Haberler

800 Yıllık Medresede Kültür ve Sanat Eğitimi

Selçuklu Sultanı I. Alaaddin Keykubad'ın eşi Hunat Hatun'un ismini taşıyan külliyedeki 800 yıllık medrese, kültür ve sanat eğitiminde hizmet vermeye başladı Büyükşehir Belediyesince restore edilen medresenin içindeki 21 tarihi odada hüsnü hat, ebru, ney, çini, ahşap işleme, halı dokumacılığı, cam işleme gibi sanatların eğitimi veriliyor.

SERCAN KÜÇÜKŞAHİN - Selçuklu Sultanı I. Alaaddin Keykubat'ın eşinin ismini taşıyan 800 yıllık Hunat Hatun Külliyesi'ndeki medresede, Büyükşehir Belediyesince restore edilen yeni haliyle hüsnü hat, ebru, ney, çini, ahşap işleme, halı dokumacılığı, cam işleme gibi sanatların eğitimi veriliyor.

Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Mustafa Yalçın, AA muhabirine, kent meydanındaki ihtişamlı tarihi yapının I. Alaaddin Keykubat'ın eşi Hunat Hatun adıyla bilinen Mahperi Hatun tarafından 1238 yılında yaptırıldığı söyledi.

Tarihi eserin cami, hamam, türbe ve medreseden oluştuğunu anlatan Yalçın, medresenin Selçuklu dönemindeki önemli 16 eğitim kurumundan biri olduğunu, Selçuklu devletinden sonra Osmanlı döneminde de hizmet verdiğini belirtti.

Cumhuriyetin ilk yıllarında medresenin etnografya müzesi olarak kullanıldığını belirten Yalçın, "Burası uzun yıllar hediyelik eşya çarşısı olarak kullanıldı. Bir dönem de vakıfların ve derneklerin kermesleri bu çatı altında yapıldı. Son olarak da Büyükşehir Belediyesi tarafından eserin Vakıflar Genel Müdürlüğünden tahsisi istendi. Yaptığımız yoğun çalışmalar sonucunda Hunat Hatun Medresesi, kültür ve sanat merkezi oldu" diye konuştu.

Bugün 800 yıllık medreseyi sanatseverlerin verimli kullandığını vurgulayan Yalçın, şöyle devam etti:

"Medresede 21 oda var. Her bir oda, kültür faaliyetinde kullanılıyor. Hüsnü hat, hat, ebru, ney, çini, mozaik, ahşap işleme, halı dokumacılığı, cam sanatları yapılıyor. Dini ve milli oturmalara, derslere ev sahipliği yapıyor. Konferans salonu var. Bu salonda Saltuk Nağme okumaları, sinema yorumlama günleri yapılıyor. Eyvan bölümünde fotoğraf ve ebru sergisi açılıyor. Orta bölümde ise aynı anda yüz kişinin oturabileceği kır kahvemiz yer alıyor. Bu tarihi mekan her gün dolup, taşıyor. Adeta şehrin nabzının tutulduğu mekanlardan biri. Medresede sanat eğitimleri verilmesi için bu mekanları sanatçılarımıza ücretsiz tahsis ettik. Yine ücretsiz eğitim almak isteyen vatandaşlarımıza kurs veriyorlar." - Kayseri

Kaynak: AA / Yerel

Alaaddin Keykubat Hunat Hatun Selçuklu Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Amasya'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Amasya'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Yozgat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Yozgat'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Muğla'da deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Muğla'da deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Sivas'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Sivas'ta deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Tokat'ta deprem mi oldu? SON DAKİKA! 18 Nisan bugün Tokat'ta (Sulusaray) deprem mi oldu? AFAD ve Kandilli deprem listesi! Şampiyonlar Ligi finali ne zaman, nerede oynanacak? 18 Nisan 2024'te Konya'da Elektrik Kesintisi 18 Nisan 2024 Konya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Konya'da elektrik ne zaman gelecek? 18 Nisan İstanbul elektrik kesintisi! ELEKTRİKLER NE ZAMAN GELECEK? İstanbul'da elektrik kesintisi! 18 Nisan 2024 Antalya elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Antalya'da elektrikler ne zaman gelecek? 18 Nisan Gaziantep elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Gaziantep'te elektrikler ne zaman gelecek? Gaziantep'te elektrik kesintisi! 18 Nisan Manisa elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Manisa'da elektrik ne zaman gelecek? Manisa'da elektrik kesintisi! 18 Nisan İzmir GEDİZ elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Bugün İzmir'de elektrik ne zaman gelecek? İzmir'de elektrik kesintisi! 18 Nisan Ankara elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER! Ankara'da elektrikler ne zaman gelecek? Ankara'da elektrik kesintisi! 18 Nisan Adana elektrik kesintisi! GÜNCEL KESİNTİLER Adana'da elektrikler ne zaman gelecek? Adana'da elektrik kesintisi! Yaman elendi mi? Survivor Yaman elendi mi?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title