Haberler

9. Cumhurbaşkanı Demirel Sdü'de Öğrencilere Konferans Verdi

Süleyman Demirel Üniversitesi (Sdü) 2006-2007 Eğitim Öğretim Yılı Mezuniyet Törenine Katılmak İçin Isparta'ya Gelen 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, Sdü'de Öğrencilere Konferans Verdi.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) 2006-2007 eğitim öğretim yılı mezuniyet törenine katılmak için Isparta'ya gelen 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, SDÜ'de öğrencilere konferans verdi.

SDÜ'deki konferansta öğrencilere nasihat veren Demirel, "Bugün diploma vermek, eğitim vermek değildir. Ondan önemlisi beceri, bilgi vereceksiniz. Bu diplomayı alan kişi, bir şey üreterek bu kapıdan çıkmalı. O zaman diplomalı işsizlerin yerini diplomalı girişimciler alacak" dedi. Türkiye'nin istihdam projelerine dört elle sarılması gerektiğini belirten Demirel, "Üniversitelerimizi halka birlikte araştırma ve geliştirme üniteleri haline getirmek gerekir. Üniversiteler daha çok halkla kaynaşmalıdır.

Isparta'da SDÜ yoluna devam edecektir. 15 yıl sonra bize gurur veren bu haliyle bizleri daha mutlu edecektir" diye konuştu.

"Benim ülkem gelişmenin, çağdaşlaşmanın en az 3 asır gerisinde kalmıştır" diye devam eden Demirel, "Bunu kapatmak gerekiyor. Böyle bir Türkiye'den çağdaş Türkiye hedefi koymak bile yürek isterdi. Kahramanın hem dehası hem yüreği böyle bir Türkiye çıkaracaktı. O, 'çağı yakalayın' diyordu. Geçen 83 sene zarfında yapılan mücadele budur. Türkiye Cumhuriyeti'nde bir dönüşüm, bir devrim olduğu tarihlere geçilmiştir. Bir düşünün nüfusunun yüzde 87'si tarımla uğraşır, 12 milyonluk bir Türkiye'den 80 yılda 68

milyon okur-yazarı, 15 milyon öğrencisi, 650 bin öğretmeni bulunan bir Türkiye ortaya çıktı. Türkiye cahillikten kurtulmuştur. Bugün 70 milyonluk nüfusta 20 milyonu hala tarımla uğraşıyor. 35 bin köyün bugün hepsinde elektrik var, 17 bin 500 evde TV var. Bugün gemi, otomobil yapan sanayileşmiş Türkiye haline gelmişsiniz. Bugün 1 saatte üniversiteye geldik. Bu bizleri çok mutlu etmiştir. Türkiye Cumhuriyeti demokratik, laik, sosyal, hukuk devletidir. Eksiklikleri vardır. Ama halkının çoğunluğu Müslüman olan

55 ülkede demokrasiyi, çağdaşlığı, Müslümanlık'ı bağdaştırmış bir ülkedir Türkiye. Türkiye gittiği yerden geri dönmez. Çünkü yoluna devam edecektir" ifadelerini kullandı.

Dünyayla beraber yaşamayı becerebilmek gerektiğine vurgu yapan Demirel, "Bugün kapalı bir devlet yoktur. Devleti kapatamayız dünyaya. Dayanışmayla bağımsızlığı karıştırmamak lazım. Dünyada şartlar değişti. Nüfus arttı. Bu insanlar ne yiyecek, ne içecek, hangi havayı soluyacak? Hayata teşkil eden su hava enerji gibi unsurların bitmeyeceği sanıldı. Fakat 20. yüzyılın son çeyreğinde sanayi ülkelerinin hayat standartlarını yükseltmek için enerjileri fazla kullandı. Dünya, artan nüfusun kaynaklar üzerindeki

baskısından dolayı yaşanmaz hale gelmektedir. Bu bizleri mutlaka alakadar eder. Ülkemizin çeşitli yerlerinde görülen kuraklık, su sıkıntısı kendini göstermiştir. Eğer karbondioksit oranı kontrol edilmezse, iklim düzeninin bozulacağı ve kuraklığı, susuzluğu getireceği biliniyor. 'Dünya sanayileşmeye devam edelim' diyor ama 'bu enerjiyle devam edemeyiz' dediler. Kömür, petrol ve gaz yerine yeni kaynaklar ve yeni sanayileşme politikaları üretiliyor. Böyle bir dünyada başkalarıyla işbirliği yapmadan kendi

rahatımızı korumakta güçlük çekeriz. Çağı iyi anlamamız lazım. Buraya kadar getirdiğimiz Türkiye'yi daha ileriye götürme, bugünü daha iyi anlamamıza bağlı" diye konuştu.

