Haberler

66. Icac Genel Kurul Toplantısı Öncesi Bilgilendirme Toplantısı

Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Ziya Altunyaldız, Uluslararası Piyasalarda Öne Çıkmanın, Rakiplerle Baş Etmenin ve Hayatiyetini Sürdürmenin Temel Unsurunun Rekabet Olduğunu Söyledi.

Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Ziya Altunyaldız, uluslararası piyasalarda öne çıkmanın, rakiplerle baş etmenin ve hayatiyetini sürdürmenin temel unsurunun rekabet olduğunu söyledi.

22-26 Ekim 2007 tarihleri arasında Türkiye'nin ev sahipliğinde İzmir Hilton Oteli'nde gerçekleştirilecek 66. Uluslararası Pamuk İstişare Komitesi (ICAC) Genel Kurul Toplantısı öncesi, ICAC İcra Komitesi Başkanı ve Dış Ticaret Müsteşarlığı (DTM) İhracat Genel Müdür Yardımcısı Ziya Altunyaldız ve ICAC Genel Sekreteri Terry Townsend Ege İhracatçı Birlikleri'nde (EİB) bir bilgilendirme toplantısı düzenledi. Toplantıya Vali Yardımcısı Fethi Özdemir, EİB Başkanı Mustafa Türkmenoğlu, İzmir Ticaret Odası (İZTO)

Başkanı Ekrem Demirtaş, Ege Bölgesi Sanayi Odası (EBSO) Başkanı Tamer Taşkın ve İzmir Ticaret Borsası (İTB) Başkanı Aydın Kesen katıldı.

EİB'de düzenlenen toplantıda konuşan Dış Ticaret Müsteşarlığı İhracat Genel Müdür Yardımcısı Ziya Altunyaldız, pamuğun tekstil sektörünün en önemli hammaddelerinden biri olduğunu belirterek, dünyada 2. pamuk ithalatçısı ülke olarak toplantının Türkiye'de yapılmasının önemine değindi.

Özellikle son dönemde rekabetin daha fazla öne çıktığını belirten Altunyaldız, "Artık uluslararası piyasalarda öne çıkmanın, rakiplerle baş etmenin ve hayatiyetini sürdürmenin temel unsuru rekabet. Böyle bir süreçte toplantının temasını rekabet için uluslararası stratejiler teşkil etmektedir. Toplantıda tekstil ve konfeksiyon sektörünün dönüşüm projelerinden, pamuktaki nitelik ve kalite standartlarının yükseltilmesine kadar ve küresel ısınmanın arttığı, bir anlamda da kuraklığın yaşandığı dönemde tüm bu

konular kapsamlı bir şekilde tartışılacak" dedi.

Altunyaldız, toplantıya yaklaşık 400 uluslararası, 200 yerel katılımcı olmak üzere 600 üzerinde bir katılım beklendiğini söyledi. Altunyaldız, toplantıda pamukla ilgili üretimden standarta, tüketimden tüketimin artırılmasına yönelik promosyon faaliyetine kadar pek çok hususun ana tema çerçevesinde tartışılacağını söyledi. Altunyaldız, toplantının devam edeceği 5 gün süresince açık toplantılar düzenleneceğini belirterek, toplantıya dünyanın çeşitli ülkelerinden uluslararası akademisyen, bilim adamları ve

pamuk üreticilerinin katılacağını söyledi.

PAMUĞA VERİLEN KREDİ TARTIŞILACAK

ICAC Genel Sekreteri Terry Townsend ise toplantının İzmir'de yapılmasının Türkiye'nin dünyanın en büyük pamuk tekstil sanayilerinden birine sahip olması, en fazla pamuk üreten ilk 10 ülke arasında yer alması ve dünyanın en büyük pamuk ithalatçısı olması bakımından önemli olduğunu söyledi.

