Haberler

61 Hidroelektrik Santralin Temeli Atıldı(3 -Son) -Epdk Başkanı Köktaş: 12 Yılda 100 Milyar Dolarlık Yatırım Gerekli

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (Epdk) Başkanı Hasan Köktaş, Sürmekte Olan Özel Sektör Yatırımlarının Tutarının 18 Milyar YTL Olduğunu Belirterek, "Ülkemizin Her Yerinde Temelleri Atılan Yeni Üretim Tesisi Yatırımları, Önümüzdeki 12 Yıl İçinde Ülkemiz Enerjisi Sektörüne Yapılması Gereken Yaklaşık 100 Milyar Dolarlık Yatırımın Özel Sektör Tarafından Yapılabileceğinin Somut Göstergesidir" Dedi.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, sürmekte olan özel sektör yatırımlarının tutarının 18 milyar YTL olduğunu belirterek, "Ülkemizin her yerinde temelleri atılan yeni üretim tesisi yatırımları, önümüzdeki 12 yıl içinde ülkemiz enerjisi sektörüne yapılması gereken yaklaşık 100 milyar dolarlık yatırımın özel sektör tarafından yapılabileceğinin somut göstergesidir" dedi.

Temeli atılan 61 projenin 4 milyar dolarlık yatırım olduğunu ifade eden Köktaş, bundan 8-10 yıl önce bu ölçekte yatırımın "hayalcilik" olarak görüldüğünü ifade etti. Enerji piyasası reformu ve Su Kullanım hakkı Anlaşması uygulamasına işaret eden Köktaş, şunları kaydetti:

"Tüm bu müspet gelişmeler sayesinde, bugüne kadar Kurumumuz tarafından lisanslandırılan, özel sektöre ait 720 adet projenin toplam kurulu gücü 30 bin MW'a, bu projelerin yıllık elektrik üretimi kapasitesi de 150 milyar kWh'a ulaşmıştır. Halen yatırımları sürmekte olan ve önümüzdeki beş yıl içerisinde tamamlanması planlanan özel sektöre ait üretim tesislerinin toplam yatırım tutarı 18 milyar YTL'yi aşmaktadır. Bu yatırımların yaklaşık 13 milyar YTL'lik kısmımın hidrolik santral projelerine yapılacağı öngörülmektedir. Bu gelişmeler ve bugün ülkemiz her yerinde temelleri atılan yeni üretim tesisi yatırımları, önümüzdeki 12 yıl içinde ülkemiz elektrik enerjisi sektörüne yapılması gereken yaklaşık 100 milyar dolarlık yatırımın özel sektör tarafından yapılabileceğinin somut göstergesidir."

Özel sektöre kalkınmanın lokomotifi olması için her türlü olanağın sağlandığını kaydeden Köktaş, "Kuşkusuz özel sektörümüz de buraya kadar ifade ettiğimiz olumlu koşulları değerlendirip kendilerine yüklenen misyon ve sorumluluklara uygun bir şekilde hareket ederek kaynaklarını ülke kalkınmasına yönlendirmekle mükelleftir" dedi. Köktaş, "başarılı bir başlangıç" yaptığını söylediği elektrik dağıtım ve üretim özelleştirmelerinin hızla devam etmesi gerektiğini de bildirdi.

-DSİ GENEL MÜDÜRÜ KOÇAKER: 4 MİLYAR DOLARLIK TEMEL ATIYORUZ-

DSİ Genel Müdürü Haydar Koçaker, Su Kullanım Hakkı Anlaşmaları ile özel sektör tarafından yapımına talip olunan projelerin20 bin 620 MW kurulu gücünde olduğunu belirterek, "Bu rakam, ülkemizin kurulu güç bakımından en büyük santralı olan Atatürk Barajı'ndan sekiz kat daha büyük. Bu projeler tamamlanınca ülkemizin hidroelektrik potansiyelinin yüzde 80'i kullanılır hale gelecek" dedi.

Temeli atılan 61 santralın kurulu gücünün ise 2 bin 778 MW olduğunu belirten Koçaker, "4 milyar dolara malolacak olan bu projeler yıllık 10 milyar kWh üretim yapacak. Yapımda 15 bin, işletimde 1000'e yakın işçi istihdam edilecek" bilgisini verdi.

