Haberler

86. İzmir Enternasyonal Fuarı Açılış Töreni

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Faruk Özlü, "İzmir fuarı boyunca yapacağımız görüşmelerle birlikte, partner ülke Rusya ile aramızdaki ticaret hacminin daha da artacağına inanıyorum. Biliyorsunuz, Türkiye ve Rusya arasındaki ticaret hacminin hedefi 100 milyar dolardır. Bugün bu seviyenin çok gerisindeyiz ancak önümüzdeki dönemde önce bunu 50 milyar dolar seviyesine bilahare 100 milyar dolar seviyesine çıkartacağız." dedi.

Bu yıl 86'ıncısı düzenlenen İzmir Enternasyonal Fuarı (İEF) için Kültürpark Fuar Alanı'ndaki İsmet İnönü Kültür Merkezi'nde açılış töreni düzenlendi.

Törende konuşan Bakan Özlü, katılımcılara AK Parti İzmir Milletvekili Başbakan Binali Yıldırım'ın selamını ileterek, fuarın açılışında yer almaktan mutluluk duyduğunu belirtti.

Fuara 26 ülkeden üst düzey katılımcının iştirak ettiğini aktaran Özlü, Rusya Federasyonu'nun bu yıl "partner ülke" olarak iştirak etmesinden de büyük onur duyduğunu söyledi.

"İzmir, Türkiye ekonomisinin itici güçlerinden birisi"

Özlü, İzmir'in Türk ekonomisinin fark yaratan şehirlerinden biri olduğunu vurgulayarak, şöyle devam etti:

"Ege Bölgesi ihracatının yüzde 60'ı İzmir'den yapılmaktadır. 2002 yılında 2 bin 973 olan İzmir'in ihracatçı sayısı, bugün 5 bine yaklaşmıştır. İzmir, toplam sanayi üretimimizin yüzde 10'unu karşılamaktadır. Bugün İzmir, Türkiye ekonomisinin itici güçlerinden birisi, nüfus açısından üçüncü, ticari açıdan Türkiye'nin ikinci büyük şehridir. İzmir sahip olduğu bu değerlerle ve potansiyeliyle, sadece Türkiye için değil, Akdeniz için de son derece cazip bir iş ve yatırım merkezidir. Hükumet olarak İzmir'in bu potansiyelini daha da artıracak, bu güzel şehri daha da ileriye taşıyacak projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz."

İzmir, İstanbul ve Ankara'yı birbirine bağlayacak olan otoyol ve hızlı tren projelerine değinen Bakan Özlü, İzmir'in tarih boyunca kültür, medeniyet ve ticaretin kesiştiği şehir olduğunun altını çizdi.

"Rusya ile aramızdaki ticaret hacmi daha da artacak"

Faruk Özlü, fuarda bir çok ülkeden firma ve ürünün yer aldığını dile getirerek, fuara sonraki yıllarda daha fazla firma ve ülkenin katılmasını hedeflediklerini anlattı.

"İzmir fuarı boyunca yapacağımız görüşmelerle birlikte, partner ülke Rusya ile aramızdaki ticaret hacminin daha da artacağına inanıyorum." diyen Özlü, şunları kaydetti:

"Biliyorsunuz, Türkiye ve Rusya arasındaki ticaret hacminin hedefi 100 milyar dolardır. Bugün bu seviyenin çok gerisindeyiz ancak önümüzdeki dönemde önce bunu 50 milyar dolar seviyesine bilahare 100 milyar dolar seviyesine çıkartacağız. Çünkü enerji ve inovasyon; dünyanın geleceğinin iki önemli anahtar kavramı olarak karşımızda durmaktadır. Bizler hükümet ve bakanlık olarak Ar-Ge, inovasyon ve tasarım odaklı bir büyümenin vazgeçilmez olduğunu biliyoruz. Bilgi ekonomisine geçiş çıkardığımız bütün kanunlarda, teşviklerde, desteklerde ve hazırladığımız tüm projelerde, bu anlayışımızın bariz izlerini görebilirsiniz. Diğer yandan Türkiye, enerji alanında büyümekte ve küresel bir aktör olma yolunda hızla ilerlemektedir. Son 10 yıl içinde, dünyada doğalgaz talebinin Çin'den sonra en fazla arttığı ikinci ülke Türkiye'dir. Ülkemiz, doğalgaz ihtiyacının yarından fazlasını, bugün İzmir'de konuk ettiğimiz Rusya'dan tedarik etmektedir. Türkiye ve Rusya enerji alanında doğal partnerdir. İki ülke arasındaki enerji iş birliği, hem coğrafyamız hem de Avrupa açısından son derece önemlidir. Bu işbirliği, çok büyük projelerle ve yatırımlarla devam edecek."

Bakan Özlü, Türkiye'nin, bulunduğu coğrafyadaki tüm olumsuzluklara rağmen, her alanda yükselen ve dikkat çeken bir ülke olduğunu vurguladı.

Türk iş dünyası ve Türk firmalarının dışa açık, girişimci, yenilikçi ve üretim odaklı olduğunu anlatan Özlü, Türkiye'nin sanayi, teknoloji ve bilimin merkezi olmaya kararlı olduğunu söyledi.

Özlü, bir sonraki yıl gerçekleştirilecek olan fuarın temasının teknoloji olmasını isteyerek, bakanlığının bu konuda gerekli destekleri vereceğini ifade etti.

İzmir Fuarı'nın herkes i·çi·n yeni· kapılar açmasını, yeni· kısmetler ve bereket getirmesini dileyen Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Özlü, fuarda emeği geçen herkese teşekkür etti.

Kaynak: AA / Ekonomi

Faruk Özlü Kültürpark Türkiye İzmir Ekonomi Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title