Haberler

9. Uluslararası Karadenız Tıyatro Festıvalı Basladı

Bu Yil 9'uncusu Yapilan Uluslararasi Karadeniz Tiyatro Festivali, Kortej Yuruyusuyle Basladi.

Bu yil 9'uncusu yapilan Uluslararasi Karadeniz Tiyatro Festivali, kortej yuruyusuyle basladi.

Trabzon Ataturk Alani'nda baslayan yuruyuse 11 ulkeden 12 tiyatro toplulugunun yani sira Trabzon Valisi Nuri Okutan, Belediye Baskani Volkan Canalioglu, Devlet Tiyatrolari Genel Muduru Lemi Bilgin ile cok sayida vatandas katildi. Yuruyus oncesi bir konusma yapan Bilgin, Trabzon'un gecmisten gelen kultur mirasini yuksek duzeyde koruyabilmis ve bugune aktarabilmis nadir sehirlerden biri oldugunu soyledi.

Festivale dunyanin bircok bolgesinden gelen tiyatrocularla 15 gun boyunca sanatin buyuleyici, butunleyici ve sevgiyi cogaltan kucaginda birlikte olacaklarini kaydeden Bilgin, soyle konustu: "Bize hayatin fark etmedigimiz yonlerini gosterecekler. Bize daha mutlu, daha barisci, daha sevecen olmamiz icin ayna tutacaklar. Cunku tiyatro iyilerin iyiligini, kotulerin kotulugunu gosteren toplumsal bir aynadir. Tiyatro cehaletle, geri kalmislikla, yalanla, kotulukle, insanligin gelecegini karartan her turlu olumsuzlukla mucadele eder." Trabzon Valisi Nuri Okutan da, festivali, Trabzon'un tarihten gelen zengin kulturel yapisinin disa yansimasi olarak tanimlayarak 9'uncu Uluslararasi Karadeniz Tiyatro Festivali'nin Trabzon'da yapilmasindan duydugu memnuniyeti dile getirdi.

Konusmalarin ardindan festivale katilanlara Trabzon'a ozgu yemekler dagitildi, folklor gosterileri yapildi. Daha sonra Vali Okutan, Belediye Baskani Canalioglu, Emniyet Muduru Feridun Boz, Devlet Tiyatrolari Genel Muduru Lemi Bilgin ile Turk ve yabanci tiyatrocular Trabzon Belediyesi bandosu esliginde Atapark'taki Trabzon Devlet Tiyatrosu onune kadar kortej yuruyusune katildi.

Festivalde Izmir Devlet Tiyatrosu 'Misafir', Moldova'dan 'Uc Kurusluk Opera', Bulgaristan'dan 'Firtina', Ermenistan'dan 'Hizmetciler', Isvicre'den 'Hamlet', Rusya'dan 'Zoikina'in Evi', Trabzon Devlet Tiyatrosu'ndan 'Deli Dumrul', Italya'dan 'Morra', Moldova'dan 'Visne Bahcesi', Azerbaycan'dan 'Kopekler', Romanya'dan 'Son Sutto', Yunanistan'dan 'Hadi Oldursene Canikom' adli oyunlar sahne alacak. Devlet Opera ve Balesi Modern Toplulugu da 'Nocturne-No Rush, Rezally' adli bir gosteri sunacak.

15 Mayis tarihinde sona erecek festivale Turkiye'den 2, Moldova, Bulgaristan, Ermenistan, Italya, Isvicre, Rusya, Azerbaycan, Romanya, Yunanistan ve Iran'dan birer tiyatro grubu katiliyor. Festival bu aksam Izmir Devlet Tiyatrosu oyuncularinin sahneleyecegi 'Misafir' adli oyunla baslayacak.

(EK-MU-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Magazin

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title