Haberler

9 Türk'ü Yakan Ateşte Kesin Rapor Çıktı

Almanya'nın Ludwigshafen Şehrinde 9 Türk'ün Hayatını Kaybettiği Olayı Soruşturan Frankenthal Başsavcısı Lothar Lieibig, Yangının Irkçı Bir Sadırı mı Yoksa Sıradan Bir Yangın mı Olduğunu Açıkladı.

Almanya'nın Ludwigshafen şehrinde 9 Türk'ün hayatını kaybettiği olayı soruşturan Frankenthal Başsavcısı Lothar Lieibig, yangına ırkçı bir saldırının neden olduğuna dair hiçbir bulgu olmadığını ifade etti.

Alman araştırma ekibinin tamamladığı kapsamlı teknik rapor hakkında bilgi veren Lieibig, yangının binanın bodrum katındaki depoda çıktığını belirterek, herhangi bir teknik arızadan kaynaklandığını gösteren bir bulgu bulunamadığını söyledi.

Olayın kundaklama neticesinde çıkmış olma ihtimalinin de çok zayıf olduğunu ifade eden Başsavcı Lieibig, "Yangının çıkış yeri bodrumdaki bir depo. Alevlerin buradan merdiven boşluğu vasıtasıyla üst katlara çıktığını biliyoruz. Ekspertiz raporlarına dayanak şunu söyleyebiliriz ki yangın çok dar bir alanda oluştu. Yangının büyümesi için belli bir zaman geçmesi gerekiyordu. Uzmanlarımız zamanın en az 15 dakika ile 3 saat arasında olduğunu söylüyorlar" dedi.

Binanın ahşap olmasının yangının yayılma sürecini hızlandırdığını ifade eden Başsavcı Lieibig, "Bunlar emin olduğumuz bulgular. Tabii burada önemli sorulardan biri, yangının nasıl ortaya çıktığı, buna kimin veya neyin sebep olduğu. Uzmanlarımız bu soruları cevaplandırmak üzere yoğunlaştılar" dedi.

Lieibig, "Şunu kesin olarak söyleyebiliriz ki, yangın teknik bir arızadan dolayı çıkmamıştır. Bunun açıklaması da çok basit, çünkü yangının ilk oluştduğu alanda herhangi bir elektrik tesisatı sözkonusu değil" diye konuştu.

Üzerinde en çok durulan diğer ihtimalin ise kamuoyu ve basında sıkça yer alan, ırkçı bir saldırı olduğunu belirten Lieibig, "Yine kapsamlı araştırma raporları ışığında şunu söylebiliriz ki, yangının ırkçı bir saldırı veya bunun dışında kasıtlı bir eylem olduğunu gösteren bir bulgu yok. Bildiğiniz gibi olay yerinde yangını hızlandıracak herhangi bir madde bulunmamıştır. Olay yerinde polis köpekleri kullanıldı, ölçümler yapıldı, ipucu olabilecek birçok madde laboratuvarlarda incelendi. Çok ayrıntılı çalışmalar yapıldı. Ancak bunların hiçbiri yangının hızlandıracak bir aracın kulanıldığına dair bir bulgu tespit edilemedi" dedi.

Bununla birlikte araştırma sonuçlarının kesin bir kanaat sahibi olmak için yüzde 100 güvenli olmadığını ifade eden Lieibig, "Şunu da biliyoruz ki gerekli şartlar oluştuğunda yangını hızlandırmaya neden olan bir araç da yanıp izini kaybettirmiş olabilir. Ancak bizim araştırmalarımız böyle bir aracın kullanılmadığının çok yüksek bir ihtimal olduğunu gösteriyor. Ayrıca yanıcı herhangi bir madde kullanıldığına dair de bir bulgu yok. Bunun herhangi bir saldırı neticesinde çıkmamış olduğu tahminlerimizi kuvvetlendiren bir diğer nokta da, yangının çıkış yerinin binanın derinlerinde olmasıdır. Burası yaşam alanlarına çok uzak. Tecrübelerimize göre de böyle bir saldırı ihtimali zayıf" dedi.

Lieibig, "Irkçı bir saldırı ile ilgili bir bulguya ulaşmız değil. Herhangi bir kasıtlı yangın çıkarma eylemi olduğuna dair bir delile de ulaşamadık. Ancak bunu garanti edebilecek şekilde red de edemiyoruz. Burada cevaplanmamış olan nokta, yangının sebebi. Türk meslektaşlarımızın da katılmış olduğu soruşturmalar neticesinde bunu net bir şekilde açıklayamıyoruz. En kuvvetli ihtimal yangının hatalı bir davranış sonucu ortaya çıkmış olduğudur" dedi.

(İHA-İB-ÖK-D)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Dünya

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title