Türkiye'de pamuk veriminin, ileri araştırma teknikleri ve uygun teknolojilerin kullanımı sayesinde en yüksek seviyelerde olduğunu belirten Townsend, şöyle konuştu: "Bu konudaki devlet politikaları, sürdürülebilir üretim sistemleri çerçevesinde rekabeti sağlamaya yöneliktir. Uluslararası Pamuk İstişare Komitesi'nin amacı, devletlerin sağlıklı bir dünya pamuk ekonomisini desteklemelerine yardımcı olmaktır. Genel kurul toplantıları pamuğun tanıtımı, karar verme süreci için hayati nitelikte bilgilerin

sağlanması, ortak sorun teşkil eden konulardaki iş birliğinin kolaylaştırılması ve ev sahibi ülkenin pamuk sektörünün tanıtımı için bir araç teşkil etmektedir"

Toplantının amacının ulusal rekabetin teşvik edilmesine yönelik olarak en iyi yönetim uygulamaları ile hükümet politikalarının belirlenmesi ve edinilen bulguların uygulamanın kolaylaştırılmasını sağlamak olduğunu bildiren Townsend, sözlerine şöyle devam etti: "İçinde bulunduğumuz 10 yıl içerisinde dünya pamuk tüketimi ve üretiminde teknolojideki değişimler, gelir artışı, rekabetçi pamuk fiyatlarının yanı sıra etkili araştırma ve promosyon çabaları ile bağlantılı olarak önemli artış meydana gelmiştir.

Ancak bazı bölgelerde çırçır kullanımında düşüş görülmekte ve pamuk sektörünün genelinde hissedilen rekabetçi baskılar da önemini korumaktadır."

Townsend, toplantılar süresince konuşmacıların, piyasa hızını artırmak için geliştirilmiş ulaştırma ve depolama, maliyetlerin düşürülerek verimliliğin artırılması için uygun teknolojilerin kullanılması, üreticilere girdi sağlanmasına yönelik sistemlerin geliştirilmesi, ürünlerin doğrudan pazarlanmasının ulusal rekabetçilik için anahtar unsur olduğu konularına değineceğini söyledi.

Toplantılarda bir tartışma platformu yaratılacağını belirten Townsend, ABD'nin pamuğa verdiği GSM kredilerinin de konuşulacağını anlattı. ABD'nin üreticilere 4 milyar dolarlık destekte bulunduğuna değinen Townsend, "Bu destek olmasaydı, uluslararası fiyatlar yüzde 10 yüksek olacaktı. Tarım desteklerinin tartışılacağı yer Dünya Ticaret Örgütü'dür. Bizim görevimiz bilgileri şeffaf olarak ortaya koyup tartışmaktır" dedi.

ÜRETİMİN ARTIRILMASINA YÖNELİK TEDBİRLER ALINMALI

Toplantıya katılan EİB Başkanı Mustafa Türkmenoğlu da, pamuğun dünya ticaretindeki en değerli hammadde olduğunu ifade ederek, toplantının verimli geçmesini diledi.

İZTO Başkanı Demirtaş ise, pamuğun Ege için beyaz altın olduğunu ifade ederek şöyle konuştu: "İZTO'da uzun yıllar en önemli ihracatçı grup pamuk ihracatçısı grubuydu. Fakat daha sonra hiç pamuk ihracatçısı kalmadı. Artık pamuk grubumuz var, pamuk ticareti ve ithalatı yapanlar var. Artık hem üretiyoruz, hem tüketiyoruz, hem ihraç ediyoruz hem de ithal ediyoruz. Genel kurulun başarılı geçmesini diliyorum"

EBSO Başkanı Taşkın ise, pamuğun Türkiye için çok önemli olduğuna değinerek, dünyadaki 2. ithalatçı ülkesi olarak üretimin artırılmasına yönelik tedbirler alınması gerektiğini ve girişimlerde bulunulması gerektiğini söyledi.

İTB Başkanı Aydın Kesen de, Ege Bölgesi'nin pamuk üretiminde önemli olduğunu ifade ederek, toplantının üretimin artırılmasına yönelik faydalı olmasını diledi. Kesen, Türkiye'nin ithalatta 2. ülke olması sebebiyle ülke dövizinin dışarıya gittiğini anlattı.

(EY-Mİ-HO-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Ekonomi

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title