Haberler

7 Kişinin Ölümüyle İlgili 23 Yılda Dava Açılmayınca, Aym'ye Başvurdular

Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde 1991 yılında 7 kişinin ölümü, 2 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olay ile ilgili 23 yıldır dava açılmayınca, aileler, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu.

Diyarbakır'ın Kulp ilçesinde 1991 yılında 7 kişinin ölümü, 2 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olay ile ilgili 23 yıldır dava açılmayınca, aileler, Anayasa Mahkemesi'ne (AYM) başvurdu. Avukat Nahit Eren, yaşam hakkı ihlali ve etkin soruşturma yapılmaması nedeniyle AYM'ye başvurduklarını söyledi. Başvuruda, 7 kişinin yakını için ayrıca 1 milyon 550 bin tazminat da talep edildi.

Kulp ilçesinde 24 Aralık 1991 tarihinde çatışmada öldürülen 3 PKK'lının cenazesi sırasında iddiaya göre askerlerin ateş açması sonucu 7 kişinin ölmesi, 2 kişinin yaralanmasıyla sonuçlanan olayın üzerinden 23 yıl geçmesine rağmen dava açılmayınca, dosya Anayasa Mahkemesine taşındı. Aileler adına Anayasa Mahkemesine başvuran Avukat Nahit Eren, başvuru dilekçesinde soruşturma dosyası ile ilgili yapılan hukuki işlemleri kronolojik olarak sıralarken, "7 kişinin ölümü ve 2 kişinin yaralanması ile sonuçlanan olaya istinaden 1991 tarihinde başlatılan hazırlık soruşturması aradan geçen 23 yıla karşın henüz tamamlanmamış ve failler hakkında dava açılmamıştır"dedi. Yaşam hakkının ihlali ve aradan geçen 23 yılda dava açılmaması nedeniyle Anayasa Mahkemesine yapılan başvuruda, hayatını kaybedenlerin yakınları için ayrıca 1 milyon 550 bin lira tazminat istendi.

--------------KUTU--------------

Olay nasıl oldu?

KULP-Bingöl kırsalında öldürülen 3 PKK'lının cenazeleri aileleri tarafından 24 Aralık 1991 tarihinde Kulp ilçesinde defnedilmek istenmiş, ancak güvenlik önlemleri alan askerler cenazeleri ailelerden alıp kendileri gömmek istemişti. Dönemin Diyarbakır Valisi muhalefetine karşı, iddiaya göre dönemin İl Jandarma Komutanı Albay İsmet Yediyıldız'ın ateş emri vermesi sonucu Mehmet Nesip Altın, Neytullah Tekin, Hayrettin Demirtuyi, Felemez Bulut, Ömer Öztürk, Ali Miltaş ve Şahin Tekin olay yerinde ölürken, Mehmet Şah Tektekin ve Şeyhmus Altındağ yaralandı.

Olay ile ilgili soruşturma dosyası, Kulp Cumhuriyet Savcılığı ve dönemin Devlet Güvenlik Mahkemesi arasında gidip gelirken, 2005 yılında Kulp Cumhuriyet Başsavcılığına yapılan bir başvuruyla, söz konusu soruşturma dosyasının kayıp olduğu ortaya çıktı. Başvuruların ardından kaybolan dosya, 2009 yılında yeniden açılmış ve 37 askerin ifadesi alınmıştı. Dönemin Kulp Cumhuriyet Savcısı Faruk Yılmaz tarafından hazırlanan ve yıllar sonra terör tazminatı başvurusu ile ortaya çıkan fezlekede, olay tarihinde Diyarbakır İl Jandarma Alay Komutanı olan Albay İsmet Yediyıldız'ın, İl Valisi'nin hilafına (karşı çıkmasına) rağmen ateş emri verdiği belirtilmişti.

Albay İsmet Yediyılız, Tuğgeneral rütbesiyle emekli olduktan sonra 6 Kasım 1999 tarihinde Trabzon'da trafik kazasında yaşamını yitirdi. Yediyıldız'ın yaşamını yitirdiği kazayı şüpheli bulan Ergenekon savcıları da bu konuda inceleme yaptı. - Diyarbakır

Kaynak: Demirören Haber Ajansı / Güncel

Anayasa Mahkemesi Diyarbakır Kulp Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title