kurulu (MGK), Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde toplandı. Toplantıda, iç ve dış gelişmeler ele alınacak.

(14.59)

3- Başbakan Ahmet Davutoğlu, TES-İş Genel Merkezi Salonu'nda düzenlenen Türkiye Emekliler Derneği 21. Genel Kurulu'nda konuştu, ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Davutoğlu'nun öne çıkan mesajları şöyle:

"Emeklilerimizin maaşlarının ödenmesine aracılık eden bankalarla anlaşmalar yapıyoruz. Emeklilerimiz böylece yılda en az 300 lira promosyon almaya başlayacaklar. Bütün bankalarla da bu görüşmeler sürdürülecek ve hepsinden bu katkının alınabilmesi için çaba sarf edilecek"

"(Beyaz toros) Benim oradaki ifademi herkes dikkatli okusun. Hiçbir şekilde AK Parti'nin alternatifi olarak ortaya koymuş değilim. Sadece 90'lı yıllarda teröre açık destek veren çevreler, 'AK Parti 90'lı yıllara geri dönmek istiyor' diye iddialarda bulundular. Bu sözle hedefim, o ithamlara karşı bir cevap mahiyetindedir"

"Yani 90'lı yılların bölgedeki sembollerinden biridir beyaz toros, faili meçhullerle anılır. Demeye çalıştığım husus şu; faili meçhulleri bu ülkede AK Parti bitirdi. Beyaz torosların ya da terörün egemenliğine ve belli nüfuz alanları oluşturmasına AK Parti son verdi. Hiç kimseyi tehdit etmedim ama şunu söyledim; birileri, savaş baronları, terör baronları ve bu terör baronlarının varlığından destek alan, 90'lı yıllardaki beyaz toros sembolü ile anılan çevreler, aslında birbirini neredeyse destekleyen çevreler. Birinin varlığı diğerine zemin teşkil ediyor"

"Esad'ın Moskova'ya gitmiş olmasıyla, yaptığı müdahale ile Rusya bu rejime verdiği desteği açık bir şekilde ortaya koymuş oluyor. Ne diyeyim, keşke Moskova'da daha uzun süre kalsa da Suriye halkı biraz rahat etse. Hatta daimi olarak kalsa da geçiş süreci böyle başlasa"

(13.22-14.14) (Fotoğraflı-Görüntülü)

4- 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Taraf gazetesinin bugünkü manşetinde kendine atfedilen ifadelerin tamamen yalan, uydurma ve art niyetli olduğunu belirterek, "Beni tanıyanlar, en ağır eleştirilerimde dahi bu gibi ifadeler ve böyle bir üslup kullanmayacağımı çok iyi bilir. Son dönemde şahsımı günlük siyasi polemiklerin içerisine çekmeye yönelik bazı gayretleri üzülerek takip ediyorum. Dışişleri Bakanı, Başbakan ve en son Cumhurbaşkanlığı makamlarında milletime hizmet etmiş birisi olarak tek arzum, ülkemizin birlik ve beraberlik içerisinde istikrar ve refaha kavuşmasıdır" ifadelerini kullandı.

5- Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın eşi Emine Erdoğan, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Milli Eğitim Bakanlığının işbirliğinde gerçekleştirilen "Geleceğimi Koruyorum Projesi" tanıtım toplantısında, kaybedilen toprağın geri kazanılmasının çok zor olduğunu belirterek, "Bir santimetre kalınlığında toprağın oluşması için yüzlerce yıl geçmesi gerekiyor. Bu nedenle bu değerli emanete hep birlikte sahip çıkmalıyız" dedi.

(14.11)

6- Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin, AA Editör Masası'na konuk oldu. Bilgin'in gündeme ilişkin sorulara verdiği cevapların satır başları şöyle:

"(Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerindeki terör olayları) Şu an itibarıyla karayollarında 57 şantiyemiz kapalı durumda. Demiryollarında hatlarımıza bombalar yerleştiriliyor. Bugüne kadar 227 baz istasyonu tahrip edilmiş durumda"

"(4B uydusu) Nihai olarak yörüngesine 27 Ekim günü oturmuş olacak. Ondan sonra da bir aylık bir test süreci başlayacak. Ümit ediyorum aralık başında uydumuzu tam kapasite ile hizmete almış olacağız"

