Haberler

6. Boğaziçi Zirvesi

KasehDia Şirketler Grubu Kurucusu Jumaatun Azmi, "İslam'da zenginle fakir arasında köprü olacak zekat ve sadaka modelleri var. İslami finans bunları kullanarak yepyeni üretim yolları bulabilir" dedi.

Azmi, 6. Boğaziçi Zirvesi'nde düzenlenen "Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin Finansmanı için İslami Finans Nasıl Bir Alternatif Çerçeve Sağlar" panelinde finansal sistemlere ilişkin görüşlerini paylaştı.

Azmi, İslami regülasyonların sorunları çözmek amacıyla kullanılması gerektiğini kaydetti.

İslam'ın tasarrufu teşvik ettiğini hatırlatan Azmi, şunları söyledi:

"İslami finansta paranın boş durması gibi bir şey yok. Para, imkan değerlendirilmeli. Malezya'da milyonlarca metrekare arazi vakıfların elinde uzun yıllardır boş boş yatıyor. Zekat bağlamında verilen bu yerler üretmek için, yeni bir şeyleri oluşturmak için sürekli kullanılmalı.

İslam'da zenginle fakir arasında köprü olacak zekat ve sadaka modelleri var. İslami finans bunları kullanarak yepyeni üretim yolları bulabilir. Böylece tasarruf ve üretim de teşvik edilmiş olur. Vakıflarda kullanılmayan milyarlarca dolar para var, bu para islami finansmanla sisteme katılabilir. Sudan'da zekat ve sadakaların oluşturduğu bir fon var ve bu fonda toplanan parayla fakirlere balık vermek yerine balık tutmak öğretilmeye çalışılıyor."

"Etkili yatırım ve İslami finansman arasında köprüler inşa etmek önemli"

Rockefeller Philanthropy Organizasyonu Başkan Yardımcısı Heather Grady de İslami finansman için kar modelinin kurallara bağlı limitlerle kısıtlanmasının, sistemi daha sağlıklı hale getireceğini belirtti.

İslami finansın "zarar verme" emriyle başlayan bir kural örgüsünden beslendiğini anlatan Grady, "Dünyamızın geldiği noktada köprüler kurmak çok zor oluyor. Etkili yatırım ve İslami finansman arasında köprüler inşa etmek çok önemli. Sanıyorum sosyal amaçlı finansman kuran şirketler burada dev bir köprü kurabilir" ifadelerini kullandı.

Ağaoğlu Şirketler Grubu Mali İşlerden Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi Murat Uluğ da İslam'ın finansa uydurulamayacağını, finansın İslami yöntemlere uygun şekillendirilmesi gerektiğini vurguladı.

"Vakıflar uygun çalışma yapıldığında daha iyi kullanılabilir"

Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Melikşah Utku, İslami finansın sadece İslami bankalarla ilgili olmadığını, yeni ürünlerin gerektiğini belirtti.

Kamu kesiminin vergi ve bankacılık düzenlemelerinde İslami finansın varlığını ve menfaatlerini de gözetmesi gerektiğine dikkati çeken Utku, "Osmanlı döneminde vakıflar, özel sektör olarak altyapıyı finanse etmek için kullanılırdı. Vakıflar uygun çalışma yapıldığında daha iyi kullanılabilir" dedi.

"İslami finansta 'Toz pembe' bir tablo yok"

Merrill Lynch Eski Direktörü ve ASSAIF Kurucusu Alberto Brugnoni, İslami finansmanın dünyadaki görünümünde "toz pembe" bir tablo bulunmadığını ifade etti.

Bu finans modelinin Amerika öncülüğünde geliştiğini söyleyen Brugnoni, İngiltere'deki en büyük bireysel bankacılık operasyonlarından birinin İslami bankacılık hizmeti veren bir kurum olduğunu anımsattı.

Brugnoni, İslami finansmanın zenginler için büyük başarı hikayeleri oluşturduğunu, buna karşın alt basamaklarda bir karşılığı bulunmadığını ileri sürerek, şöyle konuştu:

"İslami finansmanın sadece adı İslami finans, zenginleri daha zengin ediyor, alt gelir gruplarında pek bir karşılığı yok. Bugün İslam dünyası çevrelerinde '1 seviyesinden 2 seviyesine çıkmamız gerekiyor' diyorlar ama bunun için yapılan pek bir şey yok. Şöyle bir ayrışma da var; İslami finansın Kur'an-ı Kerim ve hadislere dayalı gerçeklik uygulamaları ve gerçekler var.

Ümmetin üyelerinin çoğu yoksul, 600 milyon müslüman yoksulluk seviyesinin altında yaşıyor. Müslüman topluluğu aynı zamanda dünyanın en zengin insanlarını da içinde bulunduruyor ama baktığımız zaman...

Özellikle dünyanın en zengin kişileri, Körfez bölgesinde ve yine şaşırtıcı bir şekilde İslam'da zekat ve sadaka gibi yardım modelleri de var. Yani bu boşluğun giderilmesi için iki dünya arasında köprü oluşturmak, zenginden fakire köprü kurmak en kritik eşiğimiz konumunda."

Panelin ardından eski Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Durmuş Yılmaz konuşmacılara plaket takdim etti.

Kaynak: AA / Ekonomi

Melikşah Utku Malezya Sudan Ekonomi Haberler

Bakmadan Geçme

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title