Haberler

7 Haziran Sonrası İlk Araştırma: Erken Seçim Olsa Oy Tercihi Değişir mi

Güncelleme:

Araştırma şirketi IPSOS, seçim sonrası seçmenle görüştü ve pek çok soruya yanıt aradı. En dikkat çeken ise seçmenin erken seçim tercihi oldu.

Her seçimde olduğu gibi 7 Haziran seçimlerinde de sandıklar kapanır kapanmaz IPSOS Araştırma Şirketi seçmenin oy tercihlerini araştırdı. CNN Türk için 81 ilde 18 yaş üzeri 1570 kişiyle görüşülerek hazırlanan bu araştırma "Erdoğan ve bombalamalar seçimi nasıl etkiledi?", "Hangi parti, hangi partiden daha fazla oy çekti?", "Bugün seçim olsa hangi partiye oy verirsiniz?", "Seçmen hangi koalisyonu istiyor?", "Emanet oy en fazla kimde?", "Seçimden sonra oyu için pişman oldu mu?" gibi pek çok sorunun yanıtına ışık tutuyor.

İşte seçim sonrası yapılan ilk ve en kapsamlı araştırmanın dikkat çeken sonuçları:

ERKEN SEÇİM OLSA TERCİHİNİZ DEĞİŞİR Mİ?

Araştırma sonuçlarına göre olası bir erken seçimde oyunu değiştirmeyi düşünenlerin oranı en fazla MHP'de bulunuyor. MHP'ye oy verenlerin yüzde 27'si erken seçimde tercihinin değişeceğini ifade ediyor. Bu oran AK Parti'de yüzde 12, CHP'de yüzde 11.

KOALİSYON MU ERKEN SEÇİM Mİ?

Koalisyon hükümetine en yüksek destek HDP ve CHP seçmeninde var. Erken seçim isteyenlerin oranı ise yüzde 53 ile en fazla MHP'de bulunuyor.

SEÇMEN KARARINI NE ZAMAN VERDİ?

Bu seçimler öncesi yapılan hemen hemen tüm anketlerde kararsızların oranı son haftaya kadar oldukça yüksek düzeyde seyretti. IPSOS'un seçim sonrası araştırmasına göre de her 100 kişiden 6'sı son hafta, 5'i ise sandık başında kararını verdi. Bu oran HDP'de diğerlerine göre oldukça yüksek.

EN ÇOK EMANET OY KİMDE?

Seçim sonrsı özellikle HDP üzerinden bir 'emanet oy' tartışması başladı. IPSOS araştırmasında da HDP'ye 'emanet oy' verdiğini söyleyenlerin oranı dikkate değer. Ancak asıl sürpriz MHP'de. Nitekim MHP'ye oy veren her 100 kişiden 22'si oyunun emanet olduğunu ifade etti.

2011'E GÖRE TERCİHİ NASIL DEĞİŞTİ?

Bu seçimde AK Parti'ye oy veren seçmenlerin yüzde 80'i 2011'de de yine aynı partiye oy vermiş. MHP'den ise yüzde 3 almış. Bu seçimde CHP'ye oy verenlerin yüzde 5'i ise 2011'de AK Parti'den yana tercihini kullanmış. En dikkat çeken sonuçlar ise MHP'de. MHP'ye 7 Haziran'da oy verenlerin yüzde 28'i 2011'de AK Parti'ye oy vermiş. Yüzde 13'ü ise 2011'de oy kullanmamış. HDP de hemen her partiden seçmen çekmiş. En fazla oy kazandığı parti ise yüzde 22 ile AK Parti.

NİYE O PARTİYE OY VERDİN?

Yine 7 Haziran'ın en ilginç sonuçlarından birisi de seçmenin oy verdiği partiyi tercih sebebinde ortaya çıkıyor. Burada özellikle AK Parti'deki değişim ilginç. Önceki seçimlerde lider nedeniyle oy verenlerin oranı ezici bir çoğunluk oluştururken, bu seçimde oran bir hayli düşük. Lider karizması ise Selahattin Demirtaş'a geçmiş görünüyor. MHP ve CHP'de ise lider oldukça geri düzeyde.

DİYARBAKIR'DAKİ BOMBA NASIL ETKİLEDİ?

HDP'nin Diyarbakır mitinginde yaşanan bombalı saldırı her partiden seçmeni etkiledi. AK Parti seçmeninin yüzde 8'i, CHP seçmeninin yüzde 14'ü, MHP seçmeninin yüzde 7'si, HDP seçmeninin yüzde 29'u bu saldırının tercihini etkilediğini beyan etmiş.

ERDOĞAN'IN SEÇİMDEKİ TUTUMU DOĞRU MUYDU?

Seçim sürecinin en çok tartışılan konusu Cumhurbaşkanı Erdoğan'nın tavrı oldu. IPSOS araştırmasına göre AK Parti seçmenini içinde dahi hatırı sayılır bir kesim Erdoğan'nın tutumunu yanlış buluyor.

O PARTİYE OY VERDİĞİN İÇİN PİŞMAN MISIN?

