Haberler

51. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne Doğru

Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel başkanlığında, Elif Dağdeviren'in direktörlüğünde bu yıl 51'incisi düzenlenecek Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde yarışacak filmler tanıtıldı.

Festival komitesinden yapılan açıklamaya göre, genç fikirlerin hayata geçmesi, kadınların sosyal hayatta artan başarıları, çocuklar ve çevre konularının gündemde yer edinmesi gibi gelişmelerin izdüşümünü bu sene festivalde birebir izlemek mümkün.

Altın Portakal'da yarışacak 12 adaydan 5'inin yönetmeninin ilk filmi olacak. Ayşim Türkmen Keskin "Çekmeköy Underground"la, Osman Levent Soyarslan "Oflu Hoca'yı aramak O.H.A." ile Erol Mintaş "Annemin şarkısı"yla, Melisa Önel "Kumun tadı"yla ve Kaan Müjdeci "Sivas"la Altın Portakal yarışında usta isimlerle yan yana yarışacak. "Guruldayan kalpler"le Ömer Uğur, "Balık"la Derviş Zaim, "Kuzu"yla Kutluğ Ataman ve "İtirazım Var"la Onur Ünlü'nün dahil olduğu bu manzara, festivalin, "Gelenekten geleceğe" temasını yansıtıyor.

Ulusal Yarışma'daki 3 filmin yönetmen koltuğunda da kadınlar yer alıyor. İlk uzun metrajı "Çekmeköy Underground"la Ayşim Türkmen Keskin, 48. Altın Portakal'da En İyi Yönetmen ödülü kazanan "Fakat Müzeyyen bu derin bir tutku"nun yönetmeni Çiğdem Vitrinel ve "Kumun tadı" ile Melisa Önel festivalde yer alıyor.

Çocuklar ve gençlerin öyküleri

51. Altın Portakal'da, günden güne seslerini daha gür ve özgür duyuran çocuklar ve gençlerin hikayeleri de 3 film ile festivalde temsil edilecek.

Kaan Müjdeci, "Sivas"ta 11 yaşındaki Aslan'ın ilk aşk uğruna göze aldıklarını ve yaralı dövüş köpeği Sivas'la dostluğunu anlatıyor. Kutluğ Ataman'ın "Kuzu"su ise sünnet tedirginliği yaşayan Mert'in öyküsünü işliyor. Ayşim Türkmen Keskin de "Çekmeköy Underground"la sıkıştıkları dünyadan çıkışı "arabesk rap"te bulan gençleri beyazperdeye taşıyor.

Çevreye duyarlı filmler

Festivalde çevre sorunlarının işlendiği filmler de yer alıyor. Usta yönetmen Derviş Zaim, "Balık" filmiyle çevre felaketini işliyor. "Oflu hocayı aramak O.H.A" filmi de betonlaşma hırsıyla Karadeniz sahillerinin inşaata açılmasına dikkati çekiyor.

Sanatçıların dünyası

Altın Portakal'ın iki adayı, filmlerinde kendi dünyalarına ayna tutuyor. Murat Düzgünoğlu'nun yönettiği "Neden Tarkovski olamıyorum" filmi, Tarkovski'yi örnek alan bir yönetmenin hikayesini anlatıyor. Ömer Uğur imzalı "Guruldayan kalpler" ise heykeltıraş ve ressam Hülya'nın atölyesine beyaz perdeye taşıyor.

2001'de çıkışını Derviş Zaim'in "Filler ve çimen"iyle yapan Sanem Çelik, "Balık"la 13 yıl sonra bir kez daha Derviş Zaim'le çalıştı. Televizyon dizisi "Behzat Ç."de birlikte rol alan Erdal Beşikçioğlu ve Sezin Akbaşoğulları ise bu kez beyazperdede, "Fakat Müzeyyen bu derin bir tutku"da bir araya geldi.

Dünya prömiyerleri

Bu sene Altın Portakal adaylarından 5'i, dünya prömiyerlerini Antalya'da yapacak. Bunlar, Çiğdem Vitrinel'in yönettiği "Fakat Müzeyyen bu derin bir tutku", usta yönetmen Ömer Uğur imzalı "Guruldayan kalpler", Ayşim Türkmen Keskin'in ilk filmi "Çekmeköy Underground", Osman Levent Soyarslan'ın yönettiği "Oflu Hoca'yı Aramak O.H.A." ve Ayhan Sonyürek'in yeni filmi, "İyi biri" sinema severlerle buluşacak.

Türkiye prömiyerleri

Yolculuklarına dünya festivalleriyle başlayan, son dönemin ödüllü filmleri de Türkiye'de ilk kez Altın Portakal yarışında izlenebilecek. 64. Berlin Film Festivali'nden CICAE ödülüyle dönen Kutluğ Ataman'ın "Kuzu"su, 71. Venedik Film Festivali'nde Jüri Özel Ödülü ve En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazanan, Kaan Müjdeci'nin yönettiği "Sivas" ve Erol Mintaş'ın, 20. Saraybosna Film Festivali'nde "Saraybosna'nın kalbi"ni kazanan filmi "Annemin Şarkısı", Türkiye'de ilk kez Altın Portakal'da seyirci karşısına çıkacak. - Antalya

Kaynak: AA / Yerel

Çekmeköy Antalya Yerel Haberler

500
Yazılan yorumlar hiçbir şekilde Haberler.com’un görüş ve düşüncelerini yansıtmamaktadır. Yorumlar, yazan kişiyi bağlayıcı niteliktedir.
title