Haberler

7. Uluslararası Eskişehir Karikatür Festivali Başlıyor

Güncelleme:

Muhteşem bir programla 7 Kasım günü başlayacak olan festival açılışına tüm Eskişehir halkı davetlidir.

38 Ülke, 137 Karikatürist, 444 Eser

Aktiffelsefe Yeni Yüksektepe Kültür Derneği, kültürler arası kaynaşmayı sağlayan karikatür sanatına katkıda bulunmak amacıyla düzenli olarak uluslararası düzeyde Karikatür Festivali gerçekleştirmektedir. Bugüne kadar Aktiffelsefe tarafından 6 kez büyük başarıyla gerçekleştirilen Uluslararası İstanbul Karikatür Festivali bu yıldan itibaren Eskişehir'e taşındı ve 7.'si bu yıl Eskişehir'de düzenleniyor. Eskişehir'in kültür başkenti olması, daha önceki yıllarda gerçekleşen festival sergilerinin Eskişehir'de büyük ilgi görmesi, Eskişehir'de karikatür sanatıyla ilgili çalışmaların yapılıyor olması ve bu şehirde bir Karikatür Müzesi'nin olması bu festivalin Eskişehir'e taşınmasını sağlayan etkenler arasında.

Festivalin kısa tarihçesi şu şekildedir:

Uluslararası İstanbul Karikatür Festivali'nin 1.'si karma bir sergi olup, 9 ülkeden 12 karikatüristin 36 eseriyle gerçekleşmiştir. 2. festival Doğu - Batı konulu olup, 20 ülkeden 59 karikatüristin 143 eserinden oluşmuştur. Su ve Yaşam konulu 3. Uluslararası Karikatür Festivali'ne 34 ülkeden 102 sanatçı, 297 eseriyle katılım sağlamıştır. Küresel Isınma konulu 4. Uluslararası Karikatür Festivali Sergisi'ne 30 ülkeden 118 karikatürist, 281 eseri ile katılmıştır. Kültürlerarası Hoşgörü konulu 5. Uluslararası Karikatür Festivali Sergisi'ne 35 ülkeden 75 karikatürist, 298 eseri ile katılmıştır. Enerji konulu 6. Uluslararası Karikatür Festivali Sergisi'ne 41 ülkeden 121 karikatürist, 299 eseriyle katılmıştır.

2012 yılında Eskişehir'de 7.'si düzenlenen Uluslararası Eskişehir Karikatür Festivali'nin bu yılki konusu: 'Felsefe'. Bilgelik aşkı anlamına gelen 'philo sophia' kelimesinden türeyen felsefe, bu yıl karikatüristlere ilham verecek konu olarak seçildi. Dillerin farklılığını aşan evrensel karikatür sanatına gönül verenler, bilgelik aşkı anlamına gelen felsefe için kalemlerini harekete geçirdiler ve 38 farklı ülkeden, 137 karikatürist, toplamda 444 eserle festivale katıldı.

Hem yurt içinden hem de yurt dışından pek çok karikatüristin yoğun ilgi gösterdiği festival, 7 - 30 Kasım 2012 tarihleri arasında gerçekleştirilecektir. Seçilen eserlerin Eğitim Karikatürleri Müzesi'nde 30 Kasım'a kadar sergilenmesinden sonra, "Felsefe" konulu eserler Eskişehir'in farklı noktalarında ve Aktiffelsefe'nin diğer şubelerinde sergilenebilecek.

Anadolu Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi Karikatür Sanatını Araştırma ve Uygulama Merkezi, Eğitim Karikatürleri Müzesi bu festivalde paydaş olarak yer almaktadır. Festival kapsamında gerçekleşecek etkinlikler ve festival programı şu şekildedir:

1)SERGİ: 07 Kasım - 30 Kasım 2012 tarihinde Anadolu Üniversitesi Eğitim Karikatürleri Müzesi'nde, Festival Düzenleme Kurulu'nun seçtiği ''Felsefe'' konulu karikatürler sergilenecektir.

Sergi Açılışı : 7 Kasım 2012 Çarşamba, Saat 17.30

2)KONSER: Müzisyen Serkan Özkan'ın yönetiminde AFMA(Aktiffelsefe Müzik Atölyesi) Müzik Grubu'nun konseri gerçekleşecektir.

Konser : 7 Kasım 2012 Çarşamba 19.00, Anadolu Üniversitesi Kongre Merkezi

3)DANS GÖSTERİSİ: Platon'un ''Mağara Mitosu''nu konu alan bir Modern Dans Gösterisi yapılacaktır.

Dans Gösterisi : 7 Kasım 2012 Çarşamba 19.30, Anadolu Üniversitesi Kongre Merkezi

4)PANEL: Sanat, bilim ve felsefe alanlarında davetlilerin katılımı ile "Felsefe ve Karikatür" konulu bir panel gerçekleştirilecektir.

Panel Katılımcıları

- Tan Oral (Festival Danışmanı/Karikatürist)

- Giannis Geroulias(Yunanistan/Karikatürist)

- İzel Rozental (Karikatürist)

- Oya Uysal (Aktiffelsefe - Yeni Yüksektepe Kültür Derneği

Genel Başkanı)

- Prof. Dr. Bahadır Gülmez (Anadolu Üniversitesi)

- Ezgi Uzgel Özkan (Aktiffelsefe - Yeni Yüksektepe Kültür

Derneği Eskişehir Şubesi Başkanı / Moderatör)

Panel : 7 Kasım 2012 Çarşamba Saat 19:45

Anadolu Üniversitesi Kongre Merkezi

Yıllardır olduğu gibi bu yıl da festivalin danışmanlığını karikatürist, mimar, yazar Tan Oral yapmaktadır. Festivalin logosu da kendisi tarafından çizilmiştir.

Sergi açılışı ile başlayacak olan festival, müzik ve modern dans gösterisi ve birbirinden değerli karikatüristlerin de katılacağı panelle devam edecek. Festival sergimizin açılışına ve panele tüm Eskişehirliler davetlidir.

Kaynak: Bültenler / Güncel

Anadolu Üniversitesi Eskişehir İstanbul Kültür Sanat Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title