Haberler

8 Mart Dünya Kadınlar Günü

AK Parti Erzurum Milletvekili Mustafa Ilıcalı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle mesaj yayımladı.

Ilıcalı, mesajında, Türkiye'de Dünya Kadınlar Gününün 8 Mart 1921 yılında kutlanmaya başlandığını anımsattı.

Türkiye'nin, kadınların sahip olduğu sosyal ve siyasi haklarla çok eski tarihlerden itibaren birçok millete öncülük edildiğini bildiren Ilıcalı, "Türkiye'de Dünya Kadınlar Günü 8 Mart 1921 yılından itibaren kutlanmaya başlanmıştır. 'Cennet annelerin ayakları altındadır' ifadesini benimseyen bir ümmet olarak, kadınlara, kendini medeniyet timsali olarak gören birçok ülkeden çok daha önce seçme ve seçilme hakkı veren bir ecdadın torunları olmaktan gurur duyuyoruz." ifadesini kullandı.

Ilıcalı, 8 Mart 1857 tarihinin insan ve kadın hakları adına kara bir leke olarak tarihte yerini aldığını hatırlatarak, açıklamasına şöyle devam etti:

"Bir tekstil fabrikasında daha insancıl şartlarda yaşama taleplerini dile getirmek amacıyla greve giden 40 bin dokuma işçisi zorbalığa uğramış, arkasından da çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda 129 kadın işçi can vermiştir. Yaşanan bu vahim olaydan sonra Dünya Kadınlar Günü ya da Dünya Emekçi Kadınlar Günü her yıl 8 Mart'ta kutlanan, kadınların sosyal ve siyasi haklarının bilinci konusunda farkındalık oluşturan ve Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanmış uluslararası bir gün olarak kabul görmüştür."

Ilıcalı, "Bu bilinçle Afrin'de kahramanca mücadele eden kadın askerlerimiz nezdinde, ülkemizin dört bir yanında öğretmen, doktor, polis, asker olarak görev yapan ve ülkesi için her alanda canla başla mücadele eden kadınlarımıza minnetlerimi sunuyor ve bütün kadınlarımızın 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nü kutluyorum." ifadelerini kullandı.

Kaynak: AA / Güncel

Mustafa Ilıcalı Ak Parti Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title