Haberler

61 yıllık secere defterini torunları için muhafaza ediyor

Güncelleme:

61 yıllık secere defterini torunları için muhafaza ediyor Sivas'ta yaşayan Ahmet Çintay'ın babasının hazırladığı 61 yıllık secere defteri içinde bulunan belgeler ile dikkat çekiyorSİVAS - Sivas'ta yaşayan Ahmet Çintay'ın babasının hazırladığı 61 yıllık secere defteri içinde bulunan belgeler...

61 yıllık secere defterini torunları için muhafaza ediyor

Sivas'ta yaşayan Ahmet Çintay'ın babasının hazırladığı 61 yıllık secere defteri içinde bulunan belgeler ile dikkat çekiyor

SİVAS - Sivas'ta yaşayan Ahmet Çintay'ın babasının hazırladığı 61 yıllık secere defteri içinde bulunan belgeler ile dikkat çekiyor.

Sivas'ta yaşayan Ahmet Çintay, babası Peyami Çintay'ın 1958 yılında hazırlamaya başladığı 61 yıllık secere defterine gözü bakıyor. Çintay, babasının ölümünün ardından kendisine emanet ettiği secere defteri ile ailesine ait bilgileri yaşatıyor. Baba Çintay'ın 1958 yılında hazırlamaya başladığı secere defteri içerisinde, Çintay ailesi mensuplarının soy ağacı bulunuyor. Secere defteri içerisinde aile bireylerine ait ölüm, doğum tarihleri ve kişiye ait fotoğraflar yer alıyor. Secere defteri içerisinde en dikkat çeken belge ise Çintay'ın dedesine ait Osmanlı Devleti döneminde verilmiş 150 yıllık nüfus cüzdanı. Çintay, babasının 61 yıl önce hazırlamaya başladığı ve ölene kadar devam ettirdiği secere defteri çalışmalarını torunlarına miras bırakmak istiyor.

Babasının hem kendi geçmişini araştırmak hemde torunlarına bir miras bırakmak için böyle bir secere defteri hazırladığını belirten Ahmet Çintay, " Bu secere defteri, Babam Peyami Çintay'ın 1958 yılında hazırlamaya başlamış olduğu bir Kenanoğlu seceresi. Bu secerenin içerisinde bulunan tarihi belge ise nüfus cüzdanı. Yani eski deyim ile dedeme ait kafa kağıdı. Eski tarihli miladi 1863, hicri 1320 yılına ait bir belgedir. Belgenin üstünde padişah turası, altta ise dönemin iç işleri bakanlığının mührü bulunmaktadır. Tahminen 150 yıllık bir belgedir. Bu defterin içinde elde edilen bilgilere göre ailemize ait kişilerin hepsinin resimleri, doğum ve ölüm tarihlerine ait bilgiler mevcut. Babam, hem kendi geçmişini araştırmak hemde geleceğe torunlarına bir miras bırakmak için böyle bir secere hazırlamaya kendini adamış. Defterin içinde Sivas'a ait tarihi fotoğraflar, ayrıca ailemize ait önemli günlerin fotoğrafları, kendinin yapmış olduğu spor branşlarından fotoğraflar ve askerlik hatıraları ile ilgili fotoğraflar var. Yakın ailemin hepsinin tek tek sayfası var, bu sayfalarda hepsinin de fotoğrafları ve hepsine ait bilgiler yer almakta "dedi.

"Cebindeki son para secere defterinde"

Secere defteri içerisinde bulunan 10 Liranın amcasının vefat ettiğinde cebinden çıkan son para olduğunu ve 41 yıldır bu defter içerisinde saklandığını belirten Çintay, "Bu secere defterini devam ettireceğim çünkü benimde çocuklarım var. Atalarını unutmamaları için devam ettirmeyi düşünüyorum. Benim dedemin kim olduğunu bu belge olmasaydı benim çocuğum bilmeyecekti. Secere defteri içerisinde bulunan kağıt para ise amcam rahmetli Güner Çintay'ın öldüğünde cebinden çıkan son parasıdır. Para 10 Türk Lirasıdır ve 1978 yılında amcamın cebinden çıkmıştır, o tarihten itibaren bu defterde bulunmaktadır "dedi.

Kaynak: İhlas Haber Ajansı / Yerel

Sivas Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title