Haberler

65 Yıl Sonra Ata Topraklarında Buluştular

Pazaryeri ilçesine bağlı Karadede köyünden 65 yıl önce çeşitli nedenlerle göç edenler, ata topraklarında bir araya geldi.

Pazaryeri ilçesine bağlı Karadede köyünden 65 yıl önce çeşitli nedenlerle göç edenler, ata topraklarında bir araya geldi.

Padişah Abdülhamit'in başpehlivanı Makarnacı Hüseyin tarafından kurulan ve 1893 yılında Bulgaristan'ın Deliorman Bölgesi Silistre köyünden gelen muhacirlerin yerleşim alanı olan Karadede köyü, 65 yıl önce göç eden eski sakinlerini ağırladı.

Köyün eski yerleşimcilerinin tamamının başka şehirlere göç ettiği, buna karşın Kars ve Van'dan gelen yeni nüfusla yaşamaya devam eden Karadede köyü, sosyal medyada gerçekleşen organizasyonla ilginç buluşmaya sahne oldu.

Buluşmayı organize eden Mehmet Gündüz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, değişik şehirlerde yaşayan Karadede köylüleri ile sosyal medya üzerinden görüşerek ata topraklarında buluştuklarını söyledi.

İlk olarak 2014 yılında burada buluştuklarını anlatan Gündüz, şunları kaydetti:

"Bu yıl ikincisini düzenledik. Biz bu birlik ve beraberliğimizi geleneksel hale getirmeye çalışıyoruz. İlçe Kaymakamı Bayram Sağır ve köy muhtarının destekleriyle dedelerinin topraklarını ziyaret etmek ve hasret gidermek için 250-300 kişi davetimize katıldı. Tabi burada doğup küçük yaşlarda ayrılmış olanlar şimdi 65-70 yaşındalar. Onlar doğdukları evleri görünce duygulandılar ve çok mutlu oldular."

Köyün şimdiki sakinleri de memnun kaldı

Muhtar Şahmettim Kalkan da Karadede etkinliği gelenek haline getirmek istediklerini dile getirdi.

Gurbette yaşayan vatandaşların, dede ve babalarının evlerini görmelerini, birbirleriyle tanışmalarına ev sahipliği yapmaktan büyük onur duyduklarını ifade eden Kalkan, "Bizler de Kars ve Van illerinden göç edip buraları iskan edindik. Her zaman kapılarımız bu kardeşlerimize açıktır. Hoş geldiler sefalar getirdiler." dedi.

Kaynak: AA / Güncel

Bulgaristan Pazaryeri Kars Politika Güncel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title