Haberler

7. Eco Gümrük İdaresi Başkanları Konseyi Toplantısı

Türkiye Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, "Türk Gümrük İdaresi, diğer ülke gümrük idareleriyle ve uluslararası örgütlerle yürütülen çalışmalara büyük önem vermektedir". dedi.

Türkiye Gümrük ve Ticaret Bakan Yardımcısı Fatih Çiftçi, "Türk Gümrük İdaresi, diğer ülke gümrük idareleriyle ve uluslararası örgütlerle yürütülen çalışmalara büyük önem vermektedir". dedi.

İran'ın başkenti Tahran'da düzenlenen 7. Ekonomik İşbirliği Teşkilatı (ECO) Gümrük İdaresi Başkanları Konseyi Toplantısı'nda konuşan Çiftçi, Türkiye'nin uluslararası gümrük iş birliklerine önem verdiğini belirterek, Türk Gümrük İdaresinin bu konudaki çalışmalarını anlattı.

"Tırlar sınırda beklemeyecek"

Çiftçi, tır sistemini kullanan ülkelerin 2003 yılında söz konusu sistemin elektronik ortama taşınması konusunda aldıkları kararla, Türkiye- İran Gümrük İdaresi ile gümrük ve iş dünyası arasında veri alışverişini test eden "e-Tır Pilot Projesi"nin ilk denemelerinin 2015 yılı sonunda hayata geçirildiğini hatırlattı.

Geliştirilen projeler vasıtasıyla, artık tırların sınırda beklemeyeceğini belirten Çiftçi, şunları söyledi:

"Bu projenin e-Teminat uygulamasını test eden birinci aşaması, 40 sevkiyatın yapılmasıyla başarılı şekilde tamamlanmıştır. 2 Eylül 2016 tarihi itibarıyla daha fazla sayıda taşıma firması ve yükleme-boşaltma noktasının dahil edildiği pilot projenin ikinci aşamasına geçilmiş, ilk sevkiyatlar yapılmış, test çalışmaları başarılı şekilde devam etmektedir. Bu proje hayata geçtiğinde artık tırlar sınırda beklemeyecek."

Gürcistan Gümrük İdaresi ile tır sisteminin tamamen bilgisayar ortamına taşınmasına yönelik gümrükten-gümrüğe veri değişimini içeren "e-TIR Pilot Projesi" çalışmalarının sürdüğünü belirten Çiftçi, projenin 2016 yılı sonunda uygulamaya geçirilmesinin planlandığını belirtti.

İpek Yolu'nda Kervansaray Projesi

Türkiye-İran-Pakistan arasında ticareti kolaylaştıracak İslamabad-Tahran-İstanbul Karayolu Taşımacılık Koridoru proje çalışmalarının da devam ettiğini aktaran Çiftçi, tarihi İpek Yolu'nun canlandırılmasını hedefleyen "Kervansaray Projesi" hakkında şunları söyledi:

"Bu kapsamda, ilgili ülkelerle üst düzey toplantılar gerçekleştirdik. Bu toplantıların 7'ncisinin kasım ayı içerisinde Kazakistan'da gerçekleştirilmesi planlanmaktadır.

Bu kapsamda, İpek Yolu girişiminin somut ayağı olarak Kervansaray Projesi'ni 2009 yılında başlatmıştık. Pilot projenin ilk aşamasını Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye Gümrük İdareleri olarak yürüttük ve 2012 yılında başarıyla tamamladık. 2013 yılında, Kazakistan ve Kırgızistan Gümrük İdarelerinin de katılımıyla 2'nci aşamada kuzey rotasında yapılan incelemelerle Kırgızistan-Çin sınırına kadar ulaşılmıştır. Bu noktada Kervansaray Projesi'nin tarihi İpek Yolu rotasındaki tüm ülkelerin katılımına açık olduğunu hatırlatmak istiyorum."

Gümrüklerde elektronik ortama geçiş masrafları azaltacak

Toplantıda konuşan İran Ekonomi Bakanı Ali Tayyipniya da yaşanan sorunlar nedeniyle 2016 yılının bölge ülkelerinin ticari faaliyetleri açısından çok iyi geçmediğini ifade etti.

Tayyipniya, "11 Eylül olayından sonra terörizmin kurumsal bir şekle dönüşmesi bölge ülkelerinden bazılarını ciddi sorunlarla karşı karşıya bıraktı. Bu durum, ECO üyesi ülkeleri ekonomi yönünden olumsuz etkiledi. Bu nedenle üye ülkelerin ekonomik alandaki ilişkileri ve iş birlikleri önem arz etmektedir." dedi.

Gümrüklerde elektronik ticarete geçilmesi, ticari bilginin değişimi, ulaşım yollarının geliştirilmesinin ülkeler arasındaki ticari masrafları düşüreceğini ve kazancı artıracağını savunan Tayyipniya, gümrük alanındaki iş birlikleri ve tercihli ticaretin bu hedefe katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

Kaynak: AA / Güncel

İpek Yolu Türkiye İran Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title