Temeli atılan projelerden Yedigöze Sani Bey Baraj ve Hidroelektrik Santralı'nın yapımcısı Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu da konuşmasında, asıl faaliyet alanlarının tekstil olduğuna işaret etti. Çevresinde enerji yatırımlarının arttığını görünce enerjiye girmeye karar verdiğini ifade eden Konukoğlu, "Türkiye ile birlikte bizim de gözümüz açıldı" dedi. Yedigöze'nin 600 milyon dolara malolacağını kaydeden Konukoğlu, 2010 yılında bitecek proje ile 3 bin kişiye iş sağlanacağını belirtti.

Temeli atılan bir başka proje olan Boyabat Baraj ve Hidroelektrik Santralı'nın yapımcısı Doğuş İnşaat'ın Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Talu da, 13 milyar dolarlık suyun kullanılmadan denize aktığını söyledi. Gelişmiş ülkelerin enerji arzı bakımından "tuzu kuru" durumda olduklarını ifade eden Talu, "Dış güçler suyu kullanmamamız için çevre ve yeniden yerleşim bahaneleri ile sürekli engellemeler yapmaktadırlar. Onun için milli bir duruşla bir an önce projelerimizi tamamlamamız lazım" dedi.

-BEŞ NOKTADAN CANLI YAYIN İLE TEMEL ATMA-

Konuşmaların ardından beş noktadan canlı bağlantı ile 61 proje için temel atıldı. Bağlantılar Sinop Boyabat, Adana Yedigöze, Elazığ Tatar, Tokat Akıncı ve Sivas Koyulhisar'dan yapıldı. Canlı bağlantıda alandaki valiler ile DSİ Genel Müdürlüğü salonundaki bakanlar birlikte temel attılar. Salonda bakanların üzerine temel atma için konfeti de fırlatıldı. (ANKA)

(YLD/NB/ZG)

SON

Kaynak: ANKA / Güncel

Haberler

Bakmadan Geçme

İZSU İzmir su kesintisi: İzmir'de sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 İzmir su kesintisi listesi! Aldatmak 66. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan Aldatmak yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? Kül Masalı 9. Bölüm fragmanı yayınlandı mı? 18 Nisan Kül Masalı yeni bölüm fragmanı izleme linki var mı? ASKİ Ankara su kesintisi: Ankara'da sular ne zaman gelecek? 18-19 Nisan 2024 Ankara su kesintisi listesi! Hudutsuz Sevda CANLI izle! Hudutsuz Sevda 28. Bölüm FOX TV CANLI izle! 19 Nisan 2024 Günlük Burç Yorumları: AŞK, EVLİLİK, SAĞLIK, KARİYER burç yorumları! 19 Nisan Cuma burç yorumları nedir? Sakla Beni CANLI İzle! Star TV Sakla Beni 24. Bölüm HD CANLI izleme linki! İnci Taneleri CANLI izle! 18 Nisan İnci Taneleri 11. Bölüm Kanal D Canlı HD izleme linki! Aldatmak canlı izle! 18 Nisan ATV Aldatmak 65. bölüm canlı izle! Aldatmak son bölümde neler oldu? ATV canlı izle! CANLI maç izle! (TÜM MAÇLAR) Canlı şifresiz donmadan HD maç izle! 18 Nisan günün maçları nereden izlenir? SURVIVOR NEDEN YOK? Bu akşam Survivor yok mu? Yeni bölüm ne zaman yayınlanacak? İbrahim Hacıosmanoğlu kimdir? TFF Başkan adayı İbrahim Hacıosmanoğlu kaç yaşında, nereli? Gelinim Mutfakta çeyrek altının kim aldı? 18 Nisan Gelinim Mutfakta kim kazandı? Puan durumu nedir? Gelinim Mutfakta Rabia Kimdir? Gelinim Mutfakta Rabia kaç yaşında, nereli? ERZURUM DEPREM SON DAKİKA | Erzurum'da deprem nerede oldu? Erzurum'da deprem kaç şiddetinde deprem oldu?
500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title