Haberler

–davutoğlu: "Afganistan İçin ABD'nin Türkiye'den Asker Talebi Yok"

Davutoğlu, Afganistan'ın İstikrarı İçin En Ciddi Katkı Yapan Ülkenin Türkiye Olduğunu Belirti. Davutoğlu, ABD'nin Türkiye'den Bir Asker Talebinin de Olmadığını Söyledi.

Davutoğlu, Türkiye'nin Afganistan'ın istikrarına en ciddi yardımı yapan ülke olduğunu söyleyerek, "Bunu da herkes biliyor" dedi. Davutoğlu, Afganistan ile ilişkilere ilişkin, "ABD'nin Türkiye'den asker talebi yok" şeklinde konuştu.

Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, Ankara'da önce genel müdür, ardından müsteşar yardımcısı, son olarak da yaklaşık 9 yıldır Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı olarak görev yapan Büyükelçi Ertuğrul Atakan için Birleşmiş Milletler Daimi Temsilci olarak atanması nedeniyle Ankara Sheraton Oteli'nde verilen resepsiyon da gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Gelecek hafta İstanbul'da düzenlenecek olan Pakistan Dostluk Grubu toplantısının sorulması üzerine Davutoğlu, toplantıda Pakistan'ın istikrarına önem veren ülkeler olarak bir araya geleceklerini anlattı.

İstanbul'daki toplantıya, ABD'nin Pakistan ve Afganistan özel temsilcisi Holbrooke'nun yanı sıra Birleşik Arap Emirlikleri, İsveç ve Kanada'nın da aralarında bulunduğu ülkelerin Dışişleri Bakanları'nın da katılacağını kaydeden Davutoğlu, kendisinin de Holbrooke ile bir araya geleceğini ifade etti.

Bir gazetecinin Holbrooke ile yapacağı görüşmede Afganistan'a asker gönderilmesi konusunun ele alınıp alınmayacağı sorusunu yanıtlayan Davutoğlu, "ABD'nin bir asker talebi olmadı" dedi.

Davutoğlu, Türkiye'nin ISAF komutanlığını üstlendiği zaman asker sayınsının doğal olarak artığını anımsatarak, "Özel bir birlik isteniyor gibi bir hava yok. Türkiye'nin Afganistan'a yaptığı katkı ISAF çerçevesindedir. Türkiye şuan Afganistan'ın istikrarına en ciddi katkı yapan ülkedir. Bunu da herkes biliyor" dedi.

Türkiye ile ABD'nin Afganistan konusunda zaten ciddi bir işbirliği yaptığını işaret eden Davutoğlu, zihinlerde "ABD istiyordur ama bizimkiler reddediyordur" gibi bir kalıp bulunduğunu belirterek, ancak böyle bir şeyin olmadığını vurguladı.

-"GENERAL DOSTUM TÜRKİYE'DE TEDAVİ GÖRÜYORDU"-

Davutoğlu, geçen yıldan beri Türkiye'de ailesi ile yaşayan ama geçtiğimiz Pazar günü sürpriz bir şekilde Afganistan'a dönen Özbek General Raşid Dostum'a ilişkin soruları yanıtlarken, Dostum'un Türkiye'de tedavi gördüğünü anlattı. Olayların tamamen doğal seyir içinde olduğunu, Dostum'un kendisinin Afganistan'a dönmek istediğini kaydeden Davutoğlu, "Ne ABD ne de Afganistan yönetimi ile bir sıkıntının olmadığını söyledi.

Davutoğlu, General Dostum'un istemesi halinde Türkiye'ye geri dönebileceğini de ifade etti.

-FRANSIZ REİSS'İN SERBEST BIRAKILMASINA TÜRKİYE'NİN ROLÜ-

Davutoğlu gazetecilerin Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner'in İran'da tutuklanan Fransız akademisyen Clotilde Reiss'in serbest bırakılmasın Türkiye'nin de katkısı bulunduğunu açıkladığını dikkat çekilmesi üzerine, şunları söyledi:

"Türkiye'nin o konularda her zaman yardımı olmuştur. Yardım ettiklerimiz bunu iyi bilir. Bölgemizde olan bu gibi her çabada Türkiye'nin mutlaka olumlu bir katkısı vardır. Reiss'in bırakıldığı gün dahi İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mottaki ile bir görüşme oldu, ama görüşme sadece o bağlamda değil." (ANKA)

(CN/EÖ)

Kaynak: ANKA / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title