Türkiye'nin yerinin, yönünün, hedefinin doğru olduğunu kaydeden Süleyman Demirel, "Yön çağdaşlık, hedef daha büyük Türkiye'dir. Bunların hepsi kendimize güvenmemizi gerektiriyor. En büyük hazinemiz insanımızın beraberliği. Cumhuriyetle demokrasi birbirinden ayrılamaz. Cumhuriyet, Büyük Atatürk'ün kurduğu çağdaş bir cumhuriyettir. Bu cumhuriyetin ayakta durması için din ve devleti ayırmış ve devlet olarak inançlara eşit yaklaşımı ortaya koymuşsunuz. Bu Türkiye'de sükuneti sağlamıştır. Bunun adına laiklik

derler. Müslümanlar'ın 55 ülke içinde dinin icaplarını en iyi yerine getirildiği ülke benim ülkemdir. O halde lüzumsuz tartışmalarla kendimiz kamplara bölünmeyelim. Türkiye asla iki milletli olamaz. İki dilli de olmaz. Bu ülkenin insanları bin senedir birarada yaşıyor. Bu ülkenin tüm insanlarına sesleniyorum, gelin Türkiye Cumhuriyeti'ne hep birlikte sahip çıkalım. Bu devletin huzuru; devlet, millet, vatan, bayrak ve dil tek buna bağlıdır" dedi.

Konuşmaların ardından Demirel'in de içinde bulunduğu heyet, Atatürk Stadyumu'ndaki mezuniyet törenine geçti. Törenin ardından, mezun olan 5 bin öğrenci keplerini havaya attı.

(OK-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

Sivas Belediyesi hangi parti? Sivas Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Meteoroloji'den toz taşınımı ve fırtına uyarısı! 24 Nisan yağmur var mı, hava nasıl olacak? 21 Nisan hangi burç? 21 Nisan'da doğanlar hangi burç oluyor? 21 Nisan tarihi hangi burç olur? 24 Nisan Çarşamba 2024 Günlük Burç Yorumları! AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 24 Nisan burç yorumları nedir? AKREP DOLUNAYI ne zaman? Akrep Dolunayı etkileri neler? Burçlara etkileri neler olacak? BURÇ YORUMLARI! 1 Mayıs'ta Taksim Meydanı kapalı mı, neden kapalı? Taksim Meydanı'nda 1 Mayıs kutlamaları yasak mı? Samsun Belediyesi hangi parti? Samsun Belediye başkanı hangi partiden seçilmiştir? Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Özgür Özel ne zaman görüşecekler? Buket Dereoğlu kimdir? Aramızda Kalmasın konuğu Buket Dereoğlu kaç yaşında, nereli? Buket Dereoğlu biyografisi! Sandık Kokusu kadrosuna hangi isim katıldı? Kadroya dahil olan isim kim? Hande Sarıoğlu ve Yağmur Çevik canlı yayında neden kavga etti? Kavganın sebebi ne? Borsa bugün kapalı mı? 24 Nisan Çarşamba bugün borsa açık mı, saat kaçta açılacak? Semih Kılıçsoy, Fenerbahçe derbisinde oynayacak mı? Semih'in sakatlığı bitti mi? Elif Aslı Yıldız Tunaoğlu'nun yüksek lisansı sahte çıktı! Elif Aslı Yıldız istifa etti mi? Yüksek lisansı sahte mi çıktı? Erinç Sağkan kimdir? Halk Tv konuğu Erinç Sağkan kaç yaşında, nereli? Erinç Sağkan biyografisi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title