Seçimden sonraki tabloyu gördükten sonra oy tercihi konusunda en memnun olan seçmen HDP'ninki. MHP ise yüzde 55 ile memnuniyet düzeyi en düşük parti. AK Parti ve CHP'de de memnuniyet oranı yüzde 60'larda.

PARTİLER BİRBİRİYLE UZLAŞMALI MI?

Seçmen içinde sonuçları beğenmeyen, koalisyona karşı çıkan olsa da tüm partilerde uzlaşma isteği yüksek oranda ön plana çıkıyor. Araştırma sonuçlarına göre seçmenler partilerin seçimler öncesindeki tutumlarından memnun değil ve daha fazla uzlaşmacı tavırdan yana.

KİMLER KOALİSYON HÜKÜMETİ KURMALI?

Koalisyon için seçmenin en çok desteklediği partiler AK Parti ve MHP. Bu iki partinin ardından CHP-HDP-MHP koalisyonu talebi geliyor. AK Parti seçmeninde MHP ile birliktelik ön planda. CHP seçmeni ise AK Parti dışındaki partilere oldukça sıcak. HDP'de AK Parti ile koalisyon isteyenlerin oranı yüzde 58. CHP ve MHP ile koalisyona ise destek yüzde 47 ile yine dikkat çekici.

ERDOĞAN MUHALEFET İLE İLİŞKİLERİNİ GÖZDEN GEÇİRMELİ Mİ?

AK Parti seçmeninin yüzde 72'si bile Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın muhalefet ile ilişkilerini gözden geçirmesi gerektiğini düşünüyor.

BAŞKANLIK SİSTEMİ NE OLDU?

Seçimin başkanlık sisteminin artık gündemden düşürdüğünü düşünenlerin oranı AK Parti seçmeni içinde yüzde 59. Bu durum Erdoğan'ın ısrarının AK Parti seçmeni içinde de karşılık bulmadığını gösteriyor.

Kaynak: Haberler.Com / Güncel

Recep Tayyip Erdoğan Diyarbakır Ak Parti Güncel Haberler

500

Yorumlar (304)

adnan yusmaMobil-IOS:

Oyumu hdp verdim erken seçim olursa ak parti vereceğim pişmanım

35
65
yanıtYanıtla
sedat:

Seçmen akp mhp koalisyonu istiyor. Anket sonuçlarına bakılırsa. İki seçmen grubunun da yarından fazlası o seçeneği tercih etmiş.

93
2
yanıtYanıtla
adınızı:

yalan klasik cnntürk çalışması seçimlerden önce kimi parlattıgını biliyoruz. . .

87
1
yanıtYanıtla
AsvmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Akp geziciler partisinle birleşirse yada hdp parti siyle asla sülalemde bizden oy alamaz

79
4
yanıtYanıtla
HandemobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

Ben de çevrem de çok pişmaniz keşke akpye verseydik te böyle olmasaydi..erken seçim olursa akp diyoruz

56
25
yanıtYanıtla
HODRI MEYDANmobilWeb@haberler.commobilWeb@haberler.com:

bu arastirma uyduruk ve taip ci yayin kurulusu. MHP OK gibi Egilmeden bükülmeden türk milletinin cikarlarini ön planda tutan türk ve türk dünyasinin garantör koruyucusudur. Tek nefer kalsak dahi size türkleri yok sayacak yasayi kürt acilimini yasatmiyacagiz göremiyeceksiniz ..hayal senenaryolari..

77
3
yanıtYanıtla
Adınızı Yazın:

DOĞAN MEDYASININ ANKETİNE GÖRE: ERKEN SEÇİM OLURSA AKP 45 ÇIKIYOR. ANKET SORUSU ''BU TABLOYU BİLSEYDİNİZ OY TERCİHLERİNİZ NASIL OLURDU?'' ANKET SONUCU AKP 45! YANİ MİLLET KOALİSYON İSTEMİYOR. . .

22
56
yanıtYanıtla
Sinan Aksoy:

BU SEÇİMDE MHP''YE OY VERDİM FAKAT BUNLAR NE HÜKÜMET KURABİLECK BECERİ NE DE ÜLKEYİ YÖNETECEK VİZYON VAR. . . 2 GÜNDEN BERİ DOLAR, EURO UÇTU BENZİNE ZAM GELDİ. . . . AKP YE ÇOK SÖVDÜM FAKAT DEĞERİNİ 2 GÜNDE ANLADIM. . . İLK SEÇİMDE OYUM AKP YE

39
37
yanıtYanıtla
REEL:

YARINDA SECIM OLSA 2 DONEM OY VERDIGIM AKP YE YINE OY VERMEM,

51
25
yanıtYanıtla
AKP:

bu saatten sonra kim ne derse desin AKP den gerisi yalanmış bunu gördük. Kandırıldık bunların hiçbirinde ülke yönetecek ne vizyon var ne de bilgi-beceri hepsi korkak hepsi birbirinin arkasına saklanmaya çalışıyor. . .

50
23
yanıtYanıtla
Tüm 304 yorumu okumak için tıklayın Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title