Haberler

646. Randevu Sarayiçi Er Meydanında Basladı

646. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri, Sarayiçi Er Meydanı'nda yapılan törenlerle başladı.

Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri başpehlivanı Osman Aynur'un Sarayiçi Er Meydanı'nda Türk bayrağını göndere çekmesi, saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasıyla törenlere geçildi.

Edirne Valisi Nusret Miroğlu, burada yaptığı konuşmada, 646. Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin açılışını yapmaktan onur duyduğunu söyledi.

Daha nice yıllar, devlet baki kaldıkça Kırkpınar'ın devam edeceğine inandığını ifade eden Miroğlu, şunları kaydetti:

''Bu güzel geleneği bütün Türkiye ile paylaşmak istiyoruz. Dünyada birçok spor yapılıyor. Popüler olan sporlardan biri de futboldur. Ama Türk'ün geleneğinde en önemli spor yağlı güreştir. Ata yadigarı güreşimizin dünya çapında yer alması ve ülkemizde unutulmaması için var gücümüzle çalışmak hepimizin görevidir. Türkiye'nin her yanından Kırkpınar'a gelen güreşseverlere şükranlarımı sunuyorum. Çünkü onların sevgi ve ilgisi olmasa bu güreşi yaşatma şansımızın olmayacağına inanıyorum. Onun için her sene

artan bir oranda güreşe ilgi devam etsin''.

Edirne Belediye Başkanı Hamdi Sedefçi de, Kırkpınar'ın bir tarih, gelenek ve Türk'ün yiğitliğini, alın teri ile gücünün iddiasını sergilendiği barış ve dostluk alanı olduğunu belirtti.

Er Meydanı'nın yapılması için merhum Cumhurbaşkanı Turgut Özal ve Süleyman Demirel'in büyük katkıları olduğunu ifade eden Sedefçi, ''14 yıl Kırkpınar'a emek verdik. Kırkpınar için daha büyük işler yapacağız. Kırkpınar bizim şerefimiz, namusumuzdur. Sumo güreşini dünya tanıyor. Hükümetimiz ve devletimiz katkı yaparsa biz de yağlı güreşi dünyaya en iyi şekilde tanıtırız'' diye konuştu.

Güreş Federasyonu Başkanı Dr. Osman Aşkın Bak da bütün dünyaya Kırkpınar heyecanının mistik atmosferini ve kültürünü tanıtmak için ellerinden geleni yapacaklarını söyledi.

Konuşmaların ardından belediye bandosu ve davul zurna eşliğinde, güreş sahasında görev yapacak hakemler, yağcılar ve güreşçiler ellerindeki Türk bayraklarıyla ve üzerinde ''Kırkpınar Er Meydanının Yiğit Pehlivanları Terörü lanetliyor'' yazılı pankartla tören alanından geçti.

Daha sonra minik boylarda güreşlere başlandı. Güreşler, 1 Temmuz Pazar günü yeni Kırkpınar ağası ve başpehlivanın belirlenmesiyle sona erecek.

(İA-RA-ÖK-Y)

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Güncel

Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title