Haberler

99 Milyon Yıllık Amber İçerisinde Dinozor Kanı Emen Keneler Bulundu

Güncelleme:

Mynamar'da amber içine hapsolmuş bir dinozor tüyüne yapışık olarak bulunan keneler, bu hayvanların milyonlarca yıl önce dinozor kanı emerek beslendiklerini gösteriyor.

Keneler, pek çok canlı için hastalık taşıyıcı bir tehdit olabilir fakat aynı zamanda da hayatta kalma uzmanıdırlar. Myanmar'da bulunan bir dizi amber fosiline göre, bu parazitler 99 milyon yıl önce dinozorların kanını emiyorlardı.

TEROPOD DİNOZORUNA TUTUNMUŞ

Fosil örneklerinin birisinde; kenenin bir dinozor tüyü üzerinde asılı kaldığı görülüyor. Bu da, söz konusu antik parazitlerimizin ne ile beslendiğine dair en eski delillerden birisini sağlıyor. Amber örnekleri –içine sıkışan hayvanlara dair zarif detayları görünür kılan sertleşmiş ağaç reçinesi– kenelerin dinozorlar üzerinden parazit bir biçimde beslendiğine dair birden çok işaret sunuyor. Bu çıkarımı sağlayan doğrudan delil ise kenenin, teropod dinozoruna (modern kuşların atası olan grubun bir üyesine) ait bir tüye tutunduğu örnekten geliyor.

ANTİK KENELER DİNOPZOR KANI EMİYORMUŞ

Bir diğer örnekte ise; dinozor yuvalarında yaşadığı düşünülen bir böcek larvası tipinde görülen kıllarla bir arada sıkışmış iki keneyi görüyoruz. Bir parazitin ve onun konak canlısının kalıntılarının bir arada bulunduğu bir fosil bulmak; bir paleontolog için neredeyse bir rüyadır ve bu fosiller bize, antik kenelerin dinozor kanı emdiğine dair ilk doğrudan delili sağlıyor.

DRAKULA'NIN KORKUNÇ KENESİ

Görünüşe göre, kuşlar ve keneler arasındaki ilişki çok çok eskilere dayanıyor ve her iki türün de atalarına kadar ulaşıyor. 12 Aralık 2017'de Nature Communications'da yayımlanan araştırmada yer verilen örnekler, Myanmar'da bulunan ünlü bir amber çökeltisinden elde edildi ve 99 milyon yıllık olduğu düşünülüyor. Araştırma makalesinde, örneklerde bulunan kene türünün daha önce tanımlanmayan bir tür olduğu ve kendisine "Drakula'nın korkunç kenesi" anlamına gelen Deinocroton draculi isminin verildiği belirtiliyor.

DİNOZOR YUVASINA SIKIŞMIŞ

Örneklerdeki iki D. draculi ile birlikte sıkışmış halde bulunan kılların, belirli bir böcek larvası tipinde bulunanlara oldukça benzer olduğu görüldü. Günümüzde, kuş ve memeli yuvalarında yaşayan bu böcek larvaları; deri atıkları ve tüylerle besleniyor. Larvalar bu yapışkan kılları avcılarını savuşturmak için kullanıyor ve araştırmacılara göre, kıllar, böcek larvasının bulunduğu yuvalarda kalın keçeler oluşturacak biçimde birikiyor olabilir.

En muhtemel senaryo ise, iki kenenin tüylü bir dinozorun yuvasını ziyaret ettiğinde tüylere dolaşmış olabileceği şeklinde. Bu senaryo son derece mantıklıdır çünkü, böcek larvasının kullandığı tüylerin bir çift kene ile bir arada bulunması, kenelerin böcek larvasıyla karşılaştığı yerde reçine içine sıkıştığını gösterir. Bu yer ise, hangi hayvanın inşa ettiği belirsiz olsa da muhtemelen bir yuvadır.


Kaynak:

Görsel Telif: E. Peñalver


Kaynak: Haberler.com / Komik - İlginç

Myanmar Komik - İlginç Yaşam Haberler

Bakmadan Geçme

Ekrem İmamoğlu ve Murat Kurum reklam harcamaları ne kadar? AK Parti ve CHP seçim kampanyalarına ne kadar harcadı? 2024 ANKET SONUÇLARI! İstanbul'u kim kazanacak? AK Parti'den son anket geldi Fundagül Demirkol kimdir? Türkiye İşçi Partisi Kırşehir Boztepe Belediye Başkan adayı Fundagül Demirkol kimdir? Yalçın Ertaş kimdir? AK Parti Konya- Ilgın Belediye Başkan adayı Yalçın Ertaş kaç yaşında, nereli? Mehmet Badem kimdir? AK Parti Konya- Kadınhanı Belediye Başkan adayı Mehmet Badem kaç yaşında, nereli? Mehmet Yaka kimdir? AK Parti Konya- Karapınar Belediye Başkan adayı Mehmet Yaka kaç yaşında, nereli? Hasan Kılca kimdir? AK Parti Konya- Karatay Belediye Başkan adayı Hasan Kılca kaç yaşında, nereli? Murat Ünver kimdir? AK Parti Konya- Kulu Belediye Başkan adayı Murat Ünver kaç yaşında, nereli? Nafiz Solak kimdir? AK Parti Konya- Sarayönü Belediye Başkan adayı Nafiz Solak kaç yaşında, nereli? Mustafa Kavuş kimdir? AK Parti Konya- Meram Belediye Başkan adayı Mustafa Kavuş kaç yaşında, nereli? Kasım Çelebi kimdir? Zafer Partisi Erzurum Yakutiye Belediye Başkan Adayı Kasım Çelebi kaç yaşında, nereli? Ahmet Pekyatırmacı kimdir? AK Parti Konya- Selçuklu Belediye Başkan adayı Ahmet Pekyatırmacı kaç yaşında, nereli? Mehmet Tutal kimdir? AK Parti Konya- Seydişehir Belediye Başkan adayı Mehmet Tutal kaç yaşında, nereli? Osman Arı kimdir? AK Parti Konya- Taşkent Belediye Başkan adayı Osman Arı kaç yaşında, nereli? Hasan Koçer kimdir? AK Parti Konya- Yalıhüyük Belediye Başkan adayı Hasan Koçer kaç yaşında, nereli?
500

Yorumlar (6)

sinirli:

ülkemizdeki kenelerde aynı soydan geliyorolabilir. ama bizimkiler daha tehlikeli. çalışmadan kömür yardımı alıp kul hakkı yiyorlar. birde vergi gizleyen muhasebeci keneler var

7
0
yanıtYanıtla
Elif:

Dinazor kalmismi da yumurtasini yiyecegiz. Sen yemis gibi konustun.

2
2
yanıtYanıtla
TAMK:

Dinozorunu Keneye karşı ilaçladın mı ?

yanıt0
yanıt0
TAMK:

Yani şimdi sonuç nedir bundan sonra ne yapacağız, dinozorlarımızı kenelerden koruyalım şeklinde bir sonuca mı bağlayacak ? Belediye dinozorları mı ilaçlayacak , bırakın bu işleri Melih Gökçek düşünsün derdim , adam gitti yeni başkana düştü bu görevler. O düşünsün.

0
0
yanıtYanıtla
Bi haber:

Varmis varmis bizim koylu gormus nerde gordun diyince bana cem yilmazin filmini anlatti.arog.

0
0
yanıtYanıtla
Ali:

??

0
0
yanıtYanıtla
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title