Haberler

Şenal Sarıhan Biyografisi

Şenal Sarıhan

Şenal Sarıhan Kimdir ?

1948 doğumludur. 1966’da İzmir Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü ve 1974’te de İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Önce öğretmenlik daha sonra avukatlık yaptı. TÖS, TÖB-DER içinde yönetim kademelerinde yer aldı. Avukatlığının ilk yıllarında 12 Eylül 1980 döneminde kendiliğinden kapanmış olan Çağdaş Hukukçular Derneği’nin yeniden açılması çalışmalarını yürüterek, üç dönem Genel Başkan olarak görev yaptı.

Özellikle siyasi davalarda görev aldı.12 Eylül mağdurlarının avukatlığını üstlendi. İşkencenin önlenmesi ve faili meçhul cinayetlerin araştırılması başta olmak üzere tüm yönleri ile hukukun demokratikleşmesi için çalıştı. 12 Mart ve 12 Eylül’de de tutuklu olarak yargılandı.
Siyasi cinayetlerde yaşamını yitirmiş olan Bahriye Üçok, Muammer Aksoy, Uğur Mumcu, A.Taner Kışlalı ve diğer aydınların davalarında müdahil avukat olarak görev yaptı 21 yıldan bu yana 2 Temmuz 1993 yılında Sivas’ta meydana gelen katliamda yaşamlarını yitiren aydınlarımızın yakınlarının avukatlığını yapmaktadır
ÇHD Genel Başkanlığı sürecinde, alanında ilk olan Ceza İnfaz Hukuku ve Kadının İnsan Hakları projelerini gerçekleştirdi. Hukuk sistemimizin insan hakları ve kadının insan hakları temelinde gelişmesi mücadelesinde etkin görev aldı. TCK Kadın Platformu Ankara Başkanlığı’nı yürüttü. Ayrıca, 4320 Sayılı Ailenin Korunması Yasası, Yeni Medeni ve Türk Ceza Yasaları’nın Kadın Hakları temelinde değiştirilmesi çalışmalarına yoğun katkı sundu.

Ankara Barosu’nda, çeşitli dönemlerde, İnsan Hakları Komisyonu- Merkezi Başkanlıkları yaptı Disiplin ve Kadın Hakları Kurullarında çalıştı. Türkiye Barolar Birliği Kadın Komisyonları Başkanlığı görevleri yaptı. 2005-2006 yıllarında Başbakanlık İnsan Hakları Danışma Kurulu’nda Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. İktidarın Kurula müdahalesi üzerine istifa ederek bu görevden ayrıldı.
Ülkede gericiliğin tırmanmaya başladığı yıllarda kadın mücadelesini örgütlemek amacı ile 05.12.1997’de Cumhuriyet Kadınları Derneği’ni kurdu. 67 İl ve İlçede örgütlü olan derneğin 17 yıl süre ile Genel Başkanlığını yaptı.

Kanal Türk ve Halk TV’de Kadının İnsan Hakları Konusunda Televizyon programları hazırladı. Özellikle 12 Eylül Referandum Süreci'nde etkin çalışmalar yürüttü.
2010 Genel seçimlerinde CHP Ankara Milletvekilliği istemi ile aday adayı oldu. Parti içinde Kadınların hukuksal hakları alanındaki eğitimlerde görev aldı. Part’inin Hukuk ve Kadın Kolları’nın Kadın Cezaevleri birimlerinde görev yaptı. 34. Olağan Kongre’de Yüksek Disiplin Kurulu Üyesi olarak görev aldı.18. Olağan Kongre’de PM üyeliğine seçildi.

Kafes ve Efirli Günlüğü adlı öykü kitapları, Öğretmen-Öğrenci İlişkileri (1979), Deprem ve Hukuk (1998), Sivas Katliamı Davası 2 Cilt (2002-2010-2011), TÜBAKKOM (2001), TCK Kadınlara Neler Getiriyor? adlı kitapları ile “Kadın ve Şiddet, “Ceza İnfaz Hukuku”, “Savaş Hukuku”, “Medeni Yasa Kadınlara Neler Getiriyor?” ve “Türk Ceza Yasası Kadınlara Neler Getiriyor?” ve “TMY ve Erdost Davası” el kitapları bulunmaktadır. Öykü kitapları, “Cam Bardaklar Kırılsın” adı ile oyunlaştırılmıştır. Çeşitli konularda çok sayıda makalesi yayımlanmıştır.

title