Haberler

700 Yıllık Cumalıkızık Yeniden ´Köy´ Oluyor

Bursa'da 700 yıllık tarihi Osmanlı Köyü olarak bilinen merkez Yıldırım İlçe Belediyesi'ne bağlı Cumalıkızık Mahallesi yeniden köy statüsüne geçiyor. Kanal D'de yayınlanan 'Kınalı Kar' adlı dizinin çekimlerinin yapıldığı 700 yıllık tarihi Osmanlı Köyü 1989 yılında mahalle statüsünü kavuşturuldu. UNESCO'nun korunacak 'Kültürel Miras Listesi'ne girmeye aday olan 185 hane 730 nüfuslu Cumalıkızık, iki ay önce yapılan referandum ile yeniden köy statüsüne geçmek için talepte bulundu.

Köy olmayı talep eden Cumalıkızık Mahallesi'nde incelemelerde bulunan İl Genel Meclisi Başkanı Nurettin Avcı ve İl Özel İdaresi Komisyonu köy halkının görüşlerini aldı.Nurettin Avcı, mahallelinin talebi üzerine incelemeleri başlattıklarını belirterek, "Hedefimiz bu konuda ne düşündüklerini sormak. Mahalleli ne derse o olacak. Mahalli de böyle istiyor. İl Özel İdaresi'nin Ocak ayı toplantısının ardından köy olarak buraya gezebiliriz. Burada bir tarihi restorasyon çalışması var. Mahalle olmasına rağmen bizimde desteğimiz var. Buraya 1.8 milyon TL para aktardık. Ödeneğin tamamını kullanmadık. Çalışmalar havanın ısınmasıyla yeniden başlayacak. Cumalıkızık köy olduktan sonra da belediye destek olmaya devam edecek. Ama köy statüsüne ulaşınca köyün kendi bütçesi olacak. Kendi sorunlarını daha çabuk çözecekler" dedi.

Cumalıkızık Mahalle Muhtarı Ahmet Kuş, ahududusu ile ünlü Cumalıkızık'ın her yanının bahçelik ve tarım arazisi olduğunu kaydederek, "İki ay önce yaptığımız referandumda vatandaşımızın yüzde 99'u Köy olmak için 'evet' dedi. Bütçesi, yetkisi olmayan bir mahalle muhtarlığı olarak çiftçinin yararlandığı bir çok destekten yararlanamıyorduk. Kestanenin yeniden canlanması için gerçekleştirilen projede dahi yer alamıyoruz. Artık Tarım İl Müdürlüğü'nün Kırsal Kalkınma Projelerinden de yararlanacağız" diye konuştu.

Meyve bahçeleri ve el işi ürünleri satarak kazanç sağlayan Cumalıkızık Mahallesi sakinlerinden Sultan Uçak, köy olduktan sonra bahçelerini yeniden canlandıracaklarını söyledi. Nihat Ceylan ise, mahalle halkı olarak yeniden köy olmak istediklerini ve tarım alanlarını destek almaya başlayacaklarını kaydetti. Bu arada, Bursa Valiliği, Yıldırım Belediyesi, İl Özel İdaresi ve Mimarlar Odası Bursa Şubesi tarafından '3'ncü Bin Yılda Yaşayan Osmanlı Köyü- Cumalıkızık Projesi' ile 2010 yılındaki restorasyon çalışmalarıyla 169 yapının onarımı ve 91 yapının dış cephe sağlamlaştırma çalışmaları tamamlandı.

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Yerel

Yerel Haberler

Bakmadan Geçme

Akaryakıt Fiyatları (GÜNCEL): 16-17 Nisan benzine ve motorine indirim veya zam var mı? Güncel akaryakıt fiyatları! 16-17 Nisan hava bugün ve yarın nasıl olacak? HAVA DURUMU! İstanbul'da yarın hava nasıl olacak, yağış var mı? Beypazarı Maden Suyu yasaklandı mı? Maden suyu sağlığa zararlı mı? Yabani 31. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 31 Nisan Yabani yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kabine toplantısında alınan kararlar! 16 Nisan Kabine Toplantısı sonucu nedir, hangi karar alındı? Kabine Toplantısı bitti mi? SON DAKİKA! Kabine Toplantısı ne oldu, devam ediyor mu? Bahar 10. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Bahar yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? KOSKİ Konya su kesintisi: Konya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Konya su kesintisi listesi! Ben Bu Cihana Sığmazam 65. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Ben Bu Cihana Sığmazam yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Mehmed: Fetihler Sultanı 8. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 16 Nisan Mehmed: Fetihler Sultanı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? BUSKİ Bursa su kesintisi: Bursa'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Bursa su kesintisi listesi! Survivor dokunulmazlık oyununu kim kazandı? 16 Nisan Salı 2024? ASAT Antalya su kesintisi: Antalya'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 Antalya su kesintisi listesi! Survivor kim kazandı? 16 Nisan Salı Mavi Takım mı kazandı, Kırmızı Takım mı kazandı? İSKİ İstanbul su kesintisi: İstanbul'da sular ne zaman gelecek? 16-17 Nisan 2024 İstanbul su kesintisi listesi!
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title