"İstanbul Boğazı'nda yapılacak 3 katlı tünel, büyüklüğü ve kapsamıyla dünyada ilk olacak, çok önem verdiğimiz bir proje. İhale dosyası büyük oranda tamamlandı. YİD modeli çerçevesinde ihale edilmesi için Kalkınma Bakanlığı nezdinde YPK'da ilgili kurumlarla konu inceleniyor"

7- Yüksek Seçim Kurulunun (YSK), 1 Kasım'da yapılacak 26. Dönem Milletvekili Genel Seçimi için belirlediği propaganda serbestliği ve bazı seçim yasakları yarından itibaren başlıyor. Yarından itibaren oy verme gününü takip eden güne kadar, yazılı, sözlü ve görsel basın ve yayın araçları ile kamuoyu araştırmaları, anketler, tahminler, bilgi ve iletişim telefonları yoluyla mini referandum gibi adlarla bir siyasi partinin veya adayın lehinde veya aleyhinde veya vatandaşın oyunu etkileyecek biçimde yayın yapılamayacak.

(10.32)

8- Bingöl'ün Karlıova ilçesinde meydana gelen trafik kazasında bir polis şehit oldu, 2 polis yaralandı.

(13.25)

9- Suriye'nin Türkiye sınırındaki Tel Abyad'da kanton yönetimi ilan eden PKK'nın Suriye uzantısı PYD, bölgedeki hakimiyet iddiasını sürdürüyor. PYD'nin Azez-Cerablus hattında sebep olacağı bir oldubitti Arap ve Türkmenlerin göç dalgasını tetiklemesinden endişe ediliyor.

(15.48)

10- Terör örgütü PKK, gençleri kullanarak artırmayı planladığı eylemleriyle seçim öncesi bölgede tansiyonu yükseltmeyi amaçlıyor.

(15.21)

11- Ankara Cumhuriyet Başsavcılığınca eski TÜBİTAK Başkanı Yücel Altunbaşak ve eski TÜBİTAK Başkan Yardımcısı ve BİLGEM Başkanı Hasan Palaz'ın da aralarında bulunduğu 4 kişi hakkında, "silahlı terör örgütüne üye olmak ve yönetmek" ve "görevi kötüye kullanmak" suçlarından iddianame düzenlendi.

(15.34)

12- Uşak'taki "Paralel Devlet Yapılanması"na yönelik operasyon kapsamında İstanbul'da yakalanan "Türkiye imamı"nın yardımcısı olduğu olduğu iddia edilen iş adamı Hazim S, Uşak'a getirildi.

(06.48) (Fotoğraflı-Görüntülü)

13- Belçika'da tedavi gördüğü hastanede 3 Temmuz'da yaşamını yitiren ve Erzincan'da defnedilen Mahmut Özer'in, gerçekte "Yeşil" kod adıyla tanınan Mahmut Yıldırım olduğu iddiaları üzerine mezar mahkeme kararıyla açıldı

(14.58)

14-  Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurtlar Kurumunca (KYK) üniversite öğrencilerine verilecek kredi ve burs başvuruları başladı.

(10.32)

15- Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası(TCMB) Para Politikası Kurulu (PPK), faiz oranlarında herhangi bir değişiklik yapmadı. PPK, gecelik marjinal fonlama oranını (faiz koridorunun üst bandı) yüzde 10,75 ve Merkez Bankası borçlanma faiz oranını yüzde 7,25'te sabit bıraktı. PPK, bir hafta vadeli repo ihale faiz oranını (politika faizi) yüzde 7,50'de tuttu.

(14.32)

16- Avro Bölgesi'nde ve AB'de kamu açığı/GSYH oranı, 2014 yılında 2013 yılına kıyasla azalırken, kamu borcu/GSYH oranı arttı. Güney Kıbrıs Rum Kesimi, 2014 yılında yüzde 8,9 ile kamu açığı/GSYH oranının en yüksek olduğu ülkeler sıralamasında ilk sırada yer aldı. Yunanistan, 2014 yılında yüzde 178,6 ile kamu borcu/GSYH oranının en yüksek olduğu ülke oldu.

(14.06)

17- BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Batı Şeria'nın Ramallah kentinde Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas ile görüştü. Görüşmenin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında Ban, "Bugün buraya geldim çünkü işgal edilmiş Filistin toprakları Kudüs ve İsrail'de artan şiddet karşısında endişeliyim" dedi.

(15.44)

18- Suriye'deki iç savaş

Kremlin Basın Sözcüsü Dmitriy Peskov, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed'in dün akşam Moskova'ya gelerek Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'le Suriye'deki son gelişmeleri görüştüğünü açıkladı.

(10.05) (Fotoğraflı-Görüntülü)

Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu (SMDK), Esed'in Rusya ziyaretini bu ülkenin siyasi propaganda yürütmeye çalışması olarak değerlendirdi.

(15.29)

Rus savaş uçaklarının Halep, Hama ve İdlib'e düzenlediği hava saldırıları sonrası bir hafta içinde yaklaşık bin Suriyeli Türkiye'ye geldi.

(14.59)

Suriye'de 2011'den bu yana devam eden iç savaşta Beşşar Esed yönetimine her türlü desteği veren ve rejim güçlerinin safında muhaliflere karşı savaşmak üzere askerler ile milis güçlerini bu ülkeye gönderen İran'ın, Suriye'de verdiği kayıpların sayısının 400'ü geçtiği tahmin ediliyor.

(09.37)

ABD Hava Kuvvetleri'ne ait 12 adet "tank katili" olarak bilinen A-10 uçağı, Doğal Kararlılık Operasyonlarına destek vermek için İncirlik Üssü'ne indi.

(03.20)

Kanada'nın yeni seçilen Başbakanı Justin Trudeau, terör örgütü DAEŞ'e karşı mücadele eden uluslararası koalisyondaki savaş uçaklarını geri çekeceklerini açıkladı.

(02.36)

19- ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden'ın seçimler için yarışıp yarışmayacağına ilişkin kararı bekleniyor. Demokrat aday adayları arasında Hillary Clinton öne çıkarken, Biden'ın "kısa süre içinde" kararını açıklayacağı belirtiliyor.

(09.42)

20- Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas, 28 Ekim'de ilk kez Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'ne hitap edecek.

(13.02)

21- İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Yahudileri katletmesi için Hitleri "zamanın Filistinli Müftüsü Hacı Emin Hüseyni'nin ikna ettiğini" ileri sürdü.

(10.09)

22- İran Cumhurbaşkanı Yardımcısı İshak Cihangiri, 2011 yılında ülkesinin petrol gelirinin 118 milyar dolar olduğunu, ülkesine uygulanan ambargolar ve petrol fiyatının düşmesi nedeniyle 2015 yılında bu rakamın 18 milyar dolara gerilediğini söyledi. Cihangiri, "Ambargoların Aralık ayında sona ereceğini öngörüyoruz. Ona göre de günlük 1 milyon varil petrol üretimimizi 500 bin varil daha arttıracak hazırlıklarımızı yapıyoruz" dedi.

(10.16)

23- UEFA Avrupa Ligi gruplarında üçüncü hafta maçları yarın yapılacak. H Grubu'nda yer alan Beşiktaş, deplasmanda Rus ekibi Lokomotiv Moskova ile saat 20.00'de karşılaşacak. A Grubu'nda bulunan Fenerbahçe ise Hollanda temsilcisi Ajax'ı saat 22.05'te ağırlayacak.

(10.27)

24- Atletizm Federasyonu Disiplin Kurulu, milli atletler Meliz Redif, Semiha Mutlu Özdemir, Bahar Doğan ve Ümmü Kiraz'ı farklı sürelerle pistlerden men etti

(10.23)

25- Kulüp başına ortalama 34,3 milyon avro, toplamda 685 milyon avro gelir elde edilen İngiltere Premier Lig, geçen sezonun bilet satışlarında ilk sırada yer aldı. Sezon boyunca maç biletlerinden 121 milyon avro kazanç sağlayan Real Madrid, kulüpler sıralamasında zirveye yerleşti. Lig sıralamasında Türkiye 10'uncu, kulüpler bazında ise Fenerbahçe 19'uncu oldu.

(15.55)

Kaynak: AA / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Vladimir Putin Avrupa Birliği Suriye Politika Güncel Haberler

title