Haberler

7 Bin 500 Yıllık Antik Kent Enez'de Vurulan Her Kazmada Tarih Fışkırıyor

Günümüzden 7 Bin 500 Yıl Önce Kurulan, Türkiye'nin En Batı Ucundaki Edirne'nin Enez İlçesinde Yapılan Kazı Çalışmalarında Vurulan Her Kazmanın Altından Tarih Fışkırıyor.

Günümüzden 7 bin 500 yıl önce kurulan, Türkiye'nin en batı ucundaki Edirne'nin Enez ilçesinde yapılan kazı çalışmalarında vurulan her kazmanın altından tarih fışkırıyor.

Enez'de 1971 yılında başlayan arkeolojik kazı çalışmaları, İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Taşınabilir Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarma Bölümü Başkanı Prof. Dr. Sait Başaran gözetiminde 60-80 kişilik ekip ile ayrı ayrı yerlerde yürütülüyor. Her yıl yapılan kazı çalışmaları 3 ay sürüyor. Kazı Başkanı Prof. Dr. Sait Başaran, çalışmaların 1971 yılından bu yana devam ettiğini belirterek, "Birçok tarihi ve kültürel bulguya rastlıyoruz. Burası antik çağda 15 bin nüfuslu bir yerleşim birimiymiş,

şimdi ise 3-4 bin. Çıkan tarih eserleri Edirne Müzesi'ne teslim ediyoruz" dedi.

Müzenin yüzde 80'inin Enez kazılarından olduğunu ifade eden Prof. Dr. Başaran, "Enez Kalesi'nin korunması gerekir. Kültür Bakanlığı gerekli desteği veriyor. Ayrıca TÜBİTAK'tan da bu yıl 110 milyar lira destek geldi. Burası antik ve kültürel bir yerleşim birimi. Yetkililerin daha çok ilgi göstermesi gerekli, aynı zamanda definecilik söz konusu. Kalenin altında Bizans Dönemi'nden kalma antik yeraltı mağarası küçük bir kilise var. Ama kapısı kırılıp tahrip edilmiş. Enez Kalesi'ne bir bekçi gerekiyor. Şehrin

kenarında, Ayasofya'da Taşaltı mevkiinde çalışmalarımız var. M.Ö. Lait mezar odası çeşitli bulgulara rastladık. Enez, tarih ve turizm cenneti bir yer olarak gelişime açık olup gelenlerin sayısı her geçen gün artmaktadır" diye konuştu.

Prof. Dr. Sait Başaran'ın başkanlığını yaptığı ve Kültür ve Turizm Bakanlığı temsilcisi Fatih Mehmet Dulkadiroğlu'nun bulunduğu arkeolojik kazı ekibi ise şu isimlerden oluşuyor:

"Uzman Arkeolog Restoratör Ramazan Yılmaz, Gülden Emre, Trakya Üniversitesi Arkeoloji Bölümü'nden Duygu Karcı, Engin Düğencili, İstanbul Sanat Tarihi'nden Onur Toptaş, İstanbul Üniversitesi Taşınabilir Kültür Bölümü'nden Ufuk Soysal, Uzman Restoratör Gülnur Kırap, Arkeolog Mahmut Çaylak, Restoratör Sıtkı Halit Canol, Konservatör Ayşegül Çetinel, Kerem Abuhan, Burcu Kıyıcı, Baran Yeşilyurt, Uğur Gökçe, Eylül Ören, İlkin Atayman, Melek Evran, Sanat Tarihçisi Dilara Yirmi ve Eylem Aksoy."

(ÖÇ-ED-OK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title