Haberler

9 Mayıs Avrupa Günü Sinop'ta Kutlanıyor

Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu Müsteşarı Erwan Marteil, kültürel mirasın korunması için Tarihi Sinop Hapishanesi'nin İnsan Hakları Müzesi ve Kültür Merkezi olarak restore edileceğini belirtti.

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Müsteşarı Erwan Marteil, kültürel mirasın korunması için Tarihi Sinop Hapishanesi'nin İnsan Hakları Müzesi ve Kültür Merkezi olarak restore edileceğini belirterek, "Bu projenin toplam bütçesi yaklaşık 10 milyon Avro'dur" dedi.

Avrupa Günü kutlamaları kapsamında Sinop'ta "AB-Türkiye Ortak Kültür Mirası" konulu panel düzenlendi.

Marteil, panelin açılışında, AB'nin "Kültürel Miras" adına Türkiye'de gerçekleştirdiği projelerden bahsederek, kültürel farklılıkların Avrupa ruhunu zenginleştireceğini söyledi.

Lizbon Antlaşması'nda, "Zengin kültürel ve dilsel çeşitliliğe saygı gösterilecek ve Avrupa'nın kültürel mirasının korunup geliştirilmesi sağlanacaktır" denildiğine işaret eden Marteil, şunları kaydetti:

"İşte bu nedenle, bu mirasın gelecek kuşaklara da ilham vermesini sağlamaya çalışıyoruz. Kültürel mirasın gözetilmesi, korunması ve restorasyonu birincil olarak ulusal bir sorumluluktur. Türkiye'de bölgesel kalkınmanın bir parçası olarak restorasyon çalışmalarına ve miras konulu araştırmalara fon sağladık. Miras sadece geçmişimizden ibaret değildir, geleceğimize nasıl yön verdiğimizle de ilgilidir. Kültürel mirasımıza saygı gösterilmesi ve korunmasını sağlamak, kültürel mirasa değer veren insanlar olarak hepimizin gelecek nesillere karşı sorumluluğudur.

Bu çalışmalar kapsamında Sinop'ta AB ve Türkiye'den 120 öğrenciye kültürel miras eğitimi verilecek ve örnek bir alan yönetim planı hazırlanacaktır. Sinop'ta Tarihi Sinop Hapishanesi'nin İnsan Hakları Müzesi ve Kültür Merkezi olarak restore edileceği bir pilot restorasyon çalışması da yapılacaktır. Bu projenin toplam bütçesi yaşlaşık 10 milyon Avro'dur. Avrupa Günü'nde coşkumuzu ve ortak geleceğe yönelik umutlarımızı paylaşmak üzere buraya, uzun mesafelerden gelen herkese teşekkür ederim. "

AB Genel Sekreter yardımcısı Burak Erdenir de Sinop'un Kültürel Miras çalışmaları için oldukça verimli bir yer olduğunu belirterek, "Burası Diyojen'in memleketi, Diyojen hürriyet arayışına burada başlıyor. Dolayısıyla AB kültürel köklerini ararken, Anadolu'ya gelmek zorunda kalıyor. En eski kiliseler ülkemizde bulunuyor, bazı yabancı ziyaretçiler bu kiliseleri görünce gerçekten şaşırıyor. AB'yi gelecek ile tanımlasak da geçmişle tanımlasak da Türkiye önemli bir zemin" dedi.

Panele konuk olarak katılan gazeteci yazar Prof. Dr. Mehmet Altan da ulus devlet yapısından, küresel kültürlü devlet yapısına geçmenin önemli olduğunu söyledi.

AB'nin bu küreselleşme sürecinde Türkiye'ye yardımcı olduğunu ifade eden Altan, "Milliyetçiliğin bittiği yerde insan odaklı bir yönetim tarzı ortaya çıkar. İnsan odaklı yeni bir çağ anlayışına sahip olmak gerekir. Bu açıdan, AB siyasal değil toplumsal bir dönüşüm projesidir. Bir başka değinecek nokta ise AB ile Avrupa'yı aynı zannediyoruz. AB bir komisyondur. AB Avrupa'yı ulus ötesi bir çağa taşımak için kurulmuş bir icra organıdır" diye konuştu.

Serhad Akçan'ın yönettiği panelde, Avrupa Kültürel Miras Ödülleri Jüri Başkanı Philip Georgegan, İstanbul Sakıp Sabancı Müzesi Müdürü Prof. Dr. Nazan Ölçer ve Avusturya Arkeoloji Enstitüsü Başkanı Doç. Dr. Sabine Ladstatter,

"AB-Türkiye Ortak Kültür Mirası" ilgili sunumlar yaptı.

Paneli Sinop Valisi Ahmet Cengiz, Belediye Başkanı Baki Ergül, İl Kültür Turizm Müdürü Hikmet Tosun ve ilgililer izledi.

- SİNOP

Kaynak: AA / Yerel

Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title