Haberler

9 Şubat Sigara Bırakma Günü

Adıyaman İl Sağlık Müdürü Dr."sigaranın insan sağlığına olumsuz etkileri bilimsel olarak ispatlanmış durumda" dedi.Dr.

Adıyaman İl Sağlık Müdürü Dr. Mehmet Emin Taş,

"sigaranın insan sağlığına olumsuz etkileri bilimsel olarak ispatlanmış durumda" dedi.

Dr. Taş, 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma günü dolayısıyla İl Sağlık Müdürlüğü Eğitim ve Toplum Sağlığı Merkezi tarafından düzenlenen toplantının açılışında yaptığı konuşmada, sigaranın insan sağlığı için çok büyük bir tehlike olduğuna dikkat çekti ve bu konuda çalışmalar yapıldığını söyledi.

Sağlık çalışanlarının sigarayı bıraktırma konusunda çok yoğun bir çalışma içerisinde olduğuna işaret eden Dr. Taş, şöyle konuştu:

"Bugün Sigaranın insanlar üzerindeki zararlarına dikkat çekme adına bir aradayız. Gerçekten sigara daha geniş kapsamda, tütün ve tütün ürünlerinin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkileri artık bilimsel verilerle ispatlanmış durumda, sağlık bakanlığımızın son yıllarda insanı odağa alan insan odaklı sağlık hizmetleri kapsamında top yekin kişinin bedenen, ruhen ve sosyal açıdan tam iyilik haline kavuşması açısından bir çok programı hayata geçirdi.

Bu kapsamda özellikle toplumun topyekun kesimlerine ulaşma açısından hayatımıza nitelik kazandırması açısından önem arz eden 4207 sayılı yasanın hayata geçmesi, gerçekten toplu yaşam yerlerinde kendi yaşam alanlarımızda daha nezih ortamların oluşmasına vesile oldu. 4207 sayılı yasanın tütün ve tütün ürünlerinin kapalı mekanlarda kullanımının yasaklanmasıyla birlikte insanlarımız sigaranın, tütün ürünlerinin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini bir daha gördü."

Dr. Taş, şöyle devam etti:

"Bir çok iletişim araçlarıyla bu mesajlar etkili bir şekilde toplumun tabanına yayıldı, elde edilen veriler, geri bildirimler bu yasanın etkinliğini gün geçtikçe arttırıyor. Kendi yaşamımıza dokunma adına, kendi yaşamamızı kaliteli ve nitelikli kılma adına kişisel olarak kendi iradesini zorlayarak bir karar alması ve hayatında bir dönüm noktası oluşturması, bu ürünlerin kullanımına son vermesi hem kendi yaşamına, hemde birlikte yaşadığı insanların sağlığına verdiği değerin bir kanıtı olsa gerek. Bu yüzden biz bunu önemsiyoruz. Özellikle sağlık çalışanlarımızın her alanda buna öncülük yapmasını bekliyoruz. Çünkü kişilerin yaşamlarını nitelikli kılma adına bir görevdir, bir sorumluluktur. Bizler bu sorumluluk ve bilinç içerisinde hareket ediyoruz."

Dr. Taş, hayatından sigarayı çıkartmış olan herkesi tebrik etti ve sigarayı bırakmak isteyenlere de gereken yapılacağını dile getirdi.

Dr. Emine Dilek Çağ ise, yaptığı konuşmasında, katılımcalara sigaranın zararları konusunda ayrıntılı bilgiler verdi.

Dr. Çağ, dünyada her 3 saniyede bir kişinin sigara nedeniyle öldüğüne işaret ederek, şu bilgileri verdi:

"Akciğer kanserlerinin yüzde 90'ı, kronik bronşitin yüzde 75'i, kalp hastalıklarının yüzde 25'i sigaradan kaynaklanmaktadır. Akciğer kanserine yakalanma riski hiç içmeyenlere göre yüzde 3, günde bir paket içenlerde yüzde 61'lere bir iki paket içenlerde ise bu rakam yüzde 200'lere ulaşmaktadır. Ülkemizde tütün kontrol çalışmaları kısa sürede sonuç vermiştir. 2008 yılından bu yana 2 Milyon 200 bin kişi sigarayı bırakmış, yasak olmamasına rağmen evlerde sigara içiminde yüzde 35 oranında bir azalma meydana gelmiştir.

Kapalı alanlarda dumansız hava uygulaması sayesinde son 15 yılın en az sigara satışı gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda kontrol kurulu tarafından 1,5 milyona yakın denetim gerçekleştirilmiş, 2010 yılında 2008 yılına oranla 724 milyon paket sigara daha az tüketildiği tespit edilmiştir. Sigara satışlarında yüzde 15 oranında bir azalma saptanmıştır. Sigaraya bağlı hastalık oranlarında azalmalar görülmüştür. Türkiye geneli 100 milyon liralık ilaç tasarrufu sağlanmıştır."

Hemşire Gündem Yakan da, sigarının zararları, sigarının yol açtığı hastalıklar, sigaranın ekonomik kayıpları ve sigarayı bırakma yöntemlerine ilişkin slayt sunumu yaptı.

Program sonunda İl Sağlık Müdürü Mehmet Emin Taş tarafından sigarayı bırakan sağlık personeline teşekkür belgesi verildi.

- ADIYAMAN

Kaynak: AA / Yerel

İl Sağlık Müdürlüğü Mehmet Emin Taş Adıyaman Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

36 bin sözleşmeli sağlık personeli ataması ne zaman yapılacak, branşları ne? Uyku apnesi ehliyet alamıyor mu? Uyku apnesi nedir? Türk Telekom Sil Süpür nerede, uygulamanın neresinde? Emrah Büke kimdir? Şehit Polis Emrah Büke kaç yaşında, nereli, memleketi neresi? Emrah Büke cenaze namazı ne zaman kılınacak? Dostlara, arkadaşlara Cuma mesajları 2024! Cuma mesajı olarak gönderilebilecek anlamlı, kısa ve en güzel cuma mesajı! Vietnam yosun kurbağasının boyu ne kadardır? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! Ken Edwards 1 dakika içinde kaç hamam böceği yemiştir? Survivor Bil Bakalım soru cevaplar 26 Nisan 2024 Cuma! 26 Nisan 2024 On Numara çekiliş sonuçları açıklandı mı? On Numara sonuçları saat kaçta? On Numara CANLI izle! Bugün kazanan numaralar neler? 26 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 26 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 26 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 26 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 26 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 26 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! Son Depremler! Bugün İstanbul'da deprem mi oldu? 26 Nisan AFAD ve Kandilli deprem listesi! 26 Nisan Ankara'da, İzmir'de deprem